Конфлікт суду і поліції: чому відпустили лідера «Білого братства» Яна Яцишина?

Конфлікт суду і поліції: чому відпустили лідера «Білого братства» Яна Яцишина?

Яна Яцишина називають головним наркобароном Нікополя, лідером злочинного угруповання «Біле братство», організатором і замовником кількох вбивств на території України.

Хто такий Ян Яцишин і що сталося в залі суду

27 грудня 2018 року Апеляційний суд Житомирської області відпустив під заставу в розмірі 500 тис. грн лідера відомого в Нікополі бандитського угруповання на прізвисько «Батя» Яна Яцишина. Необхідну суму застави внесла його дружина, і лідер «Білого братства» був звільнений з-під варти просто в залі суду.

Це рішення обурило і шокувало керівника житомирської поліції В'ячеслава Печененка, який висловив свою реакцію на сторінці у Фейсбук:

Відео дня

– Одна постанова суду – і вся масштабна робота житомирської поліції по ліквідації дніпровського бандитського угруповання «білого братства» звелася нанівець. Вчора лідера цієї банди, 44-річного нікопольця, звільнили з-під варти прямо в залі Апеляційного суду під заставу в півмільйона гривень. Після двох днів затяжних розглядів апеляції, на яких він «боровся» з демонстрацією різкого погіршення здоров'я і всіма іншими засобами умисного затягування процесу розгляду. Відверто шкода сил оперативників і слідчих. Немає межі обуренню!

Прокуратурою Житомирської області була подана апеляція на рішення слідчого судді Корольовського районного суду, оскільки воно не відповідає нормам закону.

Так, підозрюваному було продовжено запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, однак ми (прокуратура, – авт.) вважаємо, що суддя безпідставно використовував своє право щодо внесення застави, – прокоментувала рішення суду прокурор Житомирської обласної прокуратури Олена Бондарчук.

У той же час у Яцишина стався напад епілепсії прямо під час судового засідання.

Житомирський апеляційний суд назвав неправдивою інформацію, оприлюднену начальником Національної поліції області, щодо звільнення з-під варти лідера бандитського угруповання Яна Яцишина:

Голова Житомирського апеляційного суду Юрій Жизневський 3 січня 2019 року на офіційній сторінці Житомирського апеляційного суду в Facebook опублікував відповідь на звинувачення В'ячеслава Печененка:

– Громадяни повинні знати правду! 28 грудня 2018 року начальник Головного управління Національної поліції України в Житомирській області В'ячеслав Печененко чи то з метою виправдатися, чи то з метою приховати протиправні дії своїх підлеглих, або, можливо, у зв'язку з професійною некомпетентністю, без будь-яких підстав, виклав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, м'яко кажучи, неправдиву інформацію щодо дій суддів Житомирського апеляційного суду, чим ввів в оману громадськість і штучно спровокував масове обурення і погрози на адресу суддів. А як інакше могло відреагувати суспільство, прочитавши текст, написаний таким високоповажним «борцем» зі злочинністю? Цитуємо пана Печененка: «...Вчора лідера цієї банди, 44-річного нікопольця, звільнили з-під варти прямо в залі Апеляційного суду під заставу в півмільйона гривень. ...Відверто шкода сил оперативників і слідчих. Немає межі обуренню!». А тепер Житомирський апеляційний суд хоче повідомити громадянам, що ж відбулося насправді. 22 грудня 2018 року у Житомирський апеляційний суд надійшла апеляційна скарга прокурора на постанову слідчого судді Корольовського районного суду міста Житомира від 21.12.2018 про обрання підозрюваному Яну Яцишину запобіжного заходу. Розгляд апеляції було призначено в термін, передбачений КПК України. В ході судового засідання, що проходило 27 грудня 2018, судом було встановлено, що підозрюваний з 22 грудня 2018 року, тобто більше 6 діб, незаконно утримувався під вартою працівниками поліції і був позбавлений права на захист. У зв'язку з цим суд, на виконання вимог закону, звільнив Яцишина з-під варти в залі судового засідання.

Це не було рішенням по суті за апеляційною скаргою прокурора, оскільки в даний час судовий розгляд в цьому кримінальному провадженні триває. Однак пан Печененко, всупереч вимогам чинного законодавства, взяв на себе повноваження, якими він не наділений, і дозволив собі трактувати і робити висновки про неіснуюче рішення Житомирського апеляційного суду. Відповідно до статті 29 Конституції України ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановленому законом.

На сьогодні за незаконне утримання під вартою і перевищення влади співробітниками правоохоронних органів відносно співробітників поліції Головного управління Національної поліції України в Житомирській області відкрито кримінальне провадження – проводиться досудове слідство...

У чому підозрюють Яна Яцишина

Зараз Яну Яцишину 44 роки, він уродженець Нікополя і проживав там тривалий час. Останні 1,5 року живе в Києві. 28 липня 2018 року поліція заявила про затримання лідера злочинного угруповання Яна Яцишина, який їхав в Житомир по трасі «Київ-Чоп», нібито підтримати свого друга і соратника Лісанова, і потрапив у ДТП, не впоравшись із керуванням. У машині під час обшуку знайшли зброю, наркотики і гроші.

Внаслідок цього йому інкримінують статтю 263 КК (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Ця стаття передбачає до 3 років позбавлення волі або до 5 років її обмеження.

Ян Яцишин фігурує в кількох кримінальних провадженнях.

1. 22 липня 2018 у селі Оліївка під Житомиром двоє невідомих обстріляли автомобіль «Daewoo Lanos», в якому було троє пасажирів. Була поранена пасажир автомобіля, 46-річна киянка. Одного з підозрюваних затримали – ним виявився 32-річний Руслан Лисаний з Нікополя, за інформацією слідства, один із членів злочинної групи Яна Яцишина. Другим міг бути і сам Яцишин, але йому, за даними слідства, вдалося сховатися.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 15 / Замах на вчинення злочину / і частиною 1 статті 115 / Умисне вбивство / Кримінального кодексу України.

Під час затримання Лисаний жив у розважальному комплексі в Житомирському районі. Під час обшуку за місцем проживання у нього вилучили зброю, вибухівку та інші речові докази. Затриманому оголосили про підозру за статтею 263 Кримінального кодексу (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

2. Ян Яцишин також проходить свідком у резонансній справі про подвійне вбивство в Нікополі. 10 лютого 2016 року в автомобілі «Geely Emgrand» були розстріляні двоє чоловіків. Поліція затримала трьох осіб, підозрюваних у скоєнні цього злочину. Всі вони є, за даними слідства, членами злочинного угруповання Яцишина. Камери зовнішнього відеоспостереження зафіксували на місці вбивства автомобіль «Lexus», що, ймовірно, належить самому Яцишину, однак він проходить у цій справі тільки в якості свідка.

30 листопада 2017 року в Нікопольському суді пролунав вибух – батько одного з убитих кинув дві гранати в бік обвинувачених. В результаті загинув один з обвинувачених, а двоє інших отримали важкі поранення і були госпіталізовані під охороною поліції. Загинув на місці і сам підривник.

Крім цього, Ян Яцишин фігурував як свідок у ще кількох «дрібних» справах.

За інформацією правоохоронних органів, Ян Яцишин більше 10 років керує однією з найбільших злочинних угруповань Нікополя. В її складі понад 15 осіб. Група займається незаконним обігом наркотиків. Сам Яцишин має прізвисько «Батя». Частина членів угруповання на даний момент знаходиться у в’язницях Дніпропетровської області або очікує рішень судів.

За неофіційною інформацією, самому Яну кілька разів вдавалося уникати покарання, оскільки він має зв'язки серед поліції та суддів.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Валерий Волосюк

    на жаль-проблема тут не в судовій гілці,а в тому,що нинішня поліція працює по "старому"-подання на продовження терміну тримання під вартою роблять в останній день-все розраховано на "авось пролізе"..а воно -і не пройшло..від зміни назви правоохоронного органу суть його роботи не змінилася..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up