Делегація Романівщини побувала у Польщі: маємо тільки позитивні результати

Делегація Романівщини побувала у Польщі: маємо тільки позитивні результати

Делегація Романівської селищної ради у період із 4-го по 9-е березня 2024-го року перебувала із візитом у Республіці Польща. 

Одразу дві громади сусідньої держави мають побратимські стосунки із Романовом. Кольбушовський повіт 5 березня 2024-го року відзначав 25-річчя від часу свого створення, і якраз делегація із України була у центрі уваги урочистостей, що проходили тут 5-6 березня. Окрім урочистої сесії, де із привітанням від Романівської громади виступив виконуючий обов’язки Романівського селищного голови Юрій Чумаченко, для делегації із Романова були влаштовані екскурсії до навчальних закладів, а також до інших закладів справді розвиненої муніципально-комунальної інфраструктури Кольбушовського повіту. 

Із Романовом Кольбушовську громаду поєднує майже десятиріччя побратимських стосунків. Візит до Польщі із відвідинами Кольбушовського повіту, а потім – поїздка до громади міста Бардо були насправді візитами вдячності, бо ж саме польські громади у момент початку широкомасштабної агресії з боку рашистів першими надсилали до Романова потужні транші із гуманітарною допомогою, а потім, коли над Україною нависла загроза енергетичного блекауту, польські побратими відправляли до Романова значні обсяги енергетичного обладнання. Зрештою, великий внесок в оснащення Романівської лікарні зробили також наші друзі, які докладали надвеликих зусиль для допомоги українцям. Тож подякувати нашим партнерам, висловити свою шану та повагу побратимам із нагоди їхнього ювілею та знакового рубежу у їхній новітній історії було виявом побратимського партнерства. Тим паче, що правило щодо того, хто дякує, той може двічі попросити, у житті ніхто не скасовував.

Відео дня

Щодо вражень під час перебування у Кольбушовському повіті, а згодом – у місті Бардо, то наша делегація була задоволена теплотою прийому в обох громадах Республіки Польща. Ба більше, у місті Бардо в. о. Романівського селищного голови та бургомістр Бардо підписали лист про наміри співпраці, зміст якої конкретизується, наповнюється та доповнюється щороку. Стосовно ситуації у Польщі, то у країні досягла свого апогею передвиборча кампанія із виборів до місцевих органів влади. Щодо України настрої переважної частини населення обох гмін, які відвідала делегація із Романова, дуже поважні із повсякчасно висловленими словами подяки, захоплення мужністю українців та словами співчуття щодо понесених Україною втрат та жертв. «Ваша війна – то є наша війна!» – таке гасло сповідує більшість людей, які охоче спілкувалися із делегацією із Романова упродовж майже тижневого перебування в обох польських містах. Стосовно проходження кордону приватними автівками чи пасажирськими автобусами, то подібна процедура сьогодні займає не більше півтори – дві години часу. Гуманітарні вантажі, а, тим паче військова допомога на польсько-українському кордоні проходять у звичному робочому режимі і затримок не зазнають. Однозначно, у стосунках обох країн ще чимало проблемних питань і навіть больових точок, які слід долати в тому числі і методами народної дипломатії. Проте робити це треба постійно, системно і послідовно, аби надалі відносини між державами налагоджувалися куди краще, аніж досі, хоча досі українці вважали, що поляки є нашими найближчими сусідами і співпраця між нами має безмірно великий потенціал.

Безумовно, в Україні в умовах жахливої війни, в умовах, коли руйнуються, ламаються, переосмислюються чимало стереотипів геополітичного розкладу у Європі ( і світі загалом), виникає чимало голосів, пропозицій та реакцій на події, що вже два місяці відбуваються на україно-польському кордоні. Бо саме на україно-польському кордоні зосередили свою увагу чимало всіляких експертів та фахівців із проведення брехливо-пропагандистських кампаній, які отримують підтримку і фінансування із столиці країни-агресора. Не забуваймо: нас пробували і досі пробують розколоти та посварити. Як всередині України, так із сусідами по всьому периметру кордонів України. Тому наше завдання – не потрапити під вплив, вести себе толерантно, стримано і мудро. Зрештою, це також передумова нашої перемоги.

Віктор Першко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up