Громади Житомирщини впроваджують досвід розвитку територій польських гмін

Громади Житомирщини впроваджують досвід розвитку територій польських гмін

У Білокоровицькій ОТГ планують відкрити Центр по роботі із людьми похилого віку за прикладом гміни Госцерадув Люблінського воєводства Польщі.

У липні голова громади Сергій Коцур, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», відвідав декілька гмін у Польщі в рамках навчального візиту.

«Ми маємо значний відсоток населення пенсійного віку, і проводячи опитування цих людей, ми дійшли розуміння, що є потреба у організації дозвілля, реабілітації, навчання та сталої комунікації із цими бабусями та дідусями. Як реалізувати цю потребу, ми вже побачили у гміні Госцерадув», - розповів Сергій Коцур, голова Білокоровицької ОТГ.

Про практичні кроки впровадження досвіду розвитку гмін Польщі розповідали представники громад 21 вересня у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, в рамках тренінгу «Налагодження сталої комунікації між ГО та ОТГ у сфері розвитку інституційної спроможності ОТГ. Досвід Польщі». Поїздка відбулась на початку липня цього року, представники Білокоровицької, Овруцької, Радомишльської, Брусилівської та Любарської громад разом із своїми колегами із Львівської області відвідали чотири гміни у Люблінському воєводстві та інституції, які займаються розвитком громад у місті Люблін.

Відео дня

«Поїздка була спрямована на презентацію досвіду місцевого самоврядування Польщі у сфері економічного розвитку територій. Нам показали успішні проекти та практики, також розповіли про приклади невдач та прорахунків. Цей досвід є цінним, адже польські гміни вже пройшли ті етапи розвитку, що сьогодні починаємо впроваджувати ми», - повідомив Дмитро Клименко, радник з питань комунікації Житомирського Центру.

За два місяці після поїздки житомирські громади вже мають практичні результати впровадження цього досвіду. Зокрема у Білокоровицькій ОТГ ідеї створення Центру по роботі із людьми похилого віку, напрацювання механізму монетизації туризму, розвиток системи вивозу та сортування ТПВ опрацьовують у вигляді технічних завдань для напрацювання проектів в рамках розробки стратегії розвитку громади.

У Овруцькій громаді використовують отриманий досвід у процесі розвитку туризму та налагодження зв’язків із польськими культурними інституціями. Також, овручани активно відпрацьовують алгоритми залучення інвестицій у громаду, вирішуючи численні проблеми та перешкоди на шляху інвестора.

«Сьогодні ми маємо успішний досвід проведення земельних аукціонів із продажу земельної ділянки під будівництво сонячної електростанції. На сьогодні громада вже має домовленості з трьома компаніями які побудують дві сонячні та одну вітрову електростанції», - поділилась Оксана Левківська, начальник відділу місцевого економічного розвитку та залучення інвестицій, Овруцької ОТГ.

У Радомишльській ОТГ після поїздки до Люблінського воєводства активізували роботу проектних менеджерів. На сьогодні вже напрацьовано низку ідей та готуються проекти для участі у ґрантових програмах.

«У гміні Вулка із тридцяти працівників місцевої адміністрації третина пише, реалізовує та звітує за виконання проектів. Там потужний пул проектних менеджерів, які вміють залучати ґрантові кошти. Ми цю роботу лише розпочинаємо адже на 100 працівників апарату ради ми маємо лише 2 проектних менеджерів», - поділився Віктор Міхненко, секретар Радомишльської ОТГ.

Навчальна поїздка дозволила зібрати низку практичних кейсів польських громад, які можна використовувати в Україні. Зокрема механізми залучення громадських організацій для вирішення проблем громади, алгоритми монетизації туризму та самоорганізації населення, а також, проектний менеджмент.

«Польський досвід корисний, адже він успішний. У нас відрізняється законодавство та ментальність людей, тому ми повинні спочатку пройти шляхом активізації мешканців та їх навчання, і цей досвід польських колег, якраз дозволить нам цього досягти», - переконана Тетяна Середа, заступник голови Попільнянської ОТГ.

Також, із учасниками тренінгу в онлайні поспілкувався Зеновій Сірик, радник з регіонального розвитку Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування, який розповів про практичне використання досвіду отриманого під час поїздки до Польщі представників львівських ОТГ. До тренінгу долучились студенти першого курсу ЖДУ імені Івана Франка, які здобувають подвійний українсько-польський диплом і в другому семестрі цього навчального року навчатимуться у польському університеті. Нагадаємо, що на початку липня команда представників громад регіону відвідали Люблінське воєводство у Польщі.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up