Кого призвуть до сил Територіальної оборони?

Кого призвуть до сил Територіальної оборони?

Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроект про основи національного спротиву (№5557).

Що до чого?

Територіальна оборона – це невід'ємна складова оборони України, яка є системою загальнодержавних, військових і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Рух опору – невід'ємна складова оборони України, яка є системою воєнних, інформаційних і спеціальних заходів, організація, планування, підготовка і підтримка яких здійснюється з метою відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності під час відсічі збройної агресії проти України тощо.

Відео дня

Завданнями територіальної оборони передбачені:

1. участь у посиленні охорони та захисті державного кордону;

2. участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення воєнних (бойових) дій;

3. участь у підготовці громадян України до національного спротиву;

4. участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління;

5. участь в охороні та обороні важливих об'єктів і комунікацій, інших критично важливих об'єктів інфраструктури, визначених Кабінетом Міністрів України тощо.

Завданнями руху опору є:

1. формування осередків руху опору та набуття ними відповідних спроможностей;

2. перешкоджання діям військ (сил) агресора (противника);

3. участь у проведенні спеціальних (розвідувальних, інформаційно-психологічних тощо) операцій.

Військові частини ТО ЗСУ Збройних Сил України утворюються та функціонують:

- у кожній зоні територіальної оборони та додатково у кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900 тисяч мешканців (такими на сьогодні є Київ, Харків, Дніпро, Одеса, а також тимчасово окупований Донецьк), як бригади Сил ТО ЗСУ;

- у кожному районі територіальної оборони та додатково в кожному адміністративному центрі області як батальйони Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

КОМПЛЕКТУВАННЯ органів військового управління, військових частин ТО Збройних Сил України здійснюється:

- у мирний час – військовослужбовцями за контрактом та за призовом особами офіцерського складу;

- в особливий період – військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу, військовозобов'язаними та резервістами.

Пропонується, аби цей Закон набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 01 січня 2022 року.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up