Мер Житомира заявив, що перейменування парку Гагаріна можливе лише після реконструкції, втім, ініціатор має іншу думку

Мер Житомира заявив, що перейменування парку Гагаріна можливе лише після реконструкції, втім, ініціатор має іншу думку

Два роки тому житомиряни звернулися до влади з проханням перейменувати парк Гагаріна на Шодуарівський, адже саме останній є його засновником.

Парк можна перейменувати лише після його реконструкції. Про це під час брифінгу з журналістами 4 вересня заявив міський голова Сергій Сухомлин.
За словами міського голови, у 2016 році була зареєстрована петиція, у якій автор просив перейменувати парк культури і відпочинку імені Гагаріна на Шодуарівський.

«Дійсно, в  нас навіть була зареєстрована петиція в 2016 році по перейменуванню парку Гагаріна в Шодуарівський парк. І тут я не проти історії. Я за те, щоб дійсно відновлювати історичні назви. І дійсно, барон де Шодуар заслуговує на те, щоб його ім’ям був названий парк. Але я думаю, що не такий парк, в якому стані він зараз перебуває. Ми дуже часто робимо такі речі – перейменовуємо. Це нам нічого не коштує - максимум таблички на вулицях, а за цим нічого не йде. Потім якісно нічого не змінюється. Тому в цьому році у нас три важливих інфраструктурних об’єкти: школа №3, садочок №58 і стадіон "Спартак". На наступний рік ми плануємо декілька великих інфраструктурних об’єктів, в тому числі оновлення гідропарку і початок робіт по парку Гагаріна», - розповів Сергій Сухомлин.

Крім того, міський голова повідомив, що днями відбудеться презентація концепції щодо відновлення набережної в парку Гагаріна.

Відео дня

Кабмін вже підписав фінансування по програмі секторальної підтримки, вчора я там був. Це гроші Євросоюзу, з яких місто Житомир отримало 12, 5 мільйонів гривень грантових коштів на цей проект. Фінансування вже буде починатися. Я за те, щоб спочатку зробити відновлення, повну реконструкцію парків, а потім приймати рішення про їх перейменування. Ініціатива людей вже є, вона пройде обговорення і якщо депутати проголосують за те, щоб надати парку назву Шодуарівський, значить, я це рішення підпишу. Якщо ми залишимо парк Гагаріна, я думаю, страшного нічого не відбудеться. Тому, що у нас вже є плани по другому майданчику - музею Космонавтики . Ми обговорювали ці питання з американською компанією «Нова сфера», які готові фінансово підтримати цей проект. Космонавтика - це бренд нашого міста, це така точка ідентифікації. І тому парк Гагаріна також непогана назва для цього парку. Але це вже будуть вирішувати люди, і кінцеву точку ставитиме депутатський корпус своїм голосуванням. Але ще раз скажу, нам парки спочатку потрібно відновити, зробити зручними і гарними,  і вже після цього приймати рішення про перейменування», - додав мер.

Втім, один з ініціаторів перейменування,  редактор сайту «Репортер» Сергій Фещенко у коментарі журналістам «20 хвилин» розповів, що з думкою міського голови не згоден.

«Я не бачу жодних перешкод для того, щоб перейменувати спочатку парк, а потім робити реконструкцію. Адже барон де Шодуар заслуговує на те, щоб парк носив його ім’я. І байдуже навіть, в якому вигляді зараз парк, якщо буде реконструкція, то назва парку жодним чином не перешкодить їй. А навпаки - спрямує її в руслі концепції Шодуарівського парку. І коли ця реконструкція буде зроблена, то це буде дійсно загальноміське свято – відкриття реконструйованого офіційно названого Шодуарівського парку. І ставити питання перейменування парку лише після реконструкції - це якісь ніби спроби зробити так, щоб це перейменування взагалі не відбулося, і спроба зірвати це питання взагалі», - вважає Сергій Фещенко.

Ініціатор повернення Шодуарівському парку своєї назви впевнений, що доцільніше спочатку перейменувати парк. А вже потім робити реконструкцію у стилі, відповідному до назви.

«Тому що реконструкція може бути, наприклад, в стилі парку Гагаріна. І потім, коли вона відбудеться, можна буде сказати: ось ми його відреконструювали в сучасному стилі, а тому назва Шодуарівський парк не відповідає концепції цієї реконструкції. Тому я не бачу жодних причин, окрім відсутності політичної волі, спочатку задекларувати і чітко сказати міському голові, що ми парк перейменовуємо. Це парк Шодуарівський і ніщо нам не завадить відродити його як перлину старого міста Житомира в рамках концепції древнього міста, в яку входить Шодуарівський парк, Замкова гора та інші пам’ятки старого міста», - наголосив Сергій Фещенко.

Тож чи отримає парк імені Гагаріна назву на честь свого засновника барона де Шодуара покаже лише час. А ми про це обов’язково повідомимо.

Нагадаємо, відповідна петиція, у якій чітко стояло питання про перейменування парку в Шодуарівський, набрала необхідну кількість голосів за 21 день. За результатами цієї петиції у лютому 2016 року були проведені громадські слухання, які більшістю були підтримані. Вже на основі цих громадських слухань на початку липня 2016 року на сайті міської ради був оприлюднений проект рішення про перейменування парку. Втім, далі сайту відповідний проект рішення так нікуди й не потрапив.

Алла Герман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up