Двадцять років тому зник Георгій Гонгадзе

Двадцять років тому зник Георгій Гонгадзе

16 вересня – день пам'яті Георгія Ґонґадзе і усіх журналістів, які загинули, виконуючи свої професійні обов’язки.

Щороку 16 вересня, у день зникнення Георгія Гонгадзе, вшановують журналістів, котрі віддали своє життя служінню правді й загинули під час виконання своїх професійних обов'язків. Саме у цей день 2000 року був викрадений український журналіст Георгій Гонгадзе, а у листопаді 2000 року у Таращанському лісі було знайдено його тіло.

Сайт Вікіпедія повідомляє, що 28 листопада 2000 року на засіданні парламенту лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз заявив, що має аудіозаписи, які вказують на причетність вищого керівництва України до вбивства Гонгадзе. Ці записи зроблені співробітником президентської служби охорони майором Миколою Мельниченком.

Зібрав докази про причетність Пукача до вбивства Гонгадзе і брав участь у його арешті слідчий Юрій Столярчук, який входив до слідчо-оперативної групи з розслідування цього резонансного вбивства. Саме у кабінеті Столярчука вперше затримали Пукача. Це сталося у жовтні 2003 року. Тоді Пукачу інкримінували знищення документів служби зовнішнього спостереження, яка стежила за Гонгадзе.

Відео дня

Троє колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС (Валерій Костенко, Микола Протасов і Олександр Попович) були звинувачені у вбивстві Гонгадзе у березні 2005 року і четвертий (Олексій Пукач, колишній начальник головного управління кримінального розшуку МВС) у липні 2009 року. У березні 2008 року суд засудив Протасова до 13 років позбавлення волі, а Костенка і Поповича – до 12. Печерський районний суд Києва 29 січня 2013 року визнав колишнього генерала МВС України Олексія Пукача винним у вбивстві 2000 року відомого українського журналіста Георгія Гонгадзе і засудив його до довічного ув'язнення.

22 березня 2016 року у Києві відбулася церемонія поховання тіла Георгія Гонгадзе у церкві Миколи Набережного, розташованій на Подолі.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up