Хто стоїть за порушеннями пожежних норм у житомирських висотках

Хто стоїть за порушеннями пожежних норм у житомирських висотках

Зведені у 2008 році 14-поверхівки на проспекті Миру досі не обладнані усіми необхідними пожежними системами.

Хоча прийняла комісія будинок начебто у повній відповідності до усіх норм. Ми з’ясували, хто з чиновників поставив свій підпис під сфальшованим документом та хто їх досі покриває, наражаючи на небезпеку усіх мешканців будинку.

- Роками не вирішуються питання протипожежного захисту будинків підвищеної поверховості у м. Житомирі. У жодному із 18 таких будинків системи протипожежного захисту, системи димовидалення, шляхи евакуації, електрообладнання не відповідають вимогам нормативних документів, – зауважив на початку 2019 року начальник Управління ДСНС України у Житомирській області Ігор Нікітчук. 

Після пожежі у київській багатоповерхівці за дорученням прем’єр-міністра України тоді провели перевірку усіх висотних будинків міста. Склали акти перевірки, приписи, зобов’язавши усунути виявлені суттєві недоліки. Але за три роки ситуація не надто змінилася. У першу чергу через те, що повне виконання пожежних вимог потребує величезних коштів. Платити за них, окрім як з кишень мешканців, більше нікому.

Відео дня

Відповідальність на папері

На початку січня цього року в центрі Житомира сталася масштабна пожежа. Вщент вигоріли 600 кв. м даху двоповерхової будівлі Житомирського єпархіального управління УПЦ (МП). Щоб не допустити поширення вогню, в тому числі й на сусідню будівлю обласного відділення Ощадбанку, гасили пожежу з 12 машин, залучивши 54 чоловіків особового складу. На декілька годин навіть повністю перекрили рух транспорту. На щастя, ніхто з людей не постраждав. Та все ж таки до перевірки висотних будинків знову повернулися. Разом з інспекторами пожежної охорони журналісти видання на деяких з них змогли бути присутніми. Оскільки більшість житомирських висоток зведені та утримувалися за часів Союзу, нашу увагу привернули дві сучасні 14-поверхові новобудови. Обидва будинки, зведені у 2007-2008 роках, розміщені поруч на початку проспекту Миру. Будинки мали зводити, як і сусідні, не вище 9 поверхів. Однак ціни на нерухомість почали різко зростати, і за ними апетити чиновників та забудовника. Вже під час будівництва поверховість доросла до 14-ти. При цьому частина житла була соціальною, оскільки ділянку під забудову взяв СП «Молодіжний житловий комплекс «Інтернаціоналіст». Генеральним підрядником значився «Укрелітбуд», який і оформив у свою власність значну частину спільних приміщень. Керівником та власником фірми був Олександр Фещенко, син покійного ексдиректора регіонального управління банку «Райффайзен-Аваль» Анатолія Фещенка. Батько на той час був депутатом обласної ради, очолюючи фракцію «Наша Україна». За списком цієї ж партії до Житомирської міськради тоді вперше пройшли колишній віцепрем’єр-міністр Геннадій Зубко та чинний міський голова Сергій Сухомлин. До того ж завдяки партії «Наша Україна» мером Житомира стала Віра Шелудченко. Користуючись такою політичною підтримкою, з погодженням у виконавця робіт не виникало жодних складнощів. Тому тодішні заступники мера Ігор Гундич та Едуард Кругляк 13 грудня 2007 року без жодних зауважень підписалися під актом державної комісії про прийняття в експлуатацію об’єкта. Не виникло запитань і у члена комісії, відповідального за нагляд у сфері техногенної безпеки, представника Державного департаменту пожежної безпеки України Олексія Болдирева. Згідно із документом усе виконано відповідно до вимог законодавства. Так чому ж тоді керівник ДСНС в Житомирській області стверджує про досі не виконані вимоги протипожежного захисту?!

Через фальшування штрафують ОСББ

Перевірку пожежні інспектори розпочинають з наявних в ОСББ документів. Саме об’єднання співвласників взялося самостійно обслуговувати будинки, що належать співмешканцям. Їхній стан доволі хороший, багатоповерхівки повністю утеплені, з автономними котельнями, які забезпечують тепло в зимовий період та гарячу воду впродовж всього року. На першому поверсі – окреме приміщення для консьєржа. Спочатку перевіряючі спілкуються з головою ОСББ «Миру-3» Лілією Гриценко. Фактично заходи з пожежної безпеки умовно можна розділити на ті, які ОСББ може зробити без суттєвих витрат, і на ті, які потребують значних коштів. До першої категорії слід віднести проведення навчань та інструктажів, посадові інструкції та підготовку правил безпеки, інформування мешканців, незахаращення проходів у будинку. Куди більш затратною є перезаправка вогнегасників, облаштування систем протипожежної сигналізації чи протипожежна обробка будівельних конструкцій. Ознайомившись з наявними документами, разом з інспекторами підіймаємося навгору, звідки й розпочинається огляд будівлі. До типових порушень одразу ж додаються численні недоробки забудовника. Усі наявні в будівлі пожежні гідранти на поверхах заведені за однією трубою, якою помешкання забезпечується холодною водою.

- Так не може бути, – говорить один з інспекторів. У відповідь представники ОСББ лише розводять руками. Мовляв, так було з самого початку, і зараз навіть не уявляють, як на 14-й поверх обжитого будинку завести окрему магістраль води. Далі мова йде про автоматичну пожежну сигналізацію, систему оповіщення про пожежу і систему видалення диму та підпору повітря. За чинними вимогами кожна квартира ще на етапі здачі будинку в експлуатацію має бути обладнана системою автоматичного сповіщення. Фактично вона в будинку також відсутня. Та куди більш безвідповідально до пожежної безпеки ставляться у сусідньому будинку, де в ОСББ «Наш дім Житомир» керує Галина Курятова. Будучи не один рік головою, вона не видала наказу по відповідальному за пожежну безпеку, не пройшла жодного навчання. Жоден зі штатних працівників, до речі, яких у ОСББ аж 8 осіб, не пройшов обов’язковий інструктаж з пожежної безпеки. Звідси й не дивно, що електроприлади підключені через подовжувачі, електрощитова захаращена різним: і дерев’яним столом, і холодильником, і навіть стосом різних паперів. На додачу правління ОСББ прийняло рішення на свята закрити евакуаційний вихід, що є недопустимим, оскільки в разі пожежі ліфти відключаються і люди не змогли б вийти з будинку.
До того ж члени правління ОСББ «Наш дім Житомир» Василь Снігур та Анатолій Войдевич самовільно без жодних дозволів відгородили частину спільного коридору, де розміщена система автоматичного димовидалення. І голова ОСББ «Наш дім Житомир» Галина Курятова запевнює пожежників, що не може нічого зробити.

Звісно, що сваритися з попереднім головою ОСББ Василем Снігуром, який ще був депутатом у «бурштиновому» Олевському районі, їй дуже не хочеться. Тим паче з його сусідом, Анатолієм Войдевичем – членом Ради адвокатів Житомирської області, дружина якого останні 15 років працювала суддею Богунського районного суду. То ж не дивно, що проти того, щоб подібна самодіяльність стала публічною, був ще один член правління ОСББ – Сергій Сечін. Очолюючи управління Держпраці у Житомирській області, він прямо з робочого місця зателефонував інспектору ДСНС з вимогою, щоб під час перевірки нікого з журналістів не було. Згодом залишився дуже незадоволеним, що його незаконну вимогу не виконали. Водночас підписи Сергія Сечіна та Василя Снігура стоять під актом про прийняття будинку від забудовника на баланс ОСББ. І окрім позначки про непрацюючу систему димовидалення, жодних зауважень не було. Через це виконувати приписи пожежників тепер мають усі члени ОСББ, що обійдеться мешканцям у сотні тисяч гривень.

Правда, усі попередні роки вимоги пожежної безпеки нехтувалися через мізерність штрафів. З квітня минулого року парламент ухвалив закон, суттєво збільшивши їхні розміри до 3400–5100 грн, що не позбавляє порушника обов’язку їх виконати.

- Зміни вкрай важливі для покращення якості новобудов, адже вимоги пожежної безпеки також розповсюджуються на діяльність забудовників. Буквально до недавнього часу штрафи залишалися мізерними. Сплатити 51 грн за протоколом було куди легше, ніж належно дотримуватися вимог закону, що призводило до безпечності людей та відповідальних за пожежну безпеку, – стверджує заступник директора департаменту містобудування та архітектури КМДА Юрій Тацій.

Пожежна безпека за вимогами ДБН В.2.2-15:2019 передбачає запас вогнестійкості у різних елементах будівлі, дотримання протипожежної відстані від сусідніх будинків, забезпечення системами протипожежного захисту, евакуаційними виходами з будинку та необхідний під’їзд для пожежних автомобілів. 

Кожним з цих пунктів, починаючи з етапу будівництва, забудовники часто нехтують навіть ще на етапі проєктування. А як бути, коли будинок зведений? Хто притягне до відповідальності посадовців, які фактично сфальшували акт, – того ж ексголову Житомирської ОДА Ігоря Гундича? А разом з ним і ексзаступника очільника Мінрегіону Едуарда Кругляка, чинного інспектора ДСНС полковника Олексія Болдирева та членів правління ОСББ, які прийняли будинок на баланс без зазначення порушень. Невже для цього слід чекати на чергову пожежу…

Тарас Боросовський

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Василь Кобилецький

    Всі недоробки забудовника будуть потім виправляти власники квартир та інших приміщень в будинку, такі реалії новобудов.

keyboard_arrow_up