Чому житомирські землі віддають дніпровцям, а місцевих посилають до дідька?

Чому житомирські землі віддають дніпровцям, а місцевих посилають до дідька?
Начальник Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Віра Жукова

До редакції звернулись жителі Житомирської області зі скаргою, що вони не можуть отримати земельні ділянки, а на той же час на території Коростенського району отримують земельні ділянки особи, які постійно проживають у Дніпропетровській області.

Незадоволення діями керівництва Держгеокадастру в області висловлювалися і раніше. Так, 22 червня 2016 року атовці, представники громадських організацій та волонтери перекривали трасу Київ – Чоп неподалік Житомира. Протестувальники вимагали переглянути поділ землі та призначити нового керівника Держгеокадастру в області.

У липні 2020 року знову на 168-му кілометрі траси Київ – Чоп, поблизу села Гадзинка, атовці ходили по пішохідному переходу, таким чином намагаючись бути почутими. Організатори назвали акцію попереджувальною, казали, що мають проблеми з виділенням землі атовцям, і вимагали від Президента запустити Держгеокадастр у Житомирській області, а начальником призначити житомирянина.

Але всі ці демонстрації та акції протесту загалом ні до чого не привели. На початку цього року, 6 лютого 2020 року, з’явився список кандидатів, допущених до проходження конкурсу на зайняття вакантних посад начальників головних управлінь Держгеокадастру в Житомирській області. В ньому було зазначено 21 прізвище. Частина з претендентів, дійсно, мала коріння з Житомирщини. Інші були «прибульцями». Але після конкурсу і призначення на посаду нового начальника ГУ Держгеокадастру у Житомирській області його змінювали ще двічі. Тобто це третє призначення очільника ГУ Держгеокадастру з початку року. Виявляється, що ця «карусель» керівних кадрів дуже цікава.

Відео дня

Так, за даними сайту «Opendatabot.ua», 22.11.2019 року у ГУ Держгеокадастру у Житомирській області змінився керівник – Олександра Вікторовича Вигівського змінив Максим Анатолійович Мельниченко. А вже 26.02.2020 його змінив Олександр Сергійович Смолянюк. А того 03.08.2020 змінив Анатолій Григорович Карбовський. І ось 26.10.2020 року на посаді було зареєстровано Віру Георгіївну Жукову як начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області.

З відкритих джерел ми дізнаємося, що Віра Жукова народилася в селі Безбородькове Солонянського району Дніпропетровської області. У 2015 році здобула другу вищу освіту в Інституті післядипломної освіти Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва за спеціальністю «Землеустрій та кадастр», кваліфікація – інженер-землевпорядник. З 23 жовтня 2020 року наказом Держгеокадастру Віру Жукову призначено начальником Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області.

Все це ми наводимо для того, щоб зрозуміти, що зміна керівництва Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області жодним чином не відображається на цікавих схемах отримання житомирської землі жителями інших регіонів України.

Ба більше, сама Віра Георгіївна у розмові з журналістами та представниками громадськості зазначила, що це не суперечить діючому законодавству. Але все ж це виглядає дуже дивно: чому саме житомиряни не можуть отримати земельну ділянку в Житомирській області, а в той же час її легко отримують то львівські студенти, як це сталося кілька років тому, то жителі з далекої Дніпровщини?

За словами житомирян, які звернулися до нас зі скаргами, в Держгеокадастрі зареєстровано близьтко 80 заяв від жителів Дніпра на отримання по 2 гектари землі в Коростенському районі. Причому, за словами скаржників, всі заяви розглянуті та вже задоволені. Тобто майже 160 гектарів землі в Житомирській області отримують люди, які мешкають за 600 км від неї. 

Начальниця Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Віра Жукова не змогла пояснити, яким чином все це сталося. На прохання показати заяви, які були надані на отримання землі, вона не відмовила, але після майже 30 хвилин очікування всі зрозуміли, що цих заяв ніхто не побачить. 

До речі, на вході до будівлі ГУ Держгеокадастру у Житомирській області нас зустріли досить міцні хлопці, які одночасно виконували роль охоронців, секретарів та швейцарів. На запитання, хто це і що вони тут роблять, ніхто відповіді не надав. Сама очільниця Держгеокадарстру повідомила, що це громадська організація «Житомир-Щит». На запитання, чи є договір на надання певних послуг з боку цієї громадської організації, відповіді ніхто не отримав.

До речі, з реєстру громадських організацій ми отримали інформацію, що засновниками її є жителі Чернігівської області і міста Житомира. Сама громадська організація зареєстрована десь з місяць тому. Тобто саме тоді, коли було призначено на посаду нового керівника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Віру Жукову.

Після сьогоднішнього візиту до Держгеокадастру наша редакція звернеться за роз’ясненням до вищого керівництва, але ці факти поки що не спростовано навіть очільницею Держгеокадастру у Житомирській області. Крім того, за її словами, всі житомиряни, що звернулися із заявою на отримання землі, отримують ділянки. Власний досвід чомусь з цим не погоджується.

Ми отримали коментар від громадського діяча Ігоря Малі, який був присутній на імпровізованій зустрічі з керівництвом Держгеокадастру в Житомирській області: «Після нашого візиту до ГУ Держгеокадастру в Житомирській області база реєстрації була повністю вимкнута з Києва. Тобто по вказівці з Києва вмикається база реєстрації, коли потрібно зареєструвати "своїх" людей. Після реєстрації базу знову вимикають, і на даний час доступ до реєстру в більшості установ області відсутній. Не виключено, що потім знову буде зібрана певна кількість осіб на певну ділянку землі, після чого буде надано доступ до реєстрації земельних ділянок. А потім знову доступ до базі реєстрацій буде обмежено».

Що саме відбувається в Головному управлінні Держгеокадастру у Житомирській області, ми спробуємо повідомити після отримання всіх відповідей на наші запити до вищих інстанцій Держгеокадастру та правоохоронних органів. 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Ludmila Andrianova

    Я зверталися.Мені так відповіли,що я зрозуміла,що ніякої ділянки я не отримаю.Так,що бреше.
  • Алина Гарастовская

    А чи ті дніпровці вкурсі що вони їх отримують? Бо бо такі махінації є по інших областях. Люди про це дізнаються коли на землі потрібно сплачувати податок, або ж хочуть отримати пільгу а їм повідомляють що у них як у царя земля є а вони навіть уяви немають, а коли звертаються щоб дізнатися звідки то їм бистро рота закривають. Це все незаконні махінації.
  • Наталія Вербовська

    Точніше в їх кількості...
  • Людмилк Бабак

    Напено справа вгрошах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up