Конфлікт навколо «Берізки», або Чому члени садівничого кооперативу залишилися без електрики?

Конфлікт навколо «Берізки», або Чому члени садівничого кооперативу залишилися без електрики?

Вже кілька місяців триває боротьба членів садівничого кооперативу «Берізка» з його головою.

З квітня цього року триває протистояння внаслідок загострення конфлікту у садівничому товаристві «Берізка», яке зареєстроване у с. Кам'янка Житомирського району Житомирської області. Нині конфлікт розгортається між частиною членів СК «Берізка» та головою садівничого товариства «Берізка» Світланою Семенюк. 

За словами членів товариства, користуючись тим, що діяльність згаданого товариства побудована на принципах самоуправління, голова СК намагається узурпувати владу та ігнорує конституцію і закони України, права людей. Так, під час особистого спілкування з членами садівничого товариства «Берізка» довелося почути, що голова СК Світлана Семенюк організувала залякування, шантаж та вимагання грошей через маніпуляції та обман, застосовує надумані величезні суми штрафу, стягування яких відбувається без належного документального оформлення. 

На території СК використовується для розподілу електроенергії електричний трансформатор, який обслуговує Черняхівський РЕМ. Трансформатор не має інвентаризаційного номера та перебуває в аварійному стані, адже з нього постійно витікає трансформаторна олива, що становить небезпеку для оточуючих. Електричний трансформатор був раніше закуплений та введений в експлуатацію за сприяння Житомирської панчішної фабрики. Згодом фабрика припинила брати у цьому участь. 

Відео дня

Члени товариства також зазначили, що головою садівничого товариства «Берізка» здійснюється збір коштів нібито у вигляді членських внесків, штрафів за якісь порушення та на інші цілі. Дійсно, під час телефонного спілкування Світлана Семенюк відмовилася пред’явити хоч якусь звітну документацію щодо зібраних коштів. 

Історія конфлікту

Певна кількість громадян, а саме 76 чоловік, земельні ділянки яких примикають до села Вишпіль, у 2019 році подали документи на адміністративне приєднання до с. Вишпіль. Рішення було прийнято позитивне. Внаслідок цього 4 квітня 2021 року у проміжок часу з 13:30 до 13:50 було від'єднано електропостачання серед інших бажаючих приєднатися до громади села Вишпіль. Причому електродроти були не від’єднані, а відрізані, внаслідок чого зменшена їхня довжина, тобто в подальшому їх потрібно повністю замінити на нові.

Державна інспекція енергетичного нагляду України листом від 21.01.2021 року інформує, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби, та протягом 30 днів із дня його відміни забороняється нараховувати та стягувати неустойки (штрафи або пеню) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги та припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їхньої несплати або оплати не в повному обсязі.

Такі норми передбачено прикінцевими положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – закон № 530-IX). Постачання і розподіл електричної енергії відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» належить до комунальних послуг.

Враховуючи зазначене, законом № 530-IX заборонено припиняти/зупиняти надання послуг з розподілу та постачання електричної енергії індивідуальним побутовим споживачам протягом періоду дії карантину або обмежувальних заходів. 

Таким чином, припинення електропостачання, яке відбулося 4 квітня 2021 року, коли Житомирська область перебувала в зоні дії підвищених протиепідеміологічних заходів, є прямим порушенням зазначених положень законів України.

Також 02.04.2021 року за підписом голови Житомирської РДА Ю. Денисовця було направлено листа за № 18-6/795 до начальника Житомирського районного відділу поліції № 1 Житомирського райуправління поліції ГУНП в Житомирській області В. Богаткова з повідомленням, що 1 квітня 2021 було проведено нараду за участю керівництва райдержадміністрації, директора Черняхівського РЕМ, керівника СК «Берізка» та представника громадськості с. Вишпіль з питання відновлення електропостачання споживачам садового товариства «Берізка», що розташований на території Вільського старостату Оліївської сільської ради. 

Рішення про відключення частини споживачів нібито за заборгованість було прийнято 3 квітня 2021 року, тобто через дві доби після прийняття рішення про відключення електропостачання.

Але відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії, відключенню має передувати письмове попередження споживача, яке на його/її адресу має надійти за 10 днів до дня відключення. У такому листі має бути зазначено підставу відключення, дату і час, з якого електропостачання буде повністю або частково припинено, прізвище, ім’я, по батькові, підпис відповідальної особи, якою оформлено попередження.

Датою отримання таких попереджень буде вважатися дата їхнього особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача та/або реєстрацією вхідної кореспонденції. Якщо підставою для припинення постачання електричної енергії є заборгованість споживача перед відповідним учасником роздрібного ринку, у попередженні про припинення постачання електричної енергії додатково зазначається сума заборгованості за відповідним договором та період, за який ця заборгованість виникла. У разі усунення споживачем в установлений строк порушень, що завчасно (до дня відключення) підтверджується належним чином, постачання електричної енергії споживачу не припиняється.

Оскільки відповідно до наданих квитанцій дачники не мали заборгованості зі споживання електроенергії, то відключати її не мали права, адже такої правової підстави для відключення, як наявність заборгованості, не було. Отже, це відключення є незаконним.

Водночас саме відключення було здійснено з порушеннями існуючого порядку відключення. Ці порушення полягали в тому, що споживача завчасно не попередили про відключення, а також не повідомили всю іншу необхідну інформацію: дані про причини і підставу відключення, розмір заборгованості тощо.

Окремо треба звернути увагу на те, що заборгованість виникла не у конкретного споживача чи споживачів, а, як зазначено у листі до Житомирського райвідділу поліції № 1 за № 18-6/792 від 02.04.2021 року, у садівничого товариства як юридичної особи. Якщо припустити, що заборгованість дійсно мала місце і її потрібно було терміново погасити, то таке садівниче товариство мало би прийняти відповідне рішення, а саме про збір коштів у встановлений законом спосіб – за допомогою прийняття відповідного рішення на зборах колегіального (колективного) органу цього садівничого товариства, у компетенції якого є прийняття рішень про підняття розміру внесків або одноразового збору коштів на ремонт чи інші витрати. Оскільки голова садівничого товариства самостійно приймати такі рішення не має права, у всіх членів такого товариства у такому разі просто не виникне обов’язок виконувати це рішення.

Власне, саме тому за відсутності відповідного рішення колегіального органу товариства члени товариства – споживачі послуг з енергопостачання не зобов’язані були платити. А тому відключення, яке мало місце, є незаконним також і з цієї причини.

У цьому разі процедурно було порушено все, що можна. Не було жодних загальних зборів, жодних письмових повідомлень кожного члена товариства. Навіть якщо припустити, що є порушення з боку окремих споживачів і дійсно треба було нагально закривати борг, є чіткі правила, яким саме чином це виконується.

Нині склалася ситуація, що відключені від електропостачання споживачі мають право на стягнення із садівничого товариства, яке відключило електричну енергію, відшкодування заподіяних збитків: витрат на підключення, витрат, які, можливо, виникли внаслідок відключення – зіпсовані продукти в холодильнику тощо, а також на моральну компенсацію. Але з цим доведеться звернутися до суду. Є законні процедури, і вони мають бути виконані. 

Наша редакція письмово звернулася за коментарями до Житомирської районної державної адміністрації та до голови СК «Берізка». Отримані відповіді справляють неоднозначне враження.

Лист голови Житомирської РДА Юрія Денисовця

Так, голова ЖРДА Ю. Денисовець надав відповідь за № 3Пі-26 від 31.05.2021 року про те, що рішення про відключення від електропостачання частини членів садового кооперативу «Берізка» на нараді 1 квітня 2021 року не приймалося. Тоді як з’явився згаданий вже лист до начальника Житомирського районного відділу поліції № 1?

Стосовно відповіді від голови садівничого товариства «Берізка» Світлани Семенюк, то нам взагалі вказали на те, що наше звернення не підлягає задоволенню. Раніше ми вже намагалися телефоном поспілкуватися зі Світланою Євгенівною, але нам повідомили, що всі документи ми можемо подивитися у Черняхівському РЕМ. Далі спілкування не склалося. 

Звернувшись до юридичної практики, ми знайшли у відкритому доступі аналогічні судові справи, де рішення було прийнято на користь членів кооперативу. Напевно, для членів «Берізки» також залишився єдиний шлях до юридичного вирішення проблеми у правовому полі.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up