Із 1 листопада Романівська громада «схудне» на сім старост

Реформа із децентралізації влади в Україні, яка проходила у 2015–2020 роках, завершена лише в основних своїх обрисах. 

Деякі деталі та окремі питання розвитку місцевого самоврядування мають бути допрацьовані та впроваджені у життя вже на марші реформаторського процесу. Ось так сталося із старостинськими округами. Віднедавна (влітку вже 2021-го року) ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» передбачає певне переформатування (зміни) стосовно призначення старост у деяких старостинських округах. Передовсім йдеться про старостинські округи, які утворюються у населених пунктах із 500-а і більшою кількістю жителів. Що це значить? Якщо у селах певного старостинського округу було менше 500 жителів, то такий старостинський округ оптимізовується (об`єднується) із іншим округом. У межах Романівської  селищної ради подібна оптимізація (скорочення) призведе до появи лише 8-ми старостинських округів замість 15-ти, які утворені восени минулого року на базі колишніх сільських рад, що увійшли до складу Романівської селищної ради. 

Секретар Романівської селищної ради Юрій Чумаченко

Нова схема старостинських округів Романівської селищної ради має бути затверджена у ході проведення сесії, наміченої для скликання на 29 жовтня 2021 року. До того часу кандидати на посаду голів старостинських округів мають пройти процедуру громадських слухань, участі у зборах громадян за місцем проживання і отримати під час цих ЗІБРАНЬ не менше 20% підтримки їхніх учасників. І лише після цього кандидати на посаду голови старостинського округу (старости) мають усі підстави потрапити на затвердження під час сесії відповідної ради.

Що означатиме чергова пертурбація у системі мсцевого самоврядування для пересічних громадян? За словами секретаря  Романівської селищної ради Юрія Чумаченка, нічого нового у їхньому становищі чи повсякденному характері спілкування із представниками місцевої влади не з’явиться. Якщо старостинські  округи відтепер побільшають (наприклад, із 4-х сіл старостинський округ зросте до 7-ми, 8-ми, 10-ти населених пунктів), то це означатиме, що кількість виїзних графіків для старост і діловодів, які мають приїздити до людей безпосередньо до місць їхнього проживання, має однозначно зрости. Якщо ж із реорганізацією (насправді – скороченням) старостинських округів люди відчуватимуть погіршення якості обслуговування їхніх потреб працівниками старостинських округів, питання буде стояти лише про заміну (звільнення) старост, діловодів чи інших працівників системи місцевого самоврядування.

Відео дня

Додамо, що сьогодні у середовищі фахівців вітчизняного законодавства йдуть активні обговорення питання щодо обрання місцевих старост під час виборів до місцевих органів влади. Тобто йдеться про те, що наступні місцеві вибори, які пройдуть восени 2025 року, будуть важливими не лише для кандидатів на посаду сільських, селищних та міських голів, не лише для кандидатів у депутати до місцевих рад, але й для кандидатів на посади старост, яких виборці також обиратимуть у ході голосування.  

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up