Ліфтове свавілля у Житомирі

Ліфтове свавілля у Житомирі

Ще до Нового року в Житомирі голови ОСББ почали скаржитися на тиск з боку ліфтових монополістів в місті.

Три компанії, дві з яких практично належать однієї особі з Одеської області, та ще одна – з Бердичева, представники ОСББ звинувачують в змові з метою монополізації ринку послуг в обслуговувані ліфтового господарства. Напряму не має таких доказів, але так як компанії діють практично однаково та систематично, висувають також однакові вимоги до користувачів, то такі підозри досить обґрунтовані. Ми зустрілися з головами деяких ОБСС міста Житомира та дізналися подробиці проблеми.

Почалося з того, що рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради від 05.09.2018 року № 913 «Про втрату чинності рішень виконавчого комітету міської ради від 24.10.2002 № 603, від 15.01.2016 № 3 та від 01.04.2015 № 167», міська рада відмінила погодження тарифу на технічне обслуговування ліфтів. В результаті, перше, що зробили ліфтові компанії, після того як їм «розв’язали руки», повідомили всі ОСББ про збільшення тарифу в 2-3 разів, мотивуючи тим, що тариф не збільшувався з 2016 року та запропонували підписати новий договір «Про технічне обслуговування ліфтів», який був розроблений представниками міської ради. Але відповідно до пункту 4.1. «Положення про систему технічного обслуговування та ремонту ліфтів в Україні», затвердженим Наказом № 73 від 10.04.2000 року «Про затвердження державних нормативних документів», визначено, що «Ціни на технічне обслуговування і ремонт ліфтів розробляються спеціалізованими організаціями і узгоджуються з замовниками», а також даним наказом затверджено і типовий договір «Типовий підрядний договір на технічне обслуговування та ремонт і диспетчерських систем».

Відео дня

Тому для вивчення економічної обґрунтованості нового тарифу, деякі голови ОСББ звернулися до ліфтових компаній із запитом надати розрахунок базової ціни технічного обслуговування одного ліфта, повідомити про кількість осіб, яка задіяна в технічному обслуговуванні одного ліфта, загальну чисельність працівників, працевлаштованих на підприємстві, кількість управляючого персоналу, кількість ліфтів, яку обслуговує компанія. А також, було підготовлено протокол розбіжностей до наданого міською радою договору. Зрозуміло, що запитувану інформацію ніхто не отримав. Ненадання згаданої вище інформації ставить під сумнів прозорість формування Базової ціни та тарифу в цілому.

Також у представників ОСББ виникають питання до коефіцієнтів, які застосовуються до Базової ціни при формуванні тарифу. Наприклад, коефіцієнт «На диспетчеризації», який становить 1,47 і фактично збільшує вартість технічного обслуговування на 50%. Враховуючи, що в місті близько 1000 ліфтів, в середньому Базова ціна ТО ліфта становить 700 грн. (а то і більше), а збільшення тарифу, завдяки застосування згаданого коефіцієнту, становить 315 грн. Тепер множимо на кількість ліфтів і виходить 315 000 грн. (і це за мінімальними розрахунками), ця сума має іти на утримання диспетчерського пункту та аварійні виїзди. Застосування такого коефіцієнта було б логічним, якби у кожної ліфтової компанії був окремий диспетчерський пункт, проте наскільки відомо, він один для всіх.

Є питання і до договору, в якому відсутні важелі впливу на ліфтову компанію, яка може збільшувати тариф фактично по декілька разів на рік. Інакше, як зловживання монопольним становищем на ринку в Житомирі, це назвати не можна. На численні звернення ОСББ до ліфтових компаній інформація щодо формування тарифу жодного разу не була надана. Натомість головам в ультимативному форматі було оголошено, що якщо не підпишуть нові договори з новими тарифами, їм просто відключать ліфти. І погрози виявилися не лише погрозами. Не так давно вже було відключено 35 ліфтів ОСББ «Космос», яке обслуговує ПСП «Вертикаль». І тисячі мешканців, в т.ч. пенсіонери, мами з дітьми та інваліди стали заручниками методів роботи ліфтової компанії. Здавалося б, рішення міської ради, яке направлене на захист економічних інтересів та конкуренції, фактично залишило ОСББ сам на сам з підприємцями, які діють не економічними методами, а методами залякування і шантажу.

До того ж фірми, змушуючи ОСББ підписувати акти виконаних робіт та сплачувати гроші, в реальності не проводить належним образом технічне обслуговування ліфтів. Так голови ОСББ на зустрічі наводили приклади, коли обривалися тягові троси в ліфтах та відбувався саботаж з боку фірм-монополістів шляхом вимикання робочих ліфтів до моменту підписання актів.

Завдяки спільним зусиллям голів ОСББ і розголосу проблеми, рішення про підвищення тарифу більшістю ліфтових компаній було винесено на розгляд виконкому Житомирської міської ради, та міський голова Сергій Сухомлин доручив начальнику управління житлового господарства міськради Юрію Мостовичу розробити заходи щодо створення комунального підприємства з обслуговуванню ліфтового господарства в Житомирі.

Ми зв'язалися з Головою Асоціації ОСББ «Жито-Мир» Ігорем Скоропадом та отримали від нього коментар.

«Стосовно монополії на ліфтове обслуговування в місті Житомирі. Де-юре вона не існує, адже дві компанії пов'язані з власником з Одеської області, третя компанія – бердичівська, але вони безумовно працюють в унісон всі втрьох, тому фактично така монополія існує. – розповів Ігор Михайлович. – З чого складається конфліктна ситуація? Справа в тому, що восени 2018 року представники ліфтових компаній, розуміючи, що їхні тарифи були затверджені ще в 2014 році, звернулися до міської ради щодо підняття тарифів на технічне обслуговування. Департамент фінансів перевірив їхні розрахунки та затвердив обслуговування одного ліфта на рівні 615-620 грн. Це – Базова ціна, але до цієї ціни, згідно методики, яка затверджена Кабінетом Міністрів України, застосовується низка коефіцієнтів, та кінцева ціна вже виходить близько 1000 – 2000 грн. за один ліфт залежно від його віку. В жовтні 2018 року така ціна була затверджена та повинна застосовуватися для ОСББ з січня 2019 року. Але для інших ЖЕКів зміна ціни відбудеться з липня 2019 року. Тому ми отримали певний казус. Тому що, коли поряд стоять два будинки, один – ОСББ, а другий належить ЖЕКу, то вартість обслуговування ліфтів в них буде різна. Тому конфлікт продовжується. Стосовно створення комунального підприємства з обслуговування ліфтів в Житомирі, то створення такого підприємства було доручено управлінню житлового господарства Житомирської міської ради. На профільної комісії було погоджено щоб на базі КП «Житлове виробниче підприємство аварійних робіт» Житомирської міської ради, створити таке підприємство та внести відповідні зміни до їхнього статуту».

Начальник управління житлового господарства міськради Юрій Мостович дуже коротко наголосив, що «коментувати тут майже нічого, адже все ще на стадії розрахунків, але справа рухається, та на профільній комісії міськради буде якнайшвидше прийнято відповідне рішення, і восени ліфтове господарство міста, можливо, вже буде обслуговуватися комунальним підприємством».

При цьому голови ОСББ дуже песимістично налаштовані щодо майбутнього цього підприємства. З їх слів, в міськраді їм постійно відповідають, що потрібно рішення сесії міськради на виділення коштів для початку робіт. Голови ОСББ висувають пропозицію, що вони готові наперед внести проплату за обслуговування ліфтів та потрібна сума грошей буде зібрана. Але незрозумілі бюрократичні перепони до цього часу ставлять під знаком питання створення такого комунального підприємства та взагалі не допомагають досягти порозуміння між сторонами конфлікту.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up