Команда Сухомлина в дії: Житомир лихоманить від будівельних скандалів

Команда Сухомлина в дії: Житомир лихоманить від будівельних скандалів

Останнім часом у Житомирі почастішали будівельні скандали.

На фото: Володимир Кропивницький, голова фракції ВО "Батьківщина" в обласній раді

Тільки за останні кілька місяців відбулися конфлікти із забудовою ділянок, що на розі вулиць Великої Бердичівської і Шевченка, по вулиці Кибальчича, Хлібній, провулку Вокзальному, а також, за чутками, не за горами забудова в парку Гагаріна.

Відео дня

Відверте нахабство житомирських чиновників не знає меж. Тому новини про те, що відтіснили ще одну ділянку для будівництва чого б там не було, просто нікого не дивують. У місті повинен бути господар, який може відповідати за нього, який буде жити цим містом. Сергій Сухомлин, ставши мером, на жаль, так і не зміг поставити життя міста вище власного бізнесу.

Оскільки наше видання неодноразово вже надавало право висловити свою думку з цього приводу чиновникам різних рівнів, цього разу ми просто пропонуємо ознайомитися з фактами без коментарів.

На останній сесії Житомирської міськради відбувся конфлікт між забудовниками-військовими та мешканцями будинків по вулиці Кибальчича. Рішення сесії надати дозвіл на розробку документації, але при цьому «повернути будинок на 180 градусів» не несе відповідальності чиновників за своє рішення, адже висновок, яким чином має будуватися дім, повинна приймати не сесія, а установа, яка спочатку має провести всі дослідження ґрунтів та інші процедури. Але знову наші можновладці під керівництвом мера Сергія Сухомлина, який, до речі, є членом блоку Петра Порошенка «Солідарність», прочавили надання дозволу на розробку документації на новий будинок якраз посередині прибудинкової території.

Водночас стало відомо про те, що мережа магазинів «ОЛДІ», не дочекавшись рішення суду, щось самостійно будує на території «Електровимірювача». Це призвело до сутичок на будівельному майданчику.

Офіційні джерела повідомили про рішення почати будівництво за адресою: провулок Вокзальний, 25 зі зміною цільового призначення. Така інформація міститься в додатку до проекту рішення сесії «Про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання права користування земельними ділянками суб'єктам земельних відносин», який був опублікований на сайті міської ради. Місцеві жителі знову невдоволені, адже там раніше планувався сквер для відпочинку.

Стосовно скандального будівництва по вулиці Хлібній, 22 можемо нагадати, що 8.08.2016 р. голова постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування М. Янушевич направив рекомендації міському голові міста Житомира Сергію Сухомлину «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок громадянам та фізичним особам-підприємцям». Першим пунктом було зазначено ФОП Литвиненко В.В. та земельна ділянка за адресою: м. Житомир, вул. Хлібна, 22-б. По даній земельній ділянці постійна комісія з питань містобудування, архітектури та землекористування м. Житомира рекомендувала встановити термін оренди на 5 років, але передбачити в договорі оренди на земельну ділянку можливість розірвання такого договору оренди землі в односторонньому порядку орендодавцем, у разі необхідності використання даної земельної ділянки для потреб Житомирської дитячо-юнацької школи з футболу «Полісся» Житомирської міської ради.

Далі 6.09.2016 р. Житомирська міська рада прийняла рішення № 305 «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок громадянам та фізичним особам-підприємцям», в якому згідно з ч.3 цього рішення вказано: при укладанні договору оренди земельної ділянки з фізичною особою-підприємцем Литвиненко В.В. (земельна ділянка площею 0,1316 га за адресою: м. Житомир, вул. Хлібна, 22-б) передбачити в договорі умову стосовно можливості в договорі оренди землі розірвання такого в односторонньому порядку, у разі необхідності використання даної земельної ділянки для потреб Житомирської дитячо-юнацької школи з футболу «Полісся» Житомирської міської ради.

Далі 25.10.2016 р. між Житомирською міською радою – «орендодавцем» в особі мера міста Житомира Сухомлина С.І. та ФОП Литвиненко В.В. –«орендарем» був укладений договір оренди землі терміном на 5 років на земельну ділянку за адресою: м. Житомир, вул. Хлібна, 22-б площею 0,1316 га, цільове призначення земельної ділянки: для будівництва та обслуговування будівель торгівлі – 03.07. Незважаючи на ч. 3 рішення № 305 від 06.09.2016 р. Житомирської міської ради, зловживаючи посадовим становищем, не вніс до вказаного вище договору оренди землі обов’язкову умову ЖМР щодо поновлення договору оренди вказаної земельної ділянки з ФОП Литвиненко В.В. Також в даному договорі є протиріччя: відповідно до п. 1 ч. 31 даного договору, «усі інші умови, які не визначені в договорі, передбачаються рішенням Житомирської МР», при цьому ч.34 Розірвання договору оренди в односторонньому порядку не допускається, що напряму суперечить ч.3. рішення № 305 від 06.09.2016 р.

Продовжуючи тему будівництва на прибудинкових територіях, повертаємось до скандалу, який виник між мешканцями прилеглих будинків по вулиці Шевченка і Великій Бердичівській та забудовником житлового комплексу «Шодуар».

Нагадаємо суть конфлікту: ранок 8-го січня для житомирян розпочався дещо екстремально. Близько 9:10 мешканці будинків по вулиці Шевченка, 14/16 і Великій Бердичівській, 48/50 перекрили транспортний рух по Великій Бердичівській в знак протесту проти будівництва житлового комплексу «Шодуар». Наша газета оприлюднювала коментарі різних сторін та спеціалістів, які розбиралися в цьому питанні. Останнім ми приводили коментар заступника Житомирського міського голови Сергія Кондратюка про підсумки робочої групи щодо будівництва житлового комплексу «Шодуар»: «Робоча група неодноразово збиралася з цього питання. Розглядалося безліч питань, які поставили перед нами жителі прилеглих будинків. Робоча група опрацювала всі ці питання, і на сьогоднішній день та перевірка, яку проводила містобудівна інспекція, показала незначні порушення при будівництві».

Але вже на сесії міськради 27 лютого 2019 року з'ясувалося, що порушення все ж є достатньо значними! А найбільшим з них виявилася наявність охоронних зон пам’яток, що взагалі є основною та безальтернативною причиною припинення будівництва, яке все ж продовжує відбуватися. Тобто наша міська влада відверто плювати хотіла на законність та інші пустощі нашого часу, перетворившись в орган бездіяльності та беззаконності. Але, виявилося, до цього ще й причетне управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації, яке надало довідку, що земельна ділянка по вул. В. Бердичівській, 50-а в м. Житомирі знаходиться за межами історичного ареалу та за межами охоронних зон пам’яток. Всупереч цьому, є витяг з Державного земельного кадастру, в якому чітко вказано, що дана земельна ділянка має обмеження, передбачені Законом України «Про охорону культурної спадщини». Таким чином, чиновники ввели в оману всіх, стверджуючи що в межах кварталу, в якому проектується нове будівництво, об’єкти культурної спадщини відсутні, при тому, що згідно з витягом з кадастрової карти дана земельна ділянка має правовий статус «Охоронна зона навколо об’єкту культурної спадщини», що роз’яснено в ст.1 Закону України «Про охорону культурної спадщини» та передбачено ст. 112 ЗКУ, нікого особливо не турбує. Враховуючи вищевикладене, приходимо до висновку, що посадові особи Житомирської міської ради відверто ігнорують положення статей Закону України «Про охорону культурної спадщини», Постанову КМУ № 316 від 13.03.2002 року. Також повністю ігнорується той факт, що зараз здійснюються земляні роботи, що є порушенням ст.91 Земельного кодексу та вище перелічених законів України та тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 298 КК України.

Ми звернулись за коментарем до голови фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді Володимира Кропивницького, який зауважив: «Я за те, щоб у Житомирі будувалися багатоповерхівки. Я за те, щоб пільговики отримували квартири. Місто має розвиватись! Але в який спосіб та якою ціною? Мер Сухомлин та його команда мають талант з будь-якої доброї справи зробити «блудняк».

Мало того, Сухомлин перевищив свої повноваження та підписав договори оренди земельних ділянок після рішення сесій, додаючи в них свої авторські протизаконні «родзинки». Так він ще вміло стикає лобами забудовників з громадою міста, надаючи підстави людям потім довго судитись за свої права. Це чітко простежується в фотокопіях рішення сесії та в договорі оренди щодо земельної ділянки по вулиці Хлібній, 22-б.

Одночасно виникли проблеми з початком будівництва на вул. В. Бердичівській, 50-а. Там Сухомлин та його команда знехтували забороною Міністерства культури, тому що дана ділянка має статус історичного ареалу. Також всі знають, що на Корбутівці сьогодні будується чимало багатоповерхівок ,але мало хто знає, що мережі каналізації там вже працюють на межі. Пропускна спроможність існуючої каналізаційної мережі за добу 1500 куб. м стоків, а додаткове розрахункове навантаження після заселення новобудов – ще плюс 1500 кубічних метрів стоків за добу, тобто вдвічі перевищує! Якщо негайно не розпочати проектування та будівництво нової мережі каналізації, виникне екологічна катастрофа!

У мене є стенограма сесії обласної ради, в якій пан Сухомлин після мого запитання, чи знає він, що може бути проблема в Житомирі з мережами, запевнив депутатів, що на Корбутівці вже розроблений проект водовідведення та зі всіма забудовниками укладені угоди на їхнє фінансування даних робіт

Я зробив відповідні звернення та ініціював наради спільно з керівництвом КП «Житомирводоканал» та представниками виконавчого комітету. Згодом отримав копії всіх технічних угод на водопостачання та водовідведення із забудовниками та висновки управління комунального господарства. Так от, підтвердження словам мера, що дану проблему вирішено, я не знайшов .

Ми можемо зробити висновок: або Сергію Сухомлину постійно хтось надає недостовірну інформацію, або він сам постійно вводить в оману громаду міста Житомира. Сьогодні ми ведемо ще декілька депутатських розслідувань по «блуднякам» мера Сухомлина. Вони будуть незабаром опубліковані».

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Людмила Миколайчук

    Сухомлин хоче і вашим і нашим (на кожній зустрічі обіцяє розібратися і владнати), а по факту робить тільки собі. Статті ставлю оцінку "супер", Сухомлину і компашці - "сміх", "жах" і "ганьба".
  • Володимир

    ще порушується інсоляція 33 школи-крім історичного ареалу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up