«Ми хочемо жити!»: суд зупинив скандальне будівництво офісного центру на Київській, 40 у Житомирі

«Ми хочемо жити!»: суд зупинив скандальне будівництво офісного центру на Київській, 40 у Житомирі

Жителям погрожували фізичною розправою, змушуючи мовчати.

У п'ятницю, 18 вересня 2020 року, Житомирський окружний адміністративний суд наклав заборону на проведення будь-яких робіт з будівництва бізнес-центру на Київській, 40 у Житомирі.

Незважаючи на це, на вихідних будівництво тривало. На засіданні 21 вересня міська рада прийняла рішення призначити експертизу, яка оцінить шкоду, завдану навколишнім будинкам. На підставі висновку експертів буде прийнято рішення про подальшу долю цієї ділянки.

Семиповерховий бізнес-центр з підземним паркінгом на Київській, 40 почали будувати в лютому 2018-го; для цього навіть знесли об'єкт культурної спадщини – будинок, побудований у XIX столітті. Це було зроблено без жодних дозвільних документів.

Відео дня

Нагадаємо, що у грудні 2017 року у житомирських ЗМІ з'явилася інформація про те, що за адресою: Київська, 40 планують побудувати 7-поверховий торгово-офісний центр з підземним паркінгом. А головний архітектор міста Юрій Безбородов розмістив на своїй сторінці у Facebook проєкт майбутнього торгово-офісного центру в стилі біо-тек.

Згідно з проєктною документацією, майбутній торгово-офісний центр буде оснащений підземним паркінгом, на першому поверсі комплексу розмістять торговельні об'єкти, а верхні поверхи будуть віддані під офісні приміщення. Проєкт також передбачає благоустрій прилеглої пішохідної зони, її озеленення та освітлення і облаштування дитячих майданчиків і дворових проїздів з південного боку центру.

Раніше на Київській, 40 розташовувалося двоповерхове приміщення. У 2016 році його придбала компанія ТОВ «Полісся Інвестбуд». Підприємство зареєстроване за цією ж адресою, але всі його засновники родом з Хмельницького. Також 27 грудня 2017 року компанія «Полісся Інвестбуд» орендувала земельну ділянку за адресою: Київська, 40 площею 0,294 га терміном на 5 років.

У лютому 2018 року «Полісся Інвестбуд» починає підготовчі роботи до будівництва, а головний архітектор Юрій Безбородов повідомляє, що будівництво торгово-офісного центру почнеться у квітні 2018 року. 

У грудні 2018 р. одна з громадських організацій Житомира направила в управління державного архітектурно-будівельного контролю (далі – УДАБК) інформаційний запит про дозвільні документи на будівництво торгово-офісного центру за адресою: Житомир, вул. Київська, 40. І з'ясувалося, що з цим об'єктом не все так просто. У листі-відповіді УДАБК йдеться, що зараз управління розглядає питання про скасування реєстрації повідомлення про початок виконання підготовчих робіт за проєктом «Нове будівництво торгово-офісного центру за адресою: Житомир, вул. Київська, 40».

Ескіз офісного центру

По-перше, в період з жовтня-листопада ТОВ «Полісся Інвестбуд» не допускало посадових осіб УДАБК на об'єкт будівництва для здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.

За результатами позапланового заходу було складено акт про недопущення посадових осіб, протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, видано припис про усунення порушення вимог законодавства та винесено постанову про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

По-друге, ТОВ «Полісся Інвестбуд» не виконало вимоги припису щодо усунення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності, під час перевірки не надавши документацію на об'єкт «Нове будівництво торгово-офісного центру за адресою: Житомир, вул. Київська, 40».

За нашою інформацією, жителі прилеглого до будівництва будинку звернулися із заявою до правоохоронних органів, оскільки вважають, що будівництво торгово-офісного центру руйнує їхній будинок – у квартирах обсипається стеля, у деяких місцях з'явилися тріщини.

І дійсно, з самого початку будівництва почалися проблеми: з-під фундаменту майбутнього бізнес-центру полилася вода, а найближчі будинки почали стрімко руйнуватися – по стінах поповзли тріщини, «попливли» підлоги і стелі, почала тріскатися проводка. Люди запанікували, звернулися до влади – будівництво тимчасово призупинили, але зараз, змінивши забудовника (просто оформивши нову юридичну особу), знову почали будувати.

Протягом останніх 2,5 року житомирська влада стверджувала, що ніякого будівництва за цією адресою не буде, поки не будуть укріплені існуючі будинки, що їй відома ситуація з високим рівнем грунтових вод і плавунів на цьому місці.

У підсумку – зараз будівництво активно ведеться, будинки стрімко руйнуються, а міській владі все одно.

«Ми звернулися до Житомирської міської ради, яка, власне, схвалила дане будівництво – їм наплювати на те, що відбувається, вони стверджують, що все законно і все добре», – розповідає юрист, який представляє інтереси мешканців прилеглих будинків.

Ознайомившись з усією містобудівною документацією та іншими нормами, заздалегідь будучи готовими до різних порушень від житомирської мерії, мешканці будинку звернулися до суду.

Було подано заяву про забезпечення позову, адже існують реальні докази і результати експертиз про те, що це будівництво є небезпечним, в результаті знесення існуючої будови було завдано шкоди розташованим поруч домівкам, а також про те, що там дійсно високий рівень грунтових вод.

Що кажуть мешканці будинку?

Мешканці будинку в паніці – після початку будівництва, коли їхній будинок «поплив», інвестор разом із владою пообіцяв його зміцнити. Якісь роботи були проведені, але результату це не дало – будинок все одно продовжує руйнуватися. При цьому «інвестори» почали погрожувати мешканцям: якщо будуть говорити про ситуацію, то їх примусять повернути вартість робіт зі зміцнення будинку (хоча забудовник сам його і зруйнував – класно, правда?). Деяким погрожували і фізичною розправою.

«Я хочу жити – допоможіть мені! Я одягнена сплю 2 роки, забула, що таке нічна сорочка, – штани, якусь кофту тепліше одягаю, поруч кладу паспорт і всі документи. Не можу [спокійно спати, – ред.]. Боюся ... Я вижила під танком, розбитим – мені було 5 років, коли війна була, і не хочу зараз померти тут, щоб мене цеглини завалили», – розповідає Анна Федорівна Зіміна.

«Ось так ось пішла вниз ця стіна, у цьому місці у мене лопнула проводка – я викликала електрика. Тріщина на підлозі – була вдвічі менша, дивіться, яка зараз. Товщина підлоги – 50 см. З якою потрібно було силою довбати, щоб воно лопнуло?» – запитує Олена, мешканка «проблемного будинку».

Їй довелося терміново зробити ремонт, тому що в сім'ї є дитина і штукатурка зі стелі просто падала людям на голову.

«Через будівництво у нас пішла тріщина в несучій стіні, змістилася стеля і почала розходитися плитка на підлозі. У мене дружина вагітна зараз, і вона просто боїться залишатися вдома», – розповідає мешканець одного з будинків Олександр.

Тим часом будівництво на вихідних тривало – нібито через те, що забудовник не отримав копію рішення суду. 21 вересня 2020 року на засіданні міської ради прийнято рішення про проведення незалежної експертизи, яка встановить, чому руйнуються прилеглі до будівництва будинку, – просто так або через будівництво. Чи зможе міська влада вплинути на забудовника і чи стане він виконувати рішення суду (а у Житомирі часто рішення судів просто не виконують, і все – авт.) – дізнаємося найближчим часом.

А мешканці будинків волають про допомогу! У понеділок, 28 вересня, у Житомирській міській раді проходила чергова 72 сесія. На сесію прийшли житомиряни, які виступили проти будівництва нового бізнес-центру по вулиці Київській, 40.

Оксана Моргунова, жителька саме того будинку, що руйнується, попросила допомоги у місцевої влади.

«У нас руйнується будинок – Київська, 50. Я думаю, що це ні для кого не є таємницею, що у зв’язку з тим, що надали дозвіл на будівництво нового бізнес-центру по Київській 40, сусідній будинок просто почав тріщати у прямому значенні цього слова. Звичайно ж, його спробували укріпити, але результату це не дало, будинок і далі продовжує руйнуватися. Всі, хто надавав дозвіл, знали, що це є ділянка, де проходять ґрунтові води.

До нас уже приїздили експерти і оцінювали стан будинку, але ми хотіли б попросити допомоги у міської ради: виділити кошти з міського бюджету на експертизу, та щоб ми, жителі будинку, мали можливість поспілкуватися з експертами та поставити ряд запитань у ході експертизи», – зазначила пані Оксана.

На це заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергій Кондратюк відповів, що питання перебуває у процесі вирішення й кошти на експертизу уже виділені.

«Дійсно, у п’ятницю вже приїхала експертна група з Київського будівельного інституту. Вони зараз займаються проведенням експертиз впливу будівництва на буд. 50 та буд. 36 по вулиці Київській. Як тільки буде закінчена робота, ми зберемось з мешканцями й будемо вирішувати, яких заходів потрібно вживати далі. Забудовники ніяких робіт до закінчення експертизи проводити не будуть. Кошти за експертизу виділені з бюджету міської ради», – наголосив Сергій Кондратюк.

Руслан Мороз, Олександр Салогуб, Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up