Чому Житомир під час зливи перетворюється на здоровенну калюжу?

Чому Житомир під час зливи перетворюється на здоровенну калюжу?

У Житомирі що не злива, то море по коліно…

 Мережа «Фейсбук» переповнена фотографіями міста після зливи: все це має вигляд величезного болота чи дуже брудної річки, яку важко перейти і ще важче переїхати, якщо ви на автомобілі. 

З цього приводу було чимало обурення, проте щороку ситуація залишається незмінною: все так само заливає вулиці, а влада все так само розводить руками, посилаючись на те, що в інших містах, для прикладу, Києві, Харкові, під час зливи – ще гірше. 

Журналісти редакції «20 хвилин» вирішили дізнатися, чому щоразу злива спричиняє повінь на вулицях Житомира.

Відео дня

«Ми постійно чистимо і промиваємо стічні мережі, фактично щодня», – зазначає головний інженер підприємства «Експлуатація штучних споруд», виконуючий обов’язки директора підприємства Михайло Стельмащук і додає: «У нас близько 5000 люків і решіток перебувають на утриманні. Два роки тому ми почали обслуговувати прибудинкові території та внутрішньоквартальні мережі».

Головна проблема – місто зазнало значних змін. З’явилося чимало новобудов, асфальт та плитка покрили парки й сквери, через що вода більше не може поглинатися землею, а калюжі великого розміру утворюються від того, що воді немає куди стікати. 

«Є у Житомирі понижені місця, де велика кількість опадів спричиняє підтоплення, але це фактично не від того, що стічні мережі засмічені чи не справляються, а тому, що місто розбудовується, а об’єм прийняття води мережею – збільшується. Будуються будинки, території зелених насаджень, сквери, парки – вони всі мають заасфальтовані площадки, і води дощові вже не поглинаються землею, як було раніше, а залишаються на асфальті й дають навантаження на стічні мережі», – коментує фахівець.

«Житомирська Венеція» – ось як називають місто під час посиленої зливи. Страждають від надмірної кількості опадів та потопів і пішоходи, і водії, проте, за словами Михайла Стельмащука, звертаються жителі приватних будинків та багатоповерхівок – скаржаться на підтоплення: «Водії до нас не зверталися щодо незручностей. А ось мешканці будинків – щодо підтоплення, руйнування від зливи. Це стосується мешканців і приватних будинків, і багатоповерхівок. Ми виїжджаємо і по вихідних, і вночі, якщо якісь серйозні ситуації. Нам телефонує, наприклад, мешканець, каже: «У мене підтоплює». Ми чистили граблями решітку від сміття, і вода пішла. Це наслідок не прибирання людьми своїх територій».

Сучасна інфраструктура – це те, що потрібно нашому місту, як ніколи раніше, а все тому, що сучасні комунікації дозволять ефективніше та якісніше обслуговувати вулиці міста. У Житомирі стічні споруди не просто старі, а робилися тоді, коли кліматична ситуація була стабільнішою. Сьогодні ж ми бачимо надмірну кількість опадів, яка спричиняє затоплення вулиць. Як довго ми будемо чути відмазки влади, що в інших містах затоплює більше, і коли побачимо сучасні комунікації у місті – велике питання. Але сподіваємося, що вже зовсім скоро у Житомирі з’являться необхідні комунікації, які дозволять контролювати кількість води після зливи на вулицях.

Все, що ми можемо зробити від себе, аби менше стикатися з підтопленнями під час зливи, – викидати відходи у сміття та самотужки очищувати решітки. 

Валерія Наумова

Хто скучив за літом і дощем - дивіться відео від нашого читача. 25 липня, Житомир

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up