Екологи знову виявили забруднення річки Хомори на Житомирщині

Екологи знову виявили забруднення річки Хомори на Житомирщині

Усім відомо, що стан річок Хомора і Случ на Житомирщині досить плачевний. Ситуація набула широкого розголосу як у Баранівському районі, так і в нашій області загалом.

За результатами попередніх аналізів фахівці встановили, що Хомора періодично забруднюється стоками зі сторони Хмельницької області. Зараз зимовий період, і усі мовчать. Питання забрудення річки Хомора під час звітної наради працівників Управління ДСНС у Житомирській області у сфері цивільного захисту порушив заступник голови Житомирської ОДА Олексій Ясюнецький.

«Ситуація наступна: джерела забруднення перебувають у сусідній області, і як би ми не намагались власними силами владнати цю проблему, все одно без належної взаємодії з суміжною областю ситуація не виправиться. Тому я хотів би, щоб окрім формальних моментів, ми випрацювали ще якийсь момент взаємодії із сусідньою областю, особливо щодо такого кричущого випадку, як забруднення річки, внаслідок чого відбувається мор риби тощо. Поінформуйте нас, ситуація змінилася на краще чи ні?» - звернувся до керівника ДСНС в області Олексій Ясюнецький.

За словами начальника Управління ДСНС України в Житомирській області Василя Кучина, згідно зі звітом, їм не надали інформацію, чи є якісь покращення. Втім, відомо, що Мінприроди звернулося до суду з позовом про анулювання дозволу на скиди Понінківської картонно-паперової фабрики.

Відео дня

«У червні минулого року було проведено спільне засідання хмельницької та житомирської регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо вирішення питання із забруднення річок Случ та Хомора. На сьогодні дане питання вирішується в судовому порядку, Мінекології подало позов до суду щодо позбавлення підприємства ліцензії на скиди. Зараз перевірити, чи продовжує забруднюватись річка – неможливо, бо зима, а для цього повинна бути весна чи літо. Громадськість поки мовчить», - зазначив Василь Кучин.

Своє чергою, заступник голови Житомирської ОДА зауважив, що громадськість мовчить, тому що холодно і не смердить.

«Давайте будемо називати все так, як воно є, адже зараз почнеться тепло, і знову буде сморід. Так, ми постійно ведемо з фабрикою перемовини, але я хотів би, щоб у плані на 2018 рік була чітко окреслена ця проблема і шляхи її вирішення», - наголосив Олексій Ясюнецький.

На офіційному сайті Міністерства екології та природних ресурсів України йдеться, що протягом кількох років представники Державної екологічної інспекції неодноразово встановлювали факт порушення підприємством природоохоронного законодавства у частині забруднення водного басейну р.Хомора та робили приписи обласній державній адміністрації анулювати дозвіл на скиди забруднюючих речовин.

«Донедавна анулювання дозволів на скиди забруднюючих речовин було у сфері компетенцій обласних державних адміністрацій. Це стосується і Понінківської картонно-паперової фабрики, яка була багаторічним забруднювачем водних об’єктів у регіоні. Нещодавно ситуація змінилася, і Державне агентство управління водними ресурсами України отримало можливість анульовувати дозволи у недобросовісних суб’єктів господарської діяльності. Відповідний позов вже передано до суду», - сказав Міністр екології та природніх ресурів України Остап Семерак, нагадавши, що наприкінці 2017 року Уряд ухвалив постанову, яка змінила процедуру видачі дозволів на спеціальне водокористування.

«У випадку з Понінківською картонно-паперовою фабрикою це дозволяє більше не чекати на рішення обласної державної адміністрації», - сказав Остап Семерак.

Приблизно через тиждень на офіційному сайті Мінекології з`явилась інформація, що 13 лютого 2018 року Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області під час здійснення моніторингу річки Хомора в смт Понінка нижче за течією від гідротехнічної споруди, розташованої по вул. Перемоги, на поверхні води виявлено пляму жовтого кольору.

Того ж дня спеціалістами Держекоінспекції було відібрано проби води в місці забруднення. Нині тривають інструментально-лабораторні дослідження вмісту забруднюючих речовин.

Нагадаємо, раніше експерти з’ясували, чому гине риба у річці Хомора. Спеціалісти стверджують, що очисні споруди Понінківської картонно-паперової фабрики у повній мірі не виконують свою фунцію. Це і стало причиною процесів, що призвели до загибелі риби.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:54 З початку квітня на Житомирщині Екоінспекція нарахувала понад пів мільйона гривень збитків через незаконне рибальство 16:30 У Житомирі відбудеться фінальна презентація архітектурної концепції скверу на Замковій горі 16:00 До уваги водіїв! У провідну неділю внесено зміни в рух транспорту в районі міського кладовища 15:41 Двоє юнаків на мотоциклі постраждали у ДТП в Коростені photo_camera Від читача 12:20 «Ми живемо, вони виживають». У Житомирі проведуть тренінг з правового захисту військовополонених 15:20 На Житомирщині почастішали випадки сказу у тварин 15:00 Коростенські спортсмени на п’єдесталі чемпіонату Європи з пара-армрестлінгу 14:41 У Житомирі розшукують безвісно зниклого 10-річного Іллю Захарчука. Оновлено - хлопчика знайдено 14:21 Жодної людини — журналісти «20 хвилин» проінспектували укриття під час повітряної тривоги photo_camera 14:00 З 10 по 12 травня Землю накриють найпотужніші магнітні бурі 13:00 Житомир в Instagram: святковий вайб 12:40 Житомирське районне управління поліції просить допомоги у встановленні особи жінки 12:20 Стажера-експедитора товариства викрили в махінаціях з грошима: присвоїв 12 тисяч гривень виручки 12:01 Вбив і закопав: жорстокий злочин у Житомирі photo_camera 11:40 Рятувальники попереджають про загрозу виникнення пожеж і необхідність дотримання правил пожежної безпеки під час поминальних днів photo_camera 11:19 В Оліївській громаді притягнуто до відповідальності палія сухої трави 11:00 ДТП у Бердичеві: авто в’їхало у будівлю: травмовані водійка і мешканка будинку photo_camera 10:40 Окружна прокуратура через суд стягнула кошти на користь міського бюджету 10:20 Рівень довіри до державних електронних послуг зростає: результати дослідження 10:00 З 13 травня буде частково обмежено рух транспорту по вулиці Університетській
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up