Гуманітарна допомога, вивіз поранених, медичні курси: як працює Житомирський Червоний Хрест під час війни

Гуманітарна допомога, вивіз поранених, медичні курси: як працює Житомирський Червоний Хрест під час війни

У квітні цього року Товариство Червоного Хреста України – найпотужніша в країні гуманітарна організація - відзначить 105-ту річницю своєї діяльності.

Червоний Хрест на Житомирщині розпочав свою активну діяльність, допомагаючи нужденним, і по теперішній час продовжує підтримку найбільш вразливих категорій населення, надаючи їм медико-соціальні послуги, адресну допомогу, підтримку з гуманітарних програм, навчання населення навичкам надання першої допомоги тощо.

За рік повномасштабного вторгнення допомогу від Житомирського Червоного Хреста отримали понад 26 тис. переселенців, 14 тис. багатодітних родин, майже 8 тис. людей з інвалідністю, майже 3 тис. людей похилого віку та 1 тис. родичів загиблих.

Відео дня

Про організацію роботи в воєнний час, допомогу внутрішньопереміщеним особам та інші проєкти журналістам “20 хвилин” розповів голова Житомирської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Олександр Богдан.

— Олександре Володимировичу, розкажіть, яка роль Червоного Хреста в допомозі українцям під час воєнного стану?

Міжнародний Комітет Червоного Хреста надає потужну допомогу в Україні у всіх питаннях — розшук рідних та близьких, доступ до військовополонених, гуманітарна допомога для військових госпіталів та цивільного населення. Також Міжнародний Комітет надає велику допомогу людям чиє житло було зруйновано в наслідок воєнних дій — це допомога у відбудові житла, надання будівельних матеріалів, наймають будівельні організації — Комітет допомагає в силу своїх можливостей. 

— Яка структура Житомирської обласної організації?

Сьогодні наша організація охоплює чотири райони Житомирської області  — Бердичів, Коростень, Звягель та Житомир, також в межах області ми маємо відокремлені підрозділи — Ємільчино, Ружин та Радомишль. Обласна організація очолює цю структуру і повністю надає методичну та гуманітарну допомогу. 

— Як змінилась ваша робота після початку повномасштабної війни?

Після початку повномасштабного вторгнення ми поставили собі питання, звідки брати гуманітарну допомогу. Були розроблені концептуальні підходи до цього питання з боку Українського Червоного Хреста — організувалась логістика, великі потужні склади на заході країни, були заключені угоди постачання через Міжнародну федерацію Червоного Хреста та Червоного Півмісяця від країн донорів гуманітарної допомоги. Надана допомога йшла на всі області, нашу в тому числі. 

Житомирщина отримала близько 115 тонн гуманітарної допомоги за минулий рік — це продуктові та гігієнічні набори, набори постільної білизни, ковдри, рушники, посуд, дитяче харчування, підгузки для дорослих й дітей та інше.

Ми отримуємо допомогу завдяки зв'язкам з логістами складів: надаємо запит необхідного, отримавши своїми вантажівками розвозимо по районах області. Завдяки цьому налагодженому процесу ми маємо змогу кожного дня своєчасно видавати допомогу потребуючим. Це один з головних напрямів нашої роботи.

— Які ще є напрями роботи у вашій організації?

Перший, повторюсь — гуманітарна допомога. Наступний організований напрям нашої діяльності — медичні мобільні бригади. За сприяння та фінансування Італійського Червоного Хреста, з яким ми спільно з обласним департаментом охорони здоров'я підписали меморандум про організацію роботи мобільних бригад на території Житомирщини у серпні 2022 року. Організовано вісім бригад, до складу кожної входить лікар, середній медичний працівник та водій. Автомобілі швидкої, фінансування персоналу, ліки для кожної бригади — це все за кошти Італійського Червоного Хреста. 

Призначення таких бригад — допомога центрам первинної медичної допомоги у роботі в найвіддаленіших селах. Ми також організували ще спеціалізовані бригади — кардіоневрологічна, бригада з лікарем ендокринологом, окулістом, УЗД.

Також ми маємо програму “Догляд вдома”. Фінансування цієї програми, 23 соціальних працівників, які надають соціальні послуги вдома, фінансується Міжнародною Федерацією Червоного Хреста. В рамках цієї програми передбачено догляд соціальний, ми маємо усе необхідне для цього, та прибирання вдома й приготування їжі, привіз медикаментів та консультація з сімейним лікарем. Дана програма передбачена для мешканців віддалених сіл, якщо це районний центр, то тільки лежачі хворі. 

— Це здебільшого самотні люди?

Як правило це самотні люди, або їх родичі та близькі далеко — за кордоном. 

— Чула, що ви співпрацюєте разом з рятувальниками. У чому саме полягає ця співпраця?

Так, це ще один напрямок нашої діяльності — загони швидкого реагування. Організовані вони були у 2013-2014 роках під час подій на Майдані. Основна їх мета надання першої домедичної допомоги. У критичних ситуаціях Червоний Хрест направляє своїх волонтерів, які автомобілем вивозять постраждалих до лікарні або ж надають першу допомогу по місці. Під час активних бойових дій на Житомирщині загін швидкого реагування допомагав у вивозі людей літнього віку та потерпілих до лікарень.

— Скільки таких автівок на область?

Таких загонів два на область — цього цілком достатньо. Взаємодія у цьому питанні повна з обласною службою надзвичайних ситуацій.

— Чи проводите ви курси по наданню першої допомоги?

— Ми навчаємо громадян домедичної допомоги. Маємо сертифікованих інструкторів та тренерів, які проводять ці курси. По їх закінченню всі учасники отримують сертифікати міжнародного зразка. У школах та правоохоронних органах проводимо такі курси. Це абсолютно безкоштовно. Червоний Хрест дано проводить такі курси, тому ми вже маємо певний авторитет серед людей.

— Досить великий обсяг роботи для однієї організації.

Я вже не кажу про рутинну роботу наших місцевих організацій кожного дня: комунікація з ДСНС, соціальними працівниками, охорони здоров'я, меріями міст. 

— Як внутрішньо переміщеній людині отримати у вас допомогу? 

Усі ВПО, які приїжджають в Житомир, обов'язково реєструються в Прозорому офісі або за місцем проживання. Якщо це Житомир, то вони приходять на реєстрацію до Прозорого офісу де усі працівники знають про Червоний Хрест і висить оголошення про нашу організацію. Всі зареєстровані ВПО можуть звертатися до Червоного Хреста. Допомога надається один раз на рік, на жаль наші потужності все ж обмежені. Усі переселенці отримують від нас допомогу усі необхідні на перший час речі. Що стосується інших категорій нужденних — це лише одноразова допомога. 

— Як давно ви працюєте в організації?

— Я працюю з моменту Чорнобильської трагедії — 1986 року. Як тільки закінчив медичний інститут, через два роки я прийшов в Червоний Хрест. Довід маю великий, свого часу я був учасником подій під час землетрусу у Вірменії, ми допомагали разом з колегами з Німеччини, Італії, Франції.

— Який день з початку повномасштабного вторгнення запам'ятався вам найбільше?

— Найбільше запам'ятались перші дні, коли більшість містян виїхали з міста і Житомир здавався повністю пустим. Але ми разом з волонтерами по трохи розпочинали нашу роботу з надання гуманітарної допомоги першим переселенцям, вивозу людей з місць бойових дій.

— Що надихає вас виконувати вашу роботу?

— У нас в організації кажуть: “До Червоного Хреста люди приходять і йдуть відразу, або залишаються надовго”. Ось я з тих, хто залишився надовго. Цим треба жити. 

Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up