Громадська організація добивається у суді демонтажу UPG на проспекті Незалежності

Громадська організація добивається у суді демонтажу UPG на проспекті Незалежності

Після самоусунення міської влади від вирішення питання щодо незаконного будівництва UPG суд прийняв у провадження позов від громадської організації щодо демонтажу автозаправного комплексу за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29.

Вперше у Житомирі суд прийняв до розгляду позов від громадської організації всупереч діям міської влади.

Після повного самоусунення Житомирської міської ради від вирішення питання щодо незаконної побудови автозаправного комплексу ЮПІДЖІ (UPG) за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29 та навмисного ігнорування очільниками міста законодавства України громадська організація «Громадська оборона» подала в суд позов щодо знесення самочинно збудованого нерухомого майна.

Це перший подібний інцидент у Житомирі, коли громадськість всупереч діючій владі міста добивається через суди захисту власних інтересів. До цього всі подібні спроби не мали результату. Але зараз суд, приймаючи до уваги рішення всіх попередніх судів та завдяки наполегливості членів громади, прийняв у провадження позовну заяву про знесення самочинно збудованого нерухомого майна відносно товариства з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» і призначив розгляд справи по суті. Тільки це вже можна вважати певною перемогою громади міста над свавіллям чиновників.

Відео дня

Хронологія подій

Коротко нагадаємо суть справи. Ще 28.12.2015 р. Житомирська міська рада прийняла рішення № 48 «Про затвердження детального плану території розміщення об’єктів громадського призначення та об’єктів обслуговування громадського транспорту» по вулиці Ватутіна, 29 (проспект Незалежності) у м. Житомирі (з метою реалізації земельної ділянки на земельних торгах). У детальному плані територій міститься експлікація існуючих об’єктів нерухомості та благоустрою, а також які передбачені для проєктування майбутнього будівництва як допустимих видів для цієї земельної ділянки, серед яких будівництво АЗС/АЗК відсутнє. 

І вже 06.06.2017 р. відбувся відкритий аукціон щодо продажу земельної ділянки за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, цільове призначення відповідно до КВЦПЗ – 03.07. «Будівництво та обслуговування будівель торгівлі», що належить до земель житлової та громадської забудови, переможцем якого стало ТОВ «ЮПІДЖІ». Ця земельна ділянка розташована на території Богунського району м. Житомира.

У містобудівних умовах вказаної земельної ділянки, яка виставлялась на торги, було чітко зазначено, що майбутній власник має: земельну ділянку утримувати у відповідності до санітарних, екологічних вимог та за цільовим призначенням; згідно зі ст. 5 Закону України «Про основи містобудування» врахувати законні інтереси користувача земельної ділянки, що перебуває поруч.

Рішенням № 430/19-а від 18.12.2019 р. головний інспектор будівельного нагляду Управління Державного архітектурно-будівельної інспекції в Житомирській області Н. Хорова скасувала містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва від 08.08.2017 р. № 52/17 на об’єкт «Будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування, адміністративними приміщеннями, приміщеннями АГЗП та автомийки за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, затверджені наказом від 18.09.2019 р. № 123/19 (замовник – ТОВ «ЮПІДЖІ»). 

Одночасно з цим розглядалась справа  № 240/11107/19, в якій суддя Житомирського окружного адміністративного суду Г. Чернова прийняла рішення від 13.02.2020 р.: 

1. Визнати протиправними дії Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо надання товариству з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» дозволу на виконання будівельних робіт № IУ 113192001524 від 19.07.2019 на об`єкт «Будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийки за адресою: Житомирська область, м. Житомир, проспект Незалежності, 29».

2. Скасувати дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції України № IУ 113192001524 від 19.07.2019, виданий товариству з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» на об`єкт «Будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийки за адресою: Житомирська область, м. Житомир, проспект Незалежності, 29».

У вказаній справі судом було встановлено, що дозвіл на будівництво № ІУ 113192001524 був виданий з порушенням вимог статті 37 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», а саме: відсутність висновку «Оцінки впливу на довкілля» та невідповідність поданих документів вимогам законодавства. Вказане рішення набрало законної сили 21.07.2020 р.

14.05.2020 р., оглядаючи сайт dabi.gov.ua, виявили, що ТОВ «ЮПІДЖІ» отримало сертифікат про готовність об’єкта № ІУ 163201271348. При розгляді справи № 240/11513/19 Сьомий апеляційний адміністративний суд 01.07.2020 р., дослідивши матеріали справи, виніс окрему ухвалу, в якій зазначив наступне: вищевказані обставини дають підстави для висновку про очевидну протиправність дій департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради при затвердженні містобудівних умов та обмежень для проєктування об'єкта будівництва від 08 серпня 2017 року № 52/17, що може свідчити про наявність у діях посадових осіб ознак порушення закону.

Незважаючи на порушення законодавства з боку ТОВ «ЮПІДЖІ» та створення екологічної небезпеки порушенням містобудівних, екологічних, санітарних норм та норм землекористування, а також встановлені факти порушення вимог законодавства з боку окремих посадових осіб органів виконавчої влади, ні ДАБІ України, ні Житомирська міська рада, ні правоохоронні органи не вживали та не вживають заходів щодо відновлення порушених прав громади, тому самочинно збудований об’єкт підвищеної небезпеки порушує права на екологічно безпечне життя та здорове довкілля не тільки мешканців, що проживають поруч з таким автозаправним комплексом, а й інших громадян.

Розглядаючи позов ГО «Громадська оборона» проти Житомирської міської ради, Житомирський окружний адміністративний суд у справі № 240/9401/20 визнав протиправною бездіяльність Житомирської міської рада щодо несвоєчасного розгляду пропозицій за результатами проведених громадських слухань від 26.12.2019, проведених відповідно до розпорядження міського голови від 13.12.2019 № 1254 «Про проведення громадських слухань».  Приймаючи таке рішення, суд дійшов висновку, що відповідачем порушено закріплені вимоги щодо порядку розгляду пропозицій, ухвалених за наслідками громадських слухань, проведених 26.12.2019, оскільки такий розгляд не відбувся у межах встановленого строку та відповідно до процедури, закріпленої у Статуті Житомирської ОТГ та відповідному Положенні.

Також відома обставина, що Житомирська міська рада зверталася до Господарського суду Житомирської області з позовом щодо знесення автозаправного комплексу ТОВ «ЮПІДЖІ» за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, але такі позовні заяви були повернуті: справа № 906/1417/20, № 936/ 1270/20. На думку ГО «Громадська оборона», дії представників Житомирської міської ради не направлені на досягнення реального результату відновлення порушених прав, що підтверджується наявними доказами.

Враховуючи викладене, громадська організація звертається до суду з проханням «зобов’язати товариство з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» привести земельну ділянку за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29 до попереднього стану шляхом демонтажу автозаправного комплексу (АЗК) з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийки, демонтаж провести коштом відповідача».

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up