Дмитро Гнап: «Журналіст завжди має бути в опозиції до влади»

Дмитро Гнап: «Журналіст завжди має бути в опозиції до влади»

У Житомирі 23 січня відбувся тренінг українського журналіста, керівника програми «Слідство.Info» Громадського телебачення Дмитра Гнапа, у рамках якого він розкрив суть і значення журналістських розслідувань для майбутніх журанлістів.

У стінах Житомирського державного університету ім. І. Франка 23 січня відбувся тренінг керівника програми «Слідство.Info» Громадського телебачення, відомого журналіста Дмитра Гнапа.

Дмитро Гнап працює у сфері саме журналістських розслідувань уже протягом 7 років. На його думку, розслідувачі – це щось на кшталт "спецназу" в галузі журналістики.

«З 1996 року до 2009 я працював у новинах практично на всіх щаблях журналістської спеціалізації – починаючи зі звичайного репортера і закінчуючи шеф-редактором служби новин на кількох центральних телеканалах, – згадує Дмитро Гнап. – Журналістськими розслідуваннями почав займатися  випадково, після того, як побачив у новинах інформацію про смерть одного з громадських активістів у Києві, які мітитнгували проти незаконого видобутку піску».

Відео дня

Протягом півтора місяці журналіст підготував розслідування вбивства активіста Олександра Гончарова й опублікував його на сайті «Українська правда», довівши, що злочин організував місцевий бізнесмен. У результаті винного заарештували й засудили до позбавлення волі на 8 років.

За словами Дмитра Гнапа, з цього, власне, й почалася робота над розслідуваннями. Сьогодні він очолює бюро журналістських розслідувань «Слідство.Info», яке створюється редакцією розслідувань Громадського телебачення.Під час зустрічі, для ілюстрації розмови, журналіст вмикав відео розслідувань, котрі готував зі своєю командою. Зокрема, після відео про приватизовані землі заповідника, де полюбляв полювати президент-утікач Віктор Янукович, Дмитро Гнап поділився:

«Відвідати Межигір'я – це моральний обов'язок кожного, щоб зрозуміти, до чого може призвести неконтрольована влада і безконтрольне збагачення. Просто щоб відчути, що буває, коли люди абстрагуються і припиняють контролювати владу, як це було з Януковичем».

Також спікер розповів про «співпрацю» правоохоронних органів і журналістів, а точніше – ігнорування «фемідою» перешкоджання журналістській діяльності. Більше того – особливо гострі сюжети можуть спровокувати тиск на журналіста з боку тих, чиї інтереси були зачеплені у матеріалі.

З огляду на це (і не тільки) Дмитро Гнап наголосив, що кожне розслідування перед публікацією показується медіа-юристам на предмет потенційних ризиків, щоб уникнути претензій, котрі можуть бути обжалувані через суд.Що ж стосується чи не найбільш наболілого питання – чому фігуранти розслідувань, причетність яких доведена й обгрунтована, лишаються безкарними, журналіст відповів, що причиною цього є слабкість громадянського суспільства та корумпованість правоохоронних органів.

Окрім цього Дмитро Гнап поділився з присутніми секретами журналістських розслідувань, а саме – де шукати теми, як працювати з джерелами та на прикладах розповів про особливості телевізійних розслідувань.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ирина Новожилова

    З огляду на написане і фото-це не тренінг, а просто лекція
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up