Головний творець громади – платник податків

Головний творець громади – платник податків

Щодо підсумків наради у Романівській селищній раді від 13 квітня 2021 року.

Найбільші платники податків, які працюють на території Романівської громади, зібралися 13 квітня 2021 року у сесійному залі Романівської селищної ради для надзвичайно важливої розмови. Попри суворі вимоги карантину і життя в умовах «червоної» зони, керівництво Романівської селищної ради просто змушене звернутися до усіх суб’єктів господарювання, що перебувають на її території.

Одразу ж слід зауважити, що далеко не всі підприємства та господарства, яких у Романівській громаді прийнято вважати потужними і потенційно спроможними розвивати і нарощувати виробничі потужності, прибули на нараду. У більшості випадків називалися важливі причини, які завадили керівникам чи хоча б представникам підприємств, фірм, товариств бути присутніми у залі селищної ради. Але й ті півтора десятка керівників, які  прибули на нараду, стали учасниками відвертої і предметної розмови. Насамперед і найголовнішим чином мова йшла про сплату податків. Перші місяці життя новоствореної Романівської об`єднаної громади засвідчили, що без покращення ситуації зі сплати податків громада ледь зводитиме кінці із кінцями, а про розвиток селища Романів і сіл, що входять до складу Романівської селищної ради, годі буде й думати.

Відео дня

Виступ начальниці фінансового управління Романівської селищної ради Наталії Горобець став підгрунтям для проведення всієї наради і головною темою для обговорення, що тривало понад годину. У структурі доходів Романівської селищної ради найбільша роль і значимість належить податкам із доходів фізичних осіб (ПДФО). Якщо простіше, це ті податки, які сплачують усі працівники усіх підприємств, установ та організацій будь-якої форми власності. Податок від ПДФО становить 65% усіх доходів, що надходять до бюджету Романівської селищної ради. Ще 16% надходжень до гаманця Романівської громади припадає на єдиний податок, який сплачують підприємці-бізнесмени. Ще 8% надходжень до бюджету громади дає земельний податок. Кожен вид із означених вище податків має свої особливості, але одна закономірність однаковою мірою стосується усіх – податки до бюджету Романівської селищної ради треба лише нарощувати.

Н. Горобець чітко і за допомогою конкретних показників розповіла учасникам наради про те, що найбільші платники податків у Романівській громаді за підсумками минулого, 2020-го, року і у першому кварталі 2021 року показали позитивну динаміку нарощування обсягів податкових надходжень. Щоправда, обсяги збільшень та динаміка нарощувань податкових коштів у кожного підприємства різна. ТОВ «ВІВАД 09», яке у 2020-му році сплатило до бюджету громади Романівської селищної ради 5,8 млн грн, вже у першому кварталі 2021 року сплатило 4,2 млн грн податків. Збільшення (порівняно із 1-м кварталом минулого року на 3,1 млн грн) – дуже потужне і дуже важливе для бюджету громади. Позитивну динаміку збільшення податкових надходжень до бюджету Романівської громади у першому кварталі 2021 року продемонстрували і досягли лісгосп АПК, філія «Романівська» ТОВ СП «НІБУЛОН», ПП «Світанкова зоря», Бердичівський лісгосп та ТОВ «Єлисейські поля». Звісно, їхній податковий внесок значно менший за ті показники, які продемонструвало найбільше підприємство Романівської селищної ради (ТОВ «ВІВАД 09»), але головне, що вищевказані підприємства працюють потужніше і краще, ніж рік тому. Водночас СТОВ ім. Б. Хмельницького, ДП «Баранівське ЛМГ», ТОВ «Агро-Регіон» (Любар), СФГ «Едельвейс», ТОВ «Біоферма Ольшанка», ТОВ БК «Сарагас Клан» у першому кварталі 2021 року зменшили обсяги сплати основного виду податку (ПДФО), який наповнює бюджет Романівської селищної ради. Наталія Горобець у своєму виступі назвала низку інших показників, які промовисто і однозначно ілюструють ситуацію із надходженням податків до бюджету Романівської громади. Низка підприємств, які працюють на території Романівської громади, виплачують зарплату своїм працівникам, яка менша за мінімальну (?). Ну а питання про те, чому ЗМЕНШИЛИСЯ обсяги сплати ПОДАТКУ ЗА ЗЕМЛЮ, вимагає окремої і надзвичайно відвертої та суворої розмови.

На нараді, що проходила 13 квітня 2021 року, був присутній і генеральний директор ТОВ «ВІВАД 09» Ігор Ходак. І як керівник потужного, головного або ж – бюджетоутворюючого підприємства громади, і як депутат Житомирської обласної ради. Його виступ також був сповнений низки показників, порівнянь і висновків. Вартий уваги лише один показник, який чітко засвідчує, що усі підприємства Романівської громади сплачують лише третину її податкових надходжень. А дві третини бюджету Романівської громади створює ТОВ «ВІВАД 09». Звісно, приклад нарощування обсягів виробництва і збільшення податкових надходжень у першому кварталі 2021-го року від ТОВ «ВІВАД 09» вселяє оптимізм і впевненість. Але водночас таке лідерство і перевага в обсягах податкових сплат з боку одного підприємства має насторожити як керівників громади, так і все її населення. Бо не може такого бути, щоб одне підприємство розвивалося і системно працювало, а поряд існувало чимало суб’єктів господарювання, які працюють абияк. Точніше – абияк сплачують податки і тим самим ставлять громаду у найскладнішу ситуацію виживання. Коли немає коштів на розвиток, на будівництво нових об’єктів, на ремонт доріг, на благоустрій і на багато інших потреб, які у громади постійно виникають. Ігор Ходак побажав керівництву Романівської селищної ради активніше вникати у ті проблеми, які мають у процесі своєї роботи підприємці і підприємства приватної форми власності. За словами І. Ходака, тяжкі часи бувають, але обов’язково мають бути і прориви, і позитивні результати, і успіхи». Ну а представникам бізнесових структур Ігор Євгенович побажав, аби щомісяця фірма, товариство чи підприємство, що працюють  на території Романівської селищної ради, створили (відкрили) хоча б два (а  ще краще – три) нових робочих місця. За нинішніх умов ситуація, коли людина знаходить роботу, отримує зарплату і платить податки, – це формула щастя і успіху у житті будь-якої громади. І Романівська селищна рада – не виняток.

Зауважимо, що загалом нарада за участю представників промислових підприємств та бізнесових структур Романівської селищної ради пройшла у діловому руслі. Своє слово до людей, які прибули до зали селищної ради, сказали і її керівники – селищний голова Володимир Савченко та секретар селищної ради Юрій Чумаченко. Вони наголосили, що завжди готові до спілкування із представниками бізнесу, і пообіцяли вже найближчим часом суттєво активізувати цей процес. Ще більше конкретизував нагальні завдання щодо покращення ситуації зі сплати податків і керівник податкової інспекції у Романівській селищній раді Михайло Никодюк. 

 На завершення варто було б замітити і підкреслити, що представники бізнесових структур, керівники чи менеджери підприємств, які працюють на території Романівської селищної ради, які прибули для участі у нараді 13 квітня 2021 року, все ж таки більше слухали, аніж говорили. Чи то все було зрозуміло, чи сказати, запитати, запропонувати або ж навіть адресувати керівникам громади у загалу підприємців Романівщини поки що не було чого. Проте навіть у такому форматі нарада виявилася потрібною, оскільки дала чимало інформації для усіх її учасників. А особливо – для керівників фірм, підприємств, установ та організацій. Неважко передбачити, що за місяць-другий подібну розмову потрібно буде проводити знову, але вже трохи по-іншому. Зрештою, люди мають зрозуміти, що ні держава, ні закордонний спонсор чи кредитор ситуацію у селищах і селах Романівської громади не покращать. Тут – розрахунок здебільшого на власні сили. На розум, на єднання і співпрацю. І це – зовсім не високопарні слова, а елементарні вимоги сьогодення. 

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up