Група осіб здійснила напад на директора газети «20 хвилин Житомир»

Група осіб здійснила напад на директора газети «20 хвилин Житомир»
Директор газети "20 хвилин Житомир" Олександр Васильковський

У ніч з 14 на 15 серпня 2021 р. у самому центрі Житомира, на вулиці Перемоги, було скоєно напад на директора газети «20 хвилин Житомир» Олександра Васильковського.

Газета відома гучними журналістськими розслідуваннями щодо корупції в органах влади. Олександр має журналістське посвідчення і пов'язує напад та жорстоке побиття саме з власною журналістською діяльністю. Але це має встановити слідство.

На офіційних сайтах Житомирської обласної прокуратури та нацполіції з'явилися повідомлення про напад. «У Житомирі розслідується кримінальне провадження за фактом скоєння групою осіб хуліганства стосовно керівника приватного підприємства – видавця місцевої газети. За даними слідства, подія сталася 14.08.2021 у Житомирі, близько 23.00, поблизу одного з нічних розважальних закладів», – повідомили у пресслужбі прокуратури.

«Нині за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Триває з’ясування усіх обставин. Поліцейські встановлюють очевидців події, вилучають записи камер відеоспостереження, а також проводять інші заходи. Ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, отриманих заявником, буде встановлено після проходження ним відповідного судово-медичного обстеження», – зазначили у поліції.

Відео дня

«Житомирська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом скоєння групою осіб хуліганських дій стосовно директора приватного підприємства (має журналістське посвідчення), яке видає одну з місцевих газет (ч. 2 ст. 296 КК України)», – йдеться у повідомленні пресслужби Житомирської обласної прокуратури.

Як повідомив потерпілий правоохоронцям, до нього підійшла група осіб віком від 20 до 30 років. Вони спершу розпочали розмову, провокуючи конфлікт, а потім несподівано почали його бити – збили з ніг, удари градом сипалися на голову, по корпусу і ногах, потім Олександр знепритомнів.

«Врятувало життя, напевно, те, що займався колись спортом», – прокоментував потім цю подію директор газети «20 хвилин Житомир».

У понеділок, 16 серпня, Олександр за фактом побиття написав заяву в поліцію. У мережі озвучена і побутова версія конфлікту – нібито він приставав до дівчини, і за неї заступилися атовці. Але ця версія чомусь з'явилася виключно в коментарях фейсбук-ботів одного з колишніх народних депутатів. Крім того, в коментарях ботів були серед відверто брехливих фактів частково наведені дані про подробиці, що дійсно мали місце. Постає риторичне питання: звідки інтернет-боти екснардепа в курсі того, що відбувалося і про що нікому не повідомлялося?

Скрін з фейсбуку

Найцікавіше, що один з ботів Андрій Вертокраєв, який розміщує у соціальній мережі «Фейсбук» інформацію виключно щодо Віктора Развадовського у найкращому вигляді, написав, що «один з них (атовців, – авт.) з інвалідністю». Звідки така обізнаність? Крім того, дуже професійно перекручені факти, щоб у користувачів склалося хибна думка про «побутову складову конфлікту».

Звісно, наше видання постійно проводить журналістські розслідування, за деякими матеріалами були відкриті кримінальні справи. Також не таємниця, що за публікацію цих матеріалів журналістам газети «20 хвилин» надходили погрози. Варто згадати, як у 2017 році було побито журналіста Руслана Мороза. Слідство фактично не проводилося, тільки під тиском громадськості після кількох акцій протесту та звернень міжнародних правозахисних організацій воно нарешті спромоглося оголосити підозру двом виконавцям. Але посередник раптово зник, і навіть шість (!!!) ухвал щодо примусового приводу до суду не допомогли прокуратурі доставити ключового свідка до зали засідань. Крім того, слідство проігнорувало докази, що свідчать про замовний характер нападу.

Директор газети також неодноразово раніше отримував погрози. Так, на початку 2014 року серед білого дня прямо під вікнами будинку було показово спалено його особисту автівку. Після цього були спроби «підкупити» та «зняти за винагороду» деякі публікації з номеру.

Але також варто зазначити, що колектив газети робить свою справу досить фахово, і, незважаючи на численні судові позови до газети, всі вони були редакцією виграні.

Повертаючись до кримінального провадження щодо нападу на директора і журналіста газети «20 хвилин Житомир» Олександра Васильковського, то журналістська спільнота вже висловила свою підтримку на адресу колеги. Сподіваємося, що після наведених фактів кваліфікацію провадження буде доповнено статтею 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України та статтею 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. Але, як свідчить практика, тільки невелика кількість справ дійсно доходить до суду.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Олексій Герщук

    якщо правда  домагався дівчини напідпитку - мало дали, якщо мав місце напад на журналіста (пов'язаний з профдіяльністю) потрібно реагувати, хоча знаючи нашу владу - після слідства прикрити можуть і самого журналіста, за те що оборонявся :)
  • Ігор Мазепа

    Змі в Житомирі під контролем провладної гоп- команди, а хто пише правду, дістає в дзюндзєль. Ну-ну: на всяку дію є протидія.
  • Токай Іхто

    Ау поліція фас побачимо вашу майстерність виж реформовані профі. Чи тільки мітинги можете розганяти
  • Тамара Коваль

    хуже зверей нелюди

keyboard_arrow_up