Корупційна міськрада: заступницю Сухомлина підозрюють у привласненні 800 тисяч бюджетних коштів

Корупційна міськрада: заступницю Сухомлина підозрюють у привласненні 800 тисяч бюджетних коштів

Не встигли житомиряни оговтатися від затримання на хабарі керівника однієї з громадських організацій, як спалахнув черговий скандал – заступниці міського голови оголошено про підозру у розтраті державного майна та привласненні бюджетних коштів на суму близько 800 тисяч гривень.

 

«Станом на 16 серпня оголошено про підозру у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 367 ч. 2 КК України (службова недбалість) Кримінального кодексу України двом особам – керівнику підприємства та службовцю Житомирської міської ради», – повідомили у відділі комунікації поліції Житомирської області.

З власних джерел «20 хвилин» стало відомо, що під службовцем Житомирської міської ради мається на увазі заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова. Посадовицю підозрюють у службовій недбалості, що призвела до майже 800 тисяч гривень (783 492 гривні) збитків.

Відео дня

«Оперативники управління захисту економіки в Житомирській області Нацполіції та слідчі за процесуального керівництва прокуратури Житомирської області викрили посадовця у злочинній діяльності. Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що на посаді начальника одного з управлінь міськради та розпорядником бюджетних коштів посадовець уклала з переможцем публічних закупівель заздалегідь збитковий тендер», – поінформували в управлінні захисту економіки Житомирської області.

Як зазначають в управлінні, запропонована ціна лоту з однаковими технічними характеристиками у комерційної структури була значно вища за пропозиції інших учасників. Таким чином, посадовиця під час проведення конкурсних торгів із закупівлі медичного обладнання порушила принцип економії використання бюджетних коштів, що в подальшому призвело до збитків бюджету на суму понад 700 тисяч гривень.

«Зібравши матеріали, що підтверджують причетність посадовця до вчинення кримінального правопорушення, йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України», – інформують в управлінні захисту економіки Житомирської області.

Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Марія Місюрова зараз працює заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. З червня 2016 року до травня 2019 року працювала начальником управління охорони здоров’я Житомирської міської ради.

Посадовиця заявляє, що всі тендери було проведеного згідно з чинним законодавством. «Всі ці тендери були проведені в системі ProZorro, згідно з чинним законодавством – все було прозоро. Це електронні торги, абсолютно прозорі – на ціну ніхто вплинути не міг. Ви ж розумієте, що мною і управлінням охорони здоров'я було проведено дуже багато тендерів за ці 2 роки, і я буду доводити свою правоту», – зазначила заступниця мера Марія Місюрова у своєму коментарі для ЗМІ.

Як вдалося з'ясувати, мова йде про два тендери, оголошені управлінням охорони здоров'я Житомирської міської ради восени 2017-го:

  1. Устаткування для хірургічних блоків – відеоколоноскопія/тендер ДК 021 до: 2015 33160000-9, оголошений 24.10.2017 на суму 3 200 000 гривень. Переможцем стало ТОВ «Здраво» з пропозицією 3 145 992.00 гривень. Суперником «Здраво» у цьому тендері було ТОВ «Сінекс» з пропозицією 3 199 000.00 гривень.

  2. Системи реєстрації медичної інформації та дослідне обладнання – відеогастроскоп/тендер ДК 021 до: 2015 33120000-7, оголошений 18.09.2017 на суму 2 100 000 гривень. Перемагає в тендері також ТОВ «Здраво» з пропозицією 2 010 000.00 гривень. При цьому аналогічну пропозицію від ТОВ «Хімлаборреактив» на суму 2 008 000.00 було відхилено.

Згідно з даними сайту YouControl, керівником і власником ТОВ «Здраво» є Валерій Аркадійович Лось. У той же час угоду на поставку медичного обладнання у 2017-му з боку компанії підписував Руслан Вікторович Лисянський.

Загальна сума укладених договорів склала 5 245 992 гривні. В управлінні захисту економіки вважають, що при закупівлі вищевказаного обладнання мала місце розтрата у розмірі 783 492 гривні.

Сама Марія Місюрова у коментарі ЗМІ зазначила, що обладнання було придбано відповідно до вимог чинного законодавства, його покупка була на той момент необхідна і в даний момент воно також продовжує допомагати лікарям у лікуванні житомирян.

«Відеоколоноскопія і відеогастроскоп успішно працюють у дитячій лікарні та лікарні № 2», – сказала вона.

Цікавим є той факт, що попередник Марії Місюрової, а нині очільник Житомирської міської партійної організації «Слуга народу» Матвій Хренов на посаді заступника міського голови також неодноразово потрапляв під шалену критику за зловживання у сфері закупівель і був вимушений звільнитися після корупційного скандалу.

«Жоден великий контракт не може бути підписаний без згоди мера міста, і тим більше до оплати за контрактом профільний заступник відношення не має. Це відповідальність мера, у даному випадку Сергія Сухомлина, і заступника по фінансах. А оскільки на цю посаду Марія Місюрова була призначена зовсім нещодавно, то чітко проглядається схема «зі стрілочником», оскільки угоду готував явно попередній заступник, який був звільнений після корупційного скандалу. Крім цього, дана ситуація наочно продемонструвала, що систему Прозорро за бажання можна легко обійти в корисливих інтересах», – зауважив міський голова Житомира у 2002-2006 роках Георгій Буравков.

Житомирській міський голова Сергій Сухомлин часто змушений коментувати обвинувачення у бік своїх підлеглих щодо їхньої участі в корупційних схемах. Однак сам очільник міста завжди виходить сухим з води. Тим не менш інсайдерські джерела у міськраді говорять про гарну обізнаність Сергія Івановича і про те, що без його відома у місті «навіть собака не гавкне». Тож гостро постає питання про причетність самого міського голови до згаданих схем. А це вже запитання до правоохоронних органів. І поки воно залишається без відповіді.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (5)
  • Зоя

    мафія відпочиває при нашій мерії...рука руку миє і грошики відмивають.Скоро і до них черга прийде-прийдеться відповідати
  • Роман Гуртовенко

    Шановний автор, при всій повазі до вас хочу зазначити, що перш ніж писати неправдиву та некоректну інформацію, треба розібратись хоч в основах того, про що ви пишите. По-перше, Марію Місюрову ніхто не обвинувачує у привласненні бюджетних коштів, підозра їй вручена за ч. 2 ст. 367 КК - це службова недбалість. На думку слідства, вона мала вказувати учасникам торгів, щоб ті висували менші ставки в конкурсних торгах. З впевненістю можу сказати, що дана підозра є надуманою і необгрунтованою. Тендерний комітет, який очолювала Місюрова М.О., згідно закону не має і не може мати жодного відношення до тендерних пропозицій учасників торгів. Самі торги відбуваються в автоматичному режимі. Навіть стартова ціна на тргах - це ціна, яка є найвищою серед ставок учасників торгів, а не та, яку визначає тендерний комітет. Місюрова М.О. не порушила жодного обовязку, на її місці могли обвинуватити кожного, хто просто виконував технічні функції на даній посаді. Справа обовязково розвалиться в суді і я це гарантую. А вам я пропоную просто не писати некоректну інформацію.
  • Витя Котенко

    фактором, який визначає переможця тендерів є не лише вартість, але й якість тощо. Вартість придбаного є середньоринковою, тому ця надута мильна бульбашка лусне у суді і правоохоронцям це добре відомо. Такі дуті грандіозні "результати" потрібні саме корумпованому керівництву ГУНП в Житомирської області, меру Сухомлину та його "даху" з вулиці Фещенка - Чопівського
  • Ігор Данишевський

    Це чергова дурня з якої буде "пшик"... Вони ж всі працюють не на себе...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up