Кому – війна, кому – мати рідна: під Житомиром знищують бронетанковий завод

Кому – війна, кому – мати рідна: під Житомиром знищують бронетанковий завод

Житомирський бронетанковий завод під загрозою закриття.

Активісти, захисники України та працівники ДП «Житомирський бронетанковий завод» звернулись до Президента України Володимира Зеленського з проханням уберегти завод від штучного банкрутства.

Перед будівлею Житомирської обласної державної адміністрації 17 травня 2019 року зібралися активісти, захисники України та працівники ДП «Житомирський бронетанковий завод». Відповідне звернення було підписано майже двома десятками людей: «Президенту України Зеленському В.О. Шановний Володимире Олександровичу! До Вас, як до новообраного Президента України, якому 73 % українців довірили своє майбутнє, звертаються активісти Житомирської області, захисники України та працівники ДП «Житомирський бронетанковий завод». Просимо Вас зробити все можливе, щоб зберегти це унікальне підприємство, яке входить в оборонно-промисловий комплекс України».

Відео дня

Самі підписанти зазначають, що у липні 2018 року ДП «Житомирський бронетанковий завод» очолив Ігор Пшенічний (близький до Гладковського О.В. та Пашинського С.В.). Перед цим Пшенічним І.М. було доведено до банкрутства два військових заводи: Феодосійський завод парашутних систем та Миколаївський суднобудівельний завод. Лише після втручання голови ОДА Миколаївської області Пшенічного І.М. було звільнено з посади директора заводу, а на підприємстві погашено заборгованість.

З часу призначення Ігоря Пшенічного директором ДП «Житомирський бронетанковий завод» він впевнено веде підприємство до банкрутства. Зірвано всі терміни ремонту та постачання бойової техніки у війська, а жодний підписаний контракт на даний час не виконано. Фактично процес відновлення техніки, що перебуває у виробничих цехах, зупинений. Ремонтні роботи не проводяться. Не виконано плану ремонту бронетехніки на замовлення Міністерства оборони України у 2018 році. Зірвано план ремонту бронетехніки, яку чекають на сході захисники України, й у 2019 році.

На підприємстві не проводяться тендерні закупівлі запчастин вітчизняного виробництва для ремонту техніки. За 10 місяців перебування Пшенічного на посаді з підприємства звільнено з різних підстав близько 150 працівників. На даний час ще 50 висококваліфікованих спеціалістів робітничих спеціальностей чекають свого звільнення попри те, що невиконання замовлень з ремонту техніки мотивується відсутністю працівників.

Підприємство шаленими темпами накопичує боргові зобов'язання. Абсолютна бездіяльність та відсутність негайних управлінських рішень на даний час створює передумови до колосальних ризиків та загроз підприємству як суб'єкту господарювання.

За чинення перешкод з розвалу підприємства та запровадження корупційних схем були звільненні з посад працівники внутрішньої безпеки заводу. Після їх поновлення на роботі судами Пшенічний І.М. не дає їм можливості працювати та перешкоджає здійсненню функціональних обов'язків.

На думку протестувальників, аналізуючи дії Пшенічного І.М., можна дійти висновку, що він цілеспрямовано готує підприємство до банкрутства та подальшого привласнення особами, близькими до колишнього Президента України Петра Порошенка. Також присутні на заході вважали, що в країні, яка впродовж п'яти років боронить свою незалежність та територіальну цілісність від сепаратистів та російських агресорів, не може бути знищено жодного підприємства, що входить в оборонно-промисловий комплекс.

Закінчується звернення словами: «Шановний Володимире Олександровичу! Просимо Вас та Вашу команду звернути увагу не лише на боротьбу із зовнішніми ворогами України, але і на боротьбу із корупцією, яка знищує Україну зсередини. На теренах Житомирської області будемо докладати усіх зусиль для перемоги над ворогами та розбудови України!»

Під час акції-звернення присутні говорили про те, що завод знищують свідомо, намагаючись потім приватизувати або взагалі розпродати та ліквідувати як конкурента приватним заводам. Замовлення передаються іншим підприємствам, які не мають досвіду в цій галузі. Але чиновників це не турбує.

Нагадаємо, що Житомирський бронетанковий завод останнім часом постійно з'являється в стрічках новин українських ЗМІ з досить негативним присмаком. Скандали не залишають навіть надії на нормальну роботу підприємства. Варто тільки переглянути заголовки новин, як картина виявиться просто жахливою: у лютому 2016 року суд залишив під вартою екс-заступника директора Житомирського бронетанкового заводу, якого підозрюють у розтраті 23 млн грн. В якості альтернативи колишній чиновник міг внести заставу в розмірі 30 млн грн.

«Апеляційний суд Львівської області залишив під арештом колишнього заступника директора Житомирського бронетанкового заводу, якого підозрюють в розтраті і привласненні держмайна на суму понад 23 млн грн», – повідомляв сайт головного військового прокурора України, заступника генпрокурора Анатолія Матіоса. Ці гроші були виділені державою на ремонт бронетанкової техніки для зони АТО.

Співробітники СБУ 22 червня 2018 року проводили обшуки на Житомирському бронетанковому заводі в рамках кримінального провадження за фактом присвоєння або розтрати майна. Про це повідомляла прес-служба СБУ. В той же час УНН повідомило про те, що у 2015-2016 роках військова прокуратура неодноразово заявляла про розтрати держкоштів чиновниками Житомирського бронетанкового заводу.

Завод також фігурує в розслідуванні Національного антикорупційного бюро передбачуваної корупційної схеми при закупівлі у 2017 році бронетехніки. У прес-службі військової прокуратури Центрального регіону України додали, що військовою прокуратурою Житомирського гарнізону здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом розтрати державних коштів службовими особами ДП «Житомирський бронетанковий завод» зі зловживанням службовим становищем. Зазначені кошти надійшли на держпідприємство на виконання контракту за державним оборонним замовленням по ремонту бойових машин піхоти. Кримінальне провадження відкрито за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України, досудове розслідування в якому здійснюють слідчі Головного управління Національної поліції в Житомирській області. Також стало відомо, що працівники СБУ із залученням співробітників департаменту внутрішньої безпеки держконцерну «Укроборонпром» і фахівця Київського науково-дослідного інституту судових експертиз провели обшук в складських і офісних приміщеннях Житомирського бронетанкового заводу. В ході обшуків виявлено гусеничні комплекти, поставлені ТОВ «Науково-виробнича компанія «Нова», і документи з їх поставки.

10 жовтня 2018 року УНН розповсюдило наступне повідомлення: «Рішенням суду за позовом військової прокуратури Центрального регіону України Міністерство оборони України отримало грошову компенсацію на суму 1,2 мільйона гривень з ДП «Житомирський бронетанковий завод» через невиконання державного контракту».

«11 липня 2018 року Господарський суд. м. Києва за позовом військової прокуратури Центрального регіону зобов’язав ДП «Житомирський бронетанковий завод» сплатити на користь Міноборони пеню у розмірі 578 тисяч 755, 19 грн та штраф – 652 тисячі 587, 32 грн», – йдеться у повідомленні. У березні 2018 року військова прокуратура Центрального регіону України звернулася до Господарського суду м. Києва з позовною заявою в інтересах держави в особі Міністерства оборони України до ДП «Житомирський бронетанковий завод». Суть позову – стягнення з останнього штрафних санкцій за неналежне виконання державного контракту. Установлено, що вказаний суб’єкт господарювання не здійснив поставку військової техніки, визначеної умовами контракту, порушивши договірні зобов’язання перед МОУ. У зв’язку з цим замовником не було отримано військову техніку у визначені умовами терміни та у відповідній кількості, а отже – і не відправлено її до підрозділів ЗС України.

6 квітня 2019 року все майно ДП «Житомирський бронетанковий завод» заарештовано Житомирським відділом Державної виконавчої служби через борги перед Держрезервом. «Житомирським відділом ДВС накладено арешт на все рухоме і нерухоме майно ДП «Житомирський бронетанковий завод» і відкрито виконавче провадження на загальну суму майже 7,5 млн грн», – зазначили тоді в Держрезерві. Раніше Держрезерв виграв апеляційний суд проти боржника, довівши в судовому порядку факти закладки Держрезервом матцінностей мобрезерва (20 двигунів УТД-20 вартістю 6,8 млн грн) та неналежного виконання заводом його зобов'язань і незабезпечення збереження цінностей.

Представниками Держрезерву була проведена позапланова перевірка наявності, умов зберігання, обліку та звітності матеріальних цінностей мобілізаційного резерву, що перебувають на відповідальному зберіганні Житомирського бронетанкового заводу. За результатами проведеної перевірки було зафіксовано факт самовільного використання нерозброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву та складено відповідний акт.

22 квітня 2019 року невідомі «замінували» Житомирський бронетанковий завод. На електронну пошту Житомирського бронетанкового заводу 22 квітня надійшов лист про знаходження саморобного вибухового пристрою на території підприємства. Поліція перевіряла повідомлення про знаходження вибухового пристрою на території підприємства. На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції, керівництво поліції області, працівники ГСЧС, вибухотехнічної та кінологічної служби. Людей з заводу евакуювали.

Під час заходу активісти виступили з короткою промовою, наприклад, Наталія Циганчук зазначила: «У липні 2018 року директором заводу був призначений Пшенічний Ігор Миколайович. З того часу розпочалося банкрутство заводу. Також почалося звільнення висококваліфікованих працівників. На цей час було вже звільнено близько 150 працівників, ще 50 – чекають на звільнення. Якщо сьогодні ми не зупинимо такого керівника, то завтра ми втратимо цілий оборонний комплекс держави».

Також одна з працівниць Житомирського бронетанкового заводу, присутня на акції, згадала, що після замінування з заводу почали вивозити та палити якісь папери. Хоча до того архівні папери палились в печах самого заводу: «Тільки провели евакуацію працівників, тільки все заспокоїлося і ми почали повертатися – побачили, що з заводу вивозять якісь папери. Потім свідки розповіли, що їх палили на полігоні. Навіщо? Адже раніше, якщо було потреба у знищенні непотрібної документації, то її знищували в печах заводу. На території є своя котельня, де завжди це робили. Чому цього разу потрібно було екстрено вивозити документи?»

До розмови підключається інший працівник заводу: «Житомирський бронетанковий завод був та є одним з передових підприємств України. Але з приходом нового керівника почали пропадати контракти, замовлення, почали від'їжджати люди. Роботи на заводі немає. Ті замовлення, що завод має, умисно не виконуються».

Важко передбачити майбутні дії нового Президента України Володимира Зеленського, однак хочеться сподіватися, що він зверне увагу на проблему заводу, і інтереси людей і держави не постраждають від дій ділків від політики.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Богдан Стец

    Громада де?
  • Анатолій Каленський

    Видно житомирські ласощі і бронетанковий рейдерують в одні лапи! Тепер танки будуть облиті шоколадом!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up