Поліція зсередини: що змушує тікати житомирських копів

Поліція зсередини: що змушує тікати житомирських копів

До нашої редакції звернулась група колишніх поліцейських, які поскаржилися на зловживання службовим становищем з боку керівників патрульної поліції в області.

Відповідна скарга також була направлена на адресу Офісу президента України Володимира Зеленського. До речі, нам вже надходили скарги на порушення законодавства з боку керівників Нацполіції, але такий докладний і детальний виклад порушень ми отримали вперше.

У скарзі йдеться про незаконну діяльність в Управлінні патрульної поліції в Житомирській області Департаменту патрульної поліції, яка, на думку авторів листа, негативно впливає на роботу служби в цілому та знижує рівень довіри громадян, робить реформування неможливим, тобто зводить нанівець все, що давалося останніми роками нашій державі кров'ю, сльозами і найголовнішим – людськими життями, які є основною цінністю.

Відео дня

Колишні співробітники патрульної поліції звертаюся до президента з проханням зробити перевірку викладених фактів та дати оцінку згідно з чинним законодавством, а також притягнути винних осіб до відповідальності. До речі, ми звернулись неофіційно до декількох діючих працівників поліції, яки підтвердили викладені у скарзі факти.

Зі слів ініціаторів документа, багато хто з працівників поліції після присяги одразу приступив до виконання покладених законом обов'язків. Для них служба стала не просто роботою. Але не все йшло так прозоро, як здавалося на перший погляд. За «ширмою реформування» проходили зовсім інші події, які не всім були видимі, оскільки багато людей, які прийшли працювати, були окрилені патріотизмом і сліпо вірували у зміни на краще, виконуючи свої обов'язки. На роботу у новий орган прибуло багато нових співробітників, які не мали досвіду служби. Прагнув змін тільки молодший склад, до якого призначалися в основному нові співробітники.

Як зазначають автори звернення, до керівних посад прийшли зовсім інші люди, для яких служба в лавах поліції – це не покликання. Керівництво хотіло повернути стару систему, як їм це і вдалося, використовуючи старі методи управління, що були популярні в старій міліції.

Які ж порушення вказують колишні патрульні у своєму зверненні? На керівні посади почали призначатися люди, які працювали раніше у лавах міліції та мали негативну репутацію ще за часів міліції, які були порушниками дисципліни, помічені у кумовстві та корупції. Неписані плани роботи, які полягають у кількості написаних штрафів, стали основним орієнтиром у роботі патрульного. Незгодних із вказівками звільняли. 

Зі слів авторів листа, на інструктажах, які проходять перед заступанням на патрулювання, прямо вказувалось «що потрібно писати», а «те все –непотрібна робота», що після завершення зміни оцінюється кількість складених матеріалів, а не опрацьовані звернення чи допомога, надана громадянам. Якщо кількість написаних матеріалів не відповідала потрібній кількості, це також відзначалося на ставленні керівництва.

При заступанні на службу поставало завдання максимально швидко «списувати» виклики по спецлінії 102. Слово «списувати» – це коли на службовий планшет надходить виклик по лінії 102, в якому міститься звернення про правопорушення, злочин чи іншу подію – і не реагуючи на даний виклик, просто ставиться відповідь – опрацьовано, тобто їхати на подію не треба, а просто словесно його таким чином списати. Бували виклики, коли керівник сам дзвонив і казав: «не їдьте туди», – повідомляють колишні поліцейські. 

Особливо звертає на себе увагу те, що у скарзі перелічені конкретні прізвища керівників, які могли собі дозволити вживати спиртні напої та керувати автомобілем під їх дією. Також були випадки потрапляння у дорожньо-транспортну пригоду на службовому автомобілі, які мали місце, а потім Департаментом патрульної поліції покривалися.

Інколи від працівників вимагалося написання будь-яких матеріалів без доказів, передбачених статтею 251 Кодексу про адміністративні правопорушення, та без ознайомлення винною особою, тобто порушуючи ряд статей, таких як стаття 268 Кодексу та низка інших законодавчих актів. 

Зі слів авторів звернення, багато спеціалістів, які знайшли себе у даній професії, були змушені просто звільнятися та їхати за кордон на заробітки, бо не витримували такого тиску і не бажали виконувати незаконні вказівки. Залишалися тільки ті, яким подобалася робота, яка полягала в тому, що при виїзді на лінію необхідно було знайти пару «жертв», які отримували свої «папірці», таким чином виконувався поставлений показник написання протоколів та постанов. Такі співробітники дуже цінуються. Також залишалися колеги, які вимушені були терпіти, оскільки були прив'язані до роботи сім'єю, кредитами та іншим.

Однак це не всі порушення, про які повідомили колишні поліцейські нашу редакцію. Непоодинокими були і випадки  «депреміювання», що виявлялися у зменшенні грошового забезпечення без службових перевірок. «Депреміювання» застосовувалося з найменшого приводу, навіть, наприклад, співробітник, який приїхав на заправку, пішов до вбиральні, не взявши з собою головний убір, і був поміченим, попадав під таке стягнення. Подібних ситуацій дуже багато.

«Постійні збори особового складу, які роблять, не беручи до уваги, що потрібно водити машину ще 12 годин. Тобто окрім зміни, що триває 12 годин, потрібно бути на службі ще години, що суперечить всім нормативним правовим документам, якими регламентується службова діяльність. Також часто бувають збори у вихідні дні», – скаржаться колишні патрульні. 

Та і це не все. Керівництво примушує користуватися автомобілями, які мають технічні несправності, наприклад, керувати автомобілями, які мають тріщини на лобовому склі, проблеми з гальмівними системами. 

Багато співробітників, виснажені таким режимом, з великими зусиллями заступали на службу. Потім поставало питання, чому відбуваються ДТП за їх участю. «Як вони можуть не відбуватися, коли кермування відбувається у повному виснаженні та на несправних автомобілях?» – пояснюють колишні працівники поліції. 

Таким чином, новий орган перетворився у старий статистичний і не потрібний громадянам. Громада отримала непотрібну службу, яка працює тільки на статистику.

«Наше законодавство недосконале. Потрібні поправки до кодексу, законів та інших нормативне правових актів, які були розроблені ще за радянських часів. Боротьба за правопорядок – це шлях, а закон – це інструмент, який повинен з часом вдосконалюватися. Що сказати, якщо у нас немає навіть кімнат для адміністративного затримання, в яких ізолюються правопорушники. Дуже багато проблем, які потребують вирішення. Але керівництво цих проблем не бачить. Вони бачать тільки, як нарощувати “машини по написанню постанов”», – йдеться у зверненні. 

У скарзі також зазначається, що після приїзду Президента у м. Олевськ Житомирської області активізувалася боротьба з бурштиновою мафією та схемами. Було прийнято серйозні кадрові рішення, за яких «дахування» вдасться побороти. Але залишається без уваги людина, яка займається «дахуванням» природних надр, таких як пісок, камінь, ліс та інші матеріали. Як зазначили колишні патрульні, від начальника управління патрульної поліції поступають вказівки до командирів рот та молодших командирів щодо безперешкодного транспортування вантажних автомобілів, які здійснюють розвозку даного матеріалу. Цю інформацію доводять командирам та заступникам командирів рот, щоб робили зелений коридор і ні в якому разі не зупиняли.

На основі усього вищесказаного колишні працівники патрульної поліції звертаються до Президента також із проханням провести перевірку управління з метою виявлення порушень прав людини, трудового законодавства.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Стас

    Гуменюка Олександра Леонідовича на нари! Хабарник і алкаш.
  • Тамара

    Все  дореформировались, уже дальше некуда. Кругом бардак и беспредел

    Тамара reply Тамара

    Чистка с верхов и до низу. А иначе наших полицейских, так и будут назівать  мусорами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up