Догана не допомогла: у Житомирі водоканал знову злив нечистоти у Тетерів

Догана не допомогла: у Житомирі водоканал знову злив нечистоти у Тетерів

У Житомирі 31 серпня 2021 року зафіксували новий скид неочищених стічних вод з каналізаційної станції водоканалу у річку Тетерів.

«30 серпня на каналізаційному колекторі d 1000 мм, який транспортує стоки від ГКНС до очисних споруд каналізації, стався порив. Працівники водоканалу продовжують ліквідовувати наслідки аварії. Нині тривають підготовчі роботи для заміни 17 метрів колектору.

КП “Житомирводоканал” неодноразово звертало увагу громадськості на аварійний стан колектора, по якому понад 40 років рухається основний обсяг стічних вод від ГКНС до очисних споруд каналізації. Ми наголошували на тому, що для екологічного благополуччя міста необхідно якомога швидше замінити аварійний каналізаційний трубопровід, адже гарантійний термін його експлуатації минув ще 20 років тому. І лише минулого року нашому підприємству вдалося залучитися підтримкою Світового банку, який планує виділити на реконструкцію каналізаційного колектору 3,5 млн євро. Зараз ми перебуваємо на етапі проведення проєктних робіт», – повідомляється на сайті КП «Житомирводоканал».

Наступного дня, 31 серпня 2021 року, на сайті Державної екологічної інспекції Поліського округу також з’явилося повідомлення про цю подію:

Відео дня

«І знову ж забруднюється річка Тетерів. Це вже, мабуть, стало системою, яку запровадило КП “Житомирводоканал”, а саме систематично здійснювати скид неочищених стічних вод до річки Тетерів з ГКНС. Стало відомо про те, що знову ж здійснюється скид, в тому ж самому місці, як і два тижні тому, коли було скинуто майже 120 тис. м3 неочищених стічних вод.

Відділом інструментально-лабораторного контролю інспекції відібрано проби води для визначення в ній вмісту забруднюючих речовин та вжиття в межах повноважень відповідних заходів реагування.

Можна зробити висновки, що керівництву КП “Житомирводоканал”, мабуть, байдуже на навколишнє природне середовище, та, видно, для них несуттєва та сума збитків, яка розрахована за аналогічні ситуації. В період з 07.06 по 11.06.2021 р. нараховано:

- за скид неочищених стічних вод – 50 тис. 709 грн;

- за забруднення земельних ресурсів – 440 тис. 506 грн;

в період з 07.08 по 12.08.2021 р. нараховано:

- за скид неочищених стічних вод - 13 млн. 100 тис. 612 грн,

- за загибель водних живих ресурсів - 8 млн. 988 тис. 315 грн,

- за забруднення земельних ресурсів – 879 тис. 902 грн».

Нагадуємо, що тільки після аварії на початку серпня 2021 року на теренах та річках області почалася справжня екологічна катастрофа. У результаті аварії на насосній станції житомирського водоканалу до річки потрапило близько 120 тис. куб. м неочищених стічних вод. Загалом у водоймі знищено більше 27 тисяч одиниць риби. На директора водоканалу склали адмінпротокол.

Як поінформував керівник Державної екоінспекції Андрій Мальований на власній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» 26 серпня 2021 року, збитки від аварії на КП склали близько 23 мільйонів гривень. 

9 серпня інспекція Поліського округу здійснила позапланову перевірку КП «Житомирводоканал», за результатами якої встановлено, що загалом підприємство скинуло до Тетеріва 120 тис. м3 неочищених стічних вод. В результаті КП не лише забруднило річкову воду, але спричинило масову загибель риби – понад 27 тис. одиниць.

І ось нова аварія! У громадськості міста викликає обурення той факт, що підприємство про це просто мовчало, не повідомляючи нічого офіційно громадськості, і тільки після численних звернень спромоглося повідомити про наступну аварію.

У соціальних мережах обговорюється заява керівництва КП «Житомирводоканал» про майбутню реконструкцію каналізаційного колектору за 3,5 млн євро. У містян складається враження, що величезні суми грошей просто розчиняються у тій брудній воді, яка тече з кранів у наших оселях. Пояснити затримки із реконструкцією вже існуючих мереж також ніхто не в змозі. 

Нагадуємо, що директорові КП «Житомирводоканал» було оголошено догану, незважаючи на вимогу містян про його звільнення. 

Нам незрозуміла реакція міської влади. Забруднення річок Житомирської області продовжується, і ніхто з міської та обласної влади не має бажання втручатися в ситуацію. Більшість підприємств також не мають очисних споруд та здійснюють скиди прямо в русло річок. 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ігор Мазепа

    Хто у Житомирі ще не зрозумів, що, допоки не злиємо в каналізацію місцеву владу, будемо і надалі купатися в лайні.

keyboard_arrow_up