Екологічна катастрофа у Житомирі: депутати і громадськість вимагають звільнення директора водоканалу Нікітіна

Екологічна катастрофа у Житомирі: депутати і громадськість вимагають звільнення директора водоканалу Нікітіна

6 серпня пізно ввечері на головній каналізаційній насосній станції КП «Житомирводоканал» сталася аварійна ситуація.

Було затоплено машинний зал ГКНС, насосне обладнання вийшло з ладу, перекачування всіх стоків міста Житомира на очисні споруди каналізації припинилось, як результат – підприємством було розпочато скид неочищених стічних вод у річку Тетерів.

На Житомирщині розпочалася екологічна катастрофа, адже після аварії на каналізаційній станції у Житомирі понад 7 тис. м³ неочищених стоків потрапило до річки, що спричинило масову загибель риби. Фото мертвої риби на берегах річки публікують житомиряни в соцмережах.

«В районі паперової фабрики вимерла вся риба», – пишуть місцеві мешканці.

Відео дня

У неділю та понеділок зранку з’явилися повідомлення від представників депутатського корпусу про те, що внаслідок аварії вже третю добу усі нечистоти Житомира скидаються у річку Тетерів, а це десятки тисяч тонн каналізаційних стоків на добу.

Представники екологічних організацій зафіксували загибель риби у річці Тетерев. Течія несе нечистоти у напрямку Коростишева, Радомишля і далі до Києва, тобто катастрофа з міського та обласного рівня вийшла на всеукраїнський.

До жителів Житомирської, Станишівської, Глибочицької, Харитонівської та Коростишівської ОТГ місцеві органи влади звернулися із закликом не купатися у річці Тетерів та не споживати виловлену рибу – це реально небезпечно.

Водночас з району паперової фабрики у Житомирі почали надходити повідомлення від місцевих жителів про те, що невідомі особи почали збирати загиблу рибу. Є ймовірність того, що якась кількість отруєної риби може потрапити вже сьогодні на ринки нашого міста та області.

Директор Житомирського водоканалу Андрій Нікітін 7 серпня зі сторінки у соціальній мережі «Фейсбук» також звернувся до містян:

«На головній каналізаційній насосній станції нашого міста відбулась значна аварійна ситуація. Внаслідок великої кількості опадів був затоплений машинний зал. Потужностей насосного обладнання не вистачило для перекачування всіх стоків на очисні споруди каналізації. Протягом всієї ночі аварійні бригади КП "Житомирводоканал" та ДСНС намагались врятувати ситуацію.

На жаль, надвеликий рівень води, що надходив на ГКНС, не дозволив врятувати обладнання від затоплення. Велика кількість стічних вод потрапила до річки. У цей момент наші співробітники разом із рятувальниками продовжують боротись за відновлення роботи головної каналізаційної насосної станції нашого міста. Найближчим часом буде скликана комісія з надзвичайних ситуацій».

Житомирський рибоохоронний патруль 9 серпня надав коментар щодо події: «На річці Тетерів сталася масова загибель водних біоресурсів. 9 серпня на р. Тетерів, поблизу картонного комбінату у м. Житомирі, зафіксовано масову загибель риби. На місце події прибули працівники Житомирського рибоохоронного патруля, Держекоінспекції та КП "Житомирводоканал".

Вода брудна, сіро-зеленого кольору, стоїть неприємний запах. Проведено обстеження берегової лінії на р. Тетерів, в районі дамби, поблизу картонного комбінату м. Житомира. Іхтіологами вже нараховано 2,5 тис. екземплярів загиблої риби. Підрахунки ще ведуться».

Директор «Житомирводоканалу» Андрій Нікітін просив житомирян суттєво обмежити споживання води.

«Працівники лабораторії КП "Житомирводоканал" та Державної екологічної інспекції Поліського округу щогодинно контролюють воду у річці Тетерів на вміст забруднюючих речовин. Якщо показники у річці будуть інтенсивно погіршуватися, насамперед це стосується концентрації кисню, то будемо змушені відкрити засувки водосховища для того, щоб створити більшу течію. А якщо це не допоможе, доведеться призупинити або обмежити водопостачання міста», – зазначає Нікітін. 

9 серпня на початку позачергової сесії Житомирської міської ради обговорили питання потрапляння нечистот у Тетерів.

Як розповів заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергій Кондратюк, «Житомирводоканалу» не вистачило 30 днів для того, щоб встановити новий насос. 

У Житомирі все, як завжди: не встигли, не вистачило часу, майже зробили.

«Всі чотири насоси були затоплені, один згорів, три вийшли з ладу. Ми шукали електродвигуни для насосів у різних підприємствах України, нам це не вдалося. 

Паралельно ми висушували своїми силами один електронасос і ремонтували електродвигун, о 7:30 він показав необхідну опірність на обмотці, зараз він на головній каналізаційній станції і виконуються роботи з його монтажу.

Трансформаторна підстанція готова, гребінки готові, автоматика – все було готове для монтажу, і нам не вистачило буквально 30 робочих днів, щоб повністю завершити реконструкцію головної каналізаційно-насосної станції. Вона працювала з 60-х років і випрацювала свій ресурс», – розповів Кондратюк.

Для встановлення потрібно було 30 днів, а як сталась непередбачувана ситуація, виявилось, що і менш як за день насос можна встановити. За словами заступника мера, насос мали встановити до обіду 9 серпня.

За інформацією станом на 10 серпня, насос встановили, проте пропрацював він всього декілька годин і згорів... На разі Житомир чекає на поставку насосів із Обухова та Рівненщини. Цікаво, як довго житомирянам доведеться сидіти без води.

Повернемось до сесії: до порядку денного включили питання про притягнення до кримінальної відповідальності посадовців КП «Житомирводоканал» та звільнення директора підприємства Андрія Нікітіна внаслідок аварії на водоканалі. Заява була проголошена головою фракції «Слуга народу» Віктором Євдокимовим.

Присутні на сесії депутати звернення підтримали, проте це не означає, що Нікітіна так швидко звільнять: після стількох років та багатьох скандальних рішень він все ж тримається на посаді. Спочатку розслідування, а потім всі вже й забудуть, що когось хотіли звільнити.

Варто зауважити, що не тільки у міській раді почали говорити про звільнення Нікітіна. Представники житомирських громадських організацій, які, до слова, вже не вперше говорять про потребу зміни керівника «Житомирводоканалу», написали заяву, у якій вимагають звільнити Андрія Нікітіна із займаної посади, провести службове розслідування ситуації та ліквідувати наслідки.

У Державній екологічній інспекції Поліського округу розповіли, що їхні спеціалісти виїхали на місце пригоди одразу та розпочали вивчати стан води у річці.

«Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу оперативно виїхали на місце аварійної ситуації з метою фіксації скиду, відбору проб води для визначення в ньому вмісту забруднюючих речовин та вжиття в межах повноважень відповідних заходів реагування.

Починаючи з 6 серпня державні інспектори постійно перебувають на місці скиду, відбирають проби води та здійснюють вимірювання розчиненого кисню у воді.

8 серпня спостерігається динаміка щодо зниження рівня кисню у воді, який досяг критичної відмітки, у зв’язку з цим почали гинути водні біоресурси. Розчинений кисень у воді на 19:00 становив 1,9 мг на метр куб. при нормі не менше 4 мг на метр куб. Станом на 10 годину 9 серпня вміст розчиненого кисню у воді становить 2,8 мг на метр куб.

Нині державні інспектори спільно з Житомирським рибоохоронним патрулем проводять обстеження водного дзеркала та берегової лінії річки Тетерів з метою підрахунку загиблої риби за видами.

Державною екологічною інспекцією Поліського округу вже найближчим часом буде розпочато позапланову перевірку КП "Житомирводоканал" з метою встановлення причини аварійного скиду, визначення об’єму скинутих стічних вод задля розрахунку шкоди, завданої навколишньому природному середовищу», – йдеться у повідомленні.

Голова ГО «ЗВІР» Дмитро Бобер зазначив, що станом на ранок 9 серпня каналізаційні стоки продовжують потрапляти в річку. Дуже велика кількість мертвої риби, надзвичайний сморід, мешканці підсаками ловлять ту рибу, яку завтра можна буде побачити на місцевих ринках.

Справжня екологічна катастрофа, яку просто не в змозі зупинити, або некомпетентні вищі керівники? Чи зміниться ситуація з якістю води у Житомирі з приходом нового керівника на «Житомирводоканал», покаже тільки час, проте змиритися житомиряни явно не готові.

Марія Кравчук, Руслан Мороз

 

Нагадаємо, сьогодні водоканал повідомив про становлення на очисних нового обладнання. Однак,що сталося - то сталося. екологічні і матеріальні збитки від аварії ще відгукнуться житомирянам.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up