І генератор, і намет – все має бути напоготові!

І генератор, і намет – все має бути напоготові!

Безумовно, із настанням зими, яка традиційно приходить трохи несподівано, щоразу виникає певна проблема, яку доводиться вирішувати в швидкому режимі.

Цьогоріч фініш листопада підсилений не лише холодом і першими міцними морозами, але й тим, що Україна потерпає від масштабних ракетних бомбардувань об’єктів критичної інфраструктури. Як і передбачалося, агресор, отримавши гідну відповідь у боях на півдні і сході України, вирішив вдарити по найболючіших місцях України – по її енергетичних об`єктах. Тож країна вже тиждень потерпає від наслідків найбільших руйнувань на підстанціях, магістралях високовольтних мереж, які забезпечують електроенергією цілі області.

За таких умов магічним словом, яке стало синонімом порятунку і ключем до вирішення низки найболючіших проблем, став термін «генератор». Пристрій, який раніше вважався чимось далеким від потреб щоденного побуту, став справді предметом першої необхідності. Особливо на об’єктах комунального господарства, теплових станціях, водоканалізаційних мережах і т.п. У Романові, наприклад, особливе значення мають водонапірні вежі, які працюють за допомогою електричних насосів. Зрозуміло, що за відсутності подачі електроенергії водонапірна вежа потребує хоча б періодичної допомоги від роботи генератора, який подасть електрику до насосів і унеможливить промерзання мережі у разі, коли температура повітря опуститься на тривалий час позначки нижче 5-8 градусів морозу. Це, мабуть, найстратегічніша проблема всієї Романівської громади, оскільки інші наслідки відсутності (чи перерви) в електропостачанні долаються значно легше.

У цьому ж рядку проблем і водогони, котельні та тепломережі навчальних закладів Романівської селищної ради, КНП «Романівська лікарня». Скрізь потрібні генератори. Десь із меншою потужністю, а подекуди – надпотужні, які можуть упродовж десяти – дванадцяти годин без перерви забезпечувати життєздатність найважливіших установ соціальної сфери. 

Відео дня

Звісно ж, проблема, яка постала сьогодні дуже гостро, була передбачувана і прогнозована. Але ж біда у тому, що раніше, наприклад, влітку, на владу тиснули інші проблеми. Згадайте про надшвидкісні темпи обладнання укриттів та сховищ для школярів і дошкільнят, які мали бути готові на момент старту нового навчального року. На це пішли місяці інтенсивної роботи і мільйони коштів, які довелося терміново відшукувати фактично на голому місці. Сьогодні, із приходом справжньої зимової погоди, гостро постало питання щодо генераторів. Слід зауважити, що у Романові встигли і зуміли забезпечити мінімальні потреби у додатковій і автономній генерації електроенергії для потреб комунальної сфери. Як завжди, своє плече допомоги підставив генеральний директор ТОВ «Вівад 09» Ігор Ходак, який віднайшов можливість і варіант, яким чином підсобити комунальникам власним потужним генератором у разі найбільшої скрути. Слід зауважити, що керівники навчальних закладів Романівщини також не сиділи склавши руки в очікуванні допомоги під час наступу морозу. Там, де генератори для підмоги шкільним котельням були тільки на підході (вже закуплені і за кілька днів будуть у межах Романівської селищної ради), у  школах та ліцеях вже придумали і передбачили варіанти їхнього тимчасового заміщення та пристосування на прилади та механізми, які в автономному режимі допомагають (насправді стимулюють) роботу насосного обладнання. Тобто вода, як теплоносій, у  шкільних радіаторах сьогодні не замерзне. А там і генератори прибудуть. Загалом, поки мінусові показники температури не сягають хоча б десятиградусної позначки, треба підготуватися і відпрацювати усі можливі варіанти проходження холодного періоду, який триватиме щонайменше три місяці.

Ще одна прикрість, яка також виникла у житті селища Романова чи не вперше за півстоліття, – залежність жителів дво-, три- і п’ятиповерхових будинків від стану енергопостачання. Адже раніше нікому і на думку не спадало, що перебої із електрикою можуть бути не дві чи три години, а добу, а дехто припускає, що й дві чи три доби. А сьогодні доводиться визнавати, що перебої і так звані блекаути (канікули у процесі постачання електрики) можуть стати ледь не щотижневими. Ось у такій ситуації мають спрацювати елементи солідарної взаємодопомоги, а якщо зважати на потенційні ризики для одиноких, літніх, хворих громадян, то реакція місцевої влади, активістів-волонтерів має бути адекватною загрозі. На перших порах у Романові вдалися до встановлення намету для обігріву для того, аби підзарядити вкрай важливі для кожної  людини (сім’ї) пристрої мобільного зв’язку. Намет, що з’явився завдяки активістам «Варти правопорядку», які за кілька годин в обстановці відсутності енергопостачання (у Романові така перерва тривала більше доби) змогли його встановити, обладнати генератором, пічкою для обігріву, розетками для зарядки гаджетів-телефонів, павербанків тощо. Надалі, вже в четвер, 17 листопада, ситуація із електропостачанням покращала і поступово трохи нормалізувалася. Однак намет на площі Єдності перебуває у ситуації повної і цілодобової готовності до прийому можливих відвідувачів. Тут напоготові генератор, здатний миттєво подати електроенергію у разі перебоїв у процесі її централізованого постачання. Намет перебуває під цілодобовим наглядом чергових із розміщених поряд адміністративного будинку Романівської селищної ради та Будинку культури. У самому наметі за лічені хвилини може запрацювати піч для обігріву, а за годину-другу тут є всі можливості для того, щоб випити склянку чаю із печивом або ж із бутербродом. Як показує досвід, встановлення намету не є зайвою чи надмірною пересторогою, а цілком адекватним заходом задля допомоги навіть не десяткам, а сотням жителів Романова, які не мають вдома пічного опалення, твердопаливних котлів чи тим паче міні-генераторів. За нагальної потреби зігрітися, підзарядити вкрай потрібні у побуті мобілки, ліхтарики чи павербанки або ж навіть побути разом у гурті людей, отримавши таким чином моральну підтримку, – це важить багато, і намет, який стає таким собі пунктом обігріву, для мешканців багатоповерхівок має важливе значення.

Власне кажучи, активісти романівської «Варти правопорядку» на чолі з Іваном Кіндруком виявилися цілковитими піонерами у процесі пошуку виходу зі скрути, що склалася внаслідок ракетних атак по об’єктах української електроенергетики. Намети і пункти обігріву і раніше з’являлися здебільшого у найбільших містах Житомирщини (найпершим чином в обласному центрі) Але їхня поява була спричинена низькими показниками температури повітря (в районі 20-ти градусів морозу і нижче). Приклад Романова сьогодні потроху пробуджує ініціативу місцевої влади у багатьох громадах Житомирщини. Звісно, зараз, у ці дні, гострота моменту трішечки ослабла, оскільки Укренерго та енергопостачальні компанії намагаються покращити ситуацію із енергопостачанням житлового сектору України. Втім, на Укренерго можна сподіватися, але не варто забувати, що Україна і її енергетична галузь потерпає від бойових атак найбільшого і найзухвалішого імперіаліста-агресора світу. Тому у часи, коли енергетики тримають удар і не можуть забезпечити споживачів електроенергією у звичному режимі, ми як громада маємо бути напоготові. 

Віктор Радчук

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up