Держава допомагатиме, але – недовго! (тому сподіватися варто лише на власні сили і розум)

Держава допомагатиме, але – недовго!
(тому сподіватися варто лише на власні сили і розум)

У Житомирі звикли до організації гучних заходів. 20 жовтня 2017 року черговий такий захід проходив у ресторані «Гайки», де зібралися учасники Форуму регіонального розвитку.

 

По суті, його організатори намагалися внести у середовище керівників новоутворених громад Житомирщини висновок про те, що розвиватися за рахунок держави, отримуючи солідні фінансові «підживлення» від Фонду регіонального розвитку (ДФРР), сподіватися не варто. Досить влучно із цього приводу висловився голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма, який зазначив, що можливості державних фінансів не безмежні і вже за рік-два підтримка з боку ДФРР буде відчутно зменшена. А це означає, що сподіватися громадам доведеться лише на власні ресурси. Отже, до такого розвитку подій треба готуватися вже зараз і негайно. Звісно, слова голови обласної державної адміністрації Ігоря Гундича про те, що Житомирщина у 2017 році посідає високе 8-ме місце у рейтингу показників з - поміж усіх 24-х регіонів держави, можуть радувати лише чиновників, які звикли посилатися на цифри та відсотки порівняння колишніх і нинішніх показників. Насправді, куди важливіше бачити реальні кроки та перспективні результати у роботі новоутворених громад, які мають покладатися не лише на допомогу від держави (надходжень із ДФРР), але, головним чином, на власні ресурси та доходи від них. А тому ті проекти, які сьогодні готуються фахівцями новостворених громад для обґрунтування своїх нагальних потреб у коштах ДФРР, мають бути направлені не лише на «латання дірок» та облаштування суто чиновницьких зручностей (наприклад, реконструкцій приміщень сільрад). Куди важливіше витратити державні тисячі та мільйони гривень на  створення та розвиток успішних підприємств, які згодом стануть приносити прибутки для громади.

І якраз у напрямі створення перспективних проектів (які держава поки що береться допомагати реалізувати реформованим громадам), Житомирщина похвалитися нічим не може. Більшість проектів, під які громади сьогодні просять коштів у держави, стосуються так званого «марафетного ремонту» дитячих садочків, Будинків культури чи, або, у кращому разі, осучаснення шкіл. У частині залучення інвестицій приватних компаній і сприяння підприємництву, новоутворені громади поки що суттєвих здобутків не мають. Звісно, законодавчі прогалини, які відчуваються у ході розпочатої реформи із децентралізації влади, не завжди дозволяють втілювати можливості реформованих громад, однак головним гальмом на старті розвитку новостворених громад є слабка ініціатива та професіоналізм чиновників «на місцях». Саме тому і створено у Житомирі так званий «Центр розвитку місцевого самоврядування», який і став організатором проведення Форуму Регіонального розвитку. У ході його проведення йшлося не лише про непогані показники Житомирщини у загальнодержавному рейтингу економічного розвитку. Говорилося й про нову стратегію розвитку Житомирської області на період до 2025 року. Знову ж таки, за словами директора департаменту економіки Житомирської облдержадміністрації Олексія Шатила, важлива роль у формуванні та розробці майбутньої стратегії розвитку належить саме реформованим громадам. Ігор Гундич, наголошуючи на необхідності створення нової стратегії розвитку Житомирщини до 2025 року, відверто визнав, що заходи плану розвитку області на 2015-2017 наразі виконані лише наполовину! Звісно, наступні побажання та настанови від губернатора адресувалися керівникам громад, які мають поквапитися зі створенням ефективних проектів, що стануть основою економічної стабільності кожної громади Житомирщини. Голова облдержадміністрації у своїй вітальній промові висловив сподівання, що подібні «форуми розвитку» мають проводити більшість новоутворених громад, аби показати приватному бізнесу та інвесторам реальні можливості для ефективної діяльності на території кожної із громад.

Взагалі, було б цікаво послухати про те, із якими очікуваннями та сподіваннями прибули на форум до Житомира представники регіонів області та окремі керівники новоутворених громад. Адже досі невідомо, чому більшість проектів, які підготували новоутворені громади Житомирщини для розгляду у «Фонді регіонального розвитку», стосуються здебільшого вдосконалення соціальної інфраструктури сіл, селищ та райцентрів? Цілком можливо, що держава допоможе громадам «залатати дірки», які утворилися упродовж десятиріч проїдання ще радянської «спадщини», але ж думати треба більше про те, як заробляти і як поповнювати місцеві бюджети власними силами. Цілком можливо, що ті заняття та настанови, які проходили у ході подальшої роботи форуму у «Гайках», допоможуть керівникам громад створювати ефективні інструменти та важелі для свого розвитку. Зокрема, обнадіюють пропозиції для створення у більшості громад виробничих та обслуговуючих кооперативів, які матимуть доволі широке «поле» для роботи. Поки що ніхто із лідерів громад не оприлюднив своїх намірів та планів щодо можливої перспективи співпраці із інвесторами. Залишаються за «бортом» уваги місцевої влади такі сфери розвитку місцевої економіки як утилізація сміття, туризм, ремесло та промисли і переробка сільськогосподарської продукції. Загалом, учасникам форуму регіонального розвитку у Житомирі варто було б звернути увагу на лозунг, яким оснастили приміщення для проведення подібного форуму у Рівному (що проходив напередодні, 19 жовтня 2017 року). Його зміст – «Будь готовим здивуватись!» сьогодні, як ніколи, актуальний для того, щоб не лише «латати дірки», але й починати по-справжньому розвиватись. Але для того, щоб когось приємно здивувати, потрібно невтомно, творчо і системно працювати. Можна, звісно, чекати на допомогу від держави, але надійніше усе ж таки сподіватись на власні сили. Ось, власне, й головний висновок форуму, де говорилося про розвиток. Поки що омріяний.

Відео дня

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up