Чому затоплює перехрестя Покровської і Грушевського: правда, яку від нас приховують

Чому затоплює перехрестя Покровської і Грушевського: правда, яку від нас приховують

Декілька тижнів тому, 30 травня, як завжди, несподівано для комунальних служб Житомир накрила потужна злива. За давньою житомирською традицією, затопило вулицю Покровську на перехресті з вулицею Грушевського. 

Житомиряни, які встигли засумувати за відпочинком на морях, плавали затопленою вулицею на водному мотоциклі та надувному матраці. Наступного дня синоптики повідомили, що у місті за вихідні випало 192% місячної норми опадів.

Майже всі ЗМІ України та дехто у світі повідомив про розваги на воді під час дощу у Житомирі через повністю залиту проїжджу частину на розі вулиць Покровської – Грушевського. У хлопців, які каталися, брали інтерв’ю, містяни розміщували відео та ставили собі запитання: коли цей безлад припиниться? Адже Житомир – для житомирян, а не для розпліднення риби.

Винувата труба

Труба, яка, за версією Сергія Сухомлина, перекрила зливовий колектор

Саме ця подія змусила житомирських чиновників та комунальників заворушитись і почати шукати шляхи розв'язання проблеми або виправдання.

Відео дня

Навіть очільник Житомира Сергій Сухомлин удав, що він переймається проблемою з купанням містян у дуже несподіваних для цього місцях, на кшталт проїжджої частини центральних вулиць.

«Коли на перехресті вулиць Покровська/Грушевського стояла вода – тоді випала двомісячна норма опадів! Але ми не знімаємо з себе відповідальність. І завдяки такому резонансу з’ясовували, в чому проблема: трубу перегороджує газова мережа! Комунікації було збудовано не пізніше 1985 року. Це про те, що не завжди тільки сучасні проєктанти конструюють такі проблемні та нелогічні комунікації», – повідомив на власній фейсбук-сторінці міський голова.

Спочатку комунальники думали, що це питання пропускної спроможності мереж. Але в ході інспекції виявили наступне: водостічну трубу перегороджує велика газова мережа, яку побудували ще 40 років тому. Уся зливова система міста перебуває на балансі КП «Експлуатація штучних споруд».

- Нічого не можу сказати, що тут було раніше, я тут працюю всього четвертий місяць. Виявили й будемо виносити з колектора дві газові труби. На місці труби, яку неможливо винести, будемо будувати камеру, – повідомив директор підприємства Віталій Ролінський.

У дописі мера наводиться завіряння про можливість перенесення газової магістралі її балансоутримувачем – АТ «Житомиргаз».

«Ми розробляємо шляхи виходу із ситуації. Імовірніше, робитимемо обхідний трубопровід. Також відкоригуємо проєкт зливової каналізації: заміна врізки і додаткові колодязі», – хвалиться мер міста у фейсбуці.

У слова мера, що в усьому винен газопровід, можна було б повірити, якби не зважати на його місце розташування. Перегороджений колектор розташований до місця підтоплення. І якщо б міський голова Житомира добре вчився у школі, то б знав, що згідно з фізичними законами вода тече в бік більшого нахилу. З перекритого газовою трубою зливного колектору, який частково не дає дощу проходити далі по магістралі, вода накопичується вище місця перекриття і до перехрестя Грушевського – Покровської в такому об’ємі не надійшла б. Потоп стався далі по стоку води, після входження в систему згаданої злощасної газової труби. Відповідно причина не в газовій трубі.

Хто вам таке сказав?

У коментарі журналістам «20 хвилин» начальник управління комунального господарства Олександр Марцун розповів, що проблема не в озвученій мером трубі, а у необхідності встановлення нового колектору. Зараз управління комунального господарства спільно з «Житомиргазом» шукають шляхи покращення ситуації з водовідведенням.

«А хто вам сказав, що ця труба там проходить? Ви, напевно, побачили в інтернеті колектор, який перетинає газова труба, – просто наш мер взяв всі проблеми цього мікрорайону і виклав в одному пості.

А ця труба (фото якої розмістив у дописі мер, – ред.) безпосередньо розташована між вулицею Степана Бандери та Лесі Українки. Вона впливає на водовідведення на цій ділянці, але напряму не впливає на підтоплення (яке відбулось 30 травня, – ред.), хоча там є і ряд інших ділянок, які впливають.

Ми з газівниками провели нараду та обговорили, як мінімізувати причини підтоплень. Газівники, напевно, деякі газопроводи винесуть власними силами, ми будемо їх просити, а на ті, які потребують фінансів, – будемо виділяти кошти. 

Якщо навіть ми ці питання вирішимо, то проблема надмірних опадів залишається. Розв'язання усіх проблемних питань вирішить ситуацію з водовідведенням на 10-15%. Тому без будівництва нового додаткового колектору ми не зможемо зняти проблему на 100%», – розповів Олександр Марцун.

Потреба у реконструкції дощових стоків виникла далеко не вчора. 

- Реконструкція колектору по вул. Грушевського – Покровській не проводилась довгий час. Тому сказали точно, коли це відбувалося, на сьогодні майже неможливо. Добудовувався він десь у 80-х роках, а будівництво його було ще раніше, – повідомив у коментарі керівник КП «Експлуатація штучних споруд».

Ше у 2010 році на цьому ж перехресті під час сильних дощів вода підіймалась на 20 см і більше. Через 3 роки у 2013 комунальники визначали перехрестя вулиць Покровська – Грушевського як одне з 24-х найпроблемніших у місті щодо зливової мережі, також цього ж року у Програмі економічного і соціального розвитку Житомира на 2013 рік передбачалося виділити 2,3 млн грн на проєктування та будівництво додаткової зливової мережі на перехресті колишніх вулиць Щорса (нині Покровська) й Котовського (Грушевського).

Депутати Житомирської міської ради 6 вересня 2016 року підтримали виділення 85 тис. грн на розробку проєктно-кошторисної документації капітального ремонту зливового колектора на цьому перехресті. В обґрунтуванні до проєкту рішення йшлося, що виготовлення проєкту необхідно «для забезпечення належного водовідведення дощових вод з перехрестя вулиць Покровська – М. Грушевського», де є потреба у виконанні капітального ремонту наявного зливового колектору.

Як розповідає Олександр Марцун, на розробці документації все і зупинилося.

«Проєкт такий існує, на 2,3 млн грн, але фактично це був проєкт, розроблений на замовлення інвесторів, які планували будуватись у тому районі. Проєкт виготовили, а кошти за нього не заплатили, довелось розв'язувати це питання за кошти міського бюджету. 

За цим проєктом передбачалось збільшити кількість зливових решіток і створити ще одну додаткову мережу саме на тій ділянці. Зараз ми бачимо, що цей проєкт не вирішить ситуацію. Річ у тому, що саме на цій ділянці каналізаційного колектору вода виклинює догори з решіток і підіймає люки. Проблему потрібно вирішувати комплексно, а не одним способом», – зазначив Марцун.

Багатоповерхівка регіонала

13-поверховий будинок стоїть прямо на інженерних комунікаціях

Допоки міськрада роками, точніше, десятиліттями, зволікає з вирішенням «мокрого» питання, на ділянці поряд з пресловутим перехрестям виростає гігантська «свічка». Багатоповерховий житловий «елітний» будинок, як позиціонує його забудовник, ледве не вперся у проїжджу частину та довколишні споруди. Максимально забудована земельна ділянка означає практично відсутність прибудинкової території, повноцінного дитячого майданчика і тим паче місць для паркування автомобілів. 

На регулярно підтопленому клаптику землі 13-поверхівка з’явиться на підставі містобудівних умов та обмеження для проєктування об’єкта будівництва. Департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради видав їх 24 січня 2018 року під назвою «будівництво багатоквартирного житлового будинку із вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення по вул. Покровській, 20-в у м. Житомирі».

На ділянці під багатоповерхівкою проходять міські комунікації

Власником земельної ділянки площею 17,08 сотки, на якій погоджено будівництво багатоповерхівки, є Леонід Фрідріхович Крігер. Цікаво, що земля роками стояла фактично як безгосподарна, не огороджена і начебто нікому не потрібна. Декому з попередніх керівників міста та депутатам навіть здавалося, що вона досі є комунальною. Але міськрада її втратила ще у 2000-х.

Так продовжувалося до листопада 2017 року, допоки Леонід Крігер не зареєстрував землю в електронному реєстрі. Менш ніж за 3 місяці після цього на ділянку отримуються необхідні для початку будівництва містобудівні умови та обмеження. Для нашого міста просто космічна швидкість!

Цільове призначення цієї ділянки визначили саме як необхідні землі багатоповерхової забудови. Хоч усі розташовані поряд будинки належать до мало- та середньоповерхової забудови. Відповідно до генерального плану Житомира від 30 листопада 2016 року, земельна ділянка також перебуває на територіях малої та середньоповерхової житлової забудови.

Важливо, що у виданих містобудівних умовах окремо зазначається про існуючі проблеми – відповідно до плану зонування земельна ділянка перебуває в зоні підтоплення ґрунтовими водами. У документі зазначено, що згідно з містобудівним розрахунком та геодезичним викопіюванням, «через пляму забудови проєктуємого об’єкта проходить велика кількість інженерних мереж та комунікацій. Враховуючи викладене, проєктування об’єкта будівництва може виконуватись лише після отримання технічних умов на перенесення інженерних мереж та комунікацій».

Натомість у КП «Експлуатація штучних споруд» стверджують, що з ними ніхто жодних перенесень комунікацій не погоджував. 

- Під будинком зливових мереж немає. Зливова мережа проходить по проїжджій частині Грушевського та біля тротуару по Покровській, – стверджує директор підприємства Віталій Ролінський.

Проте навряд чи профільний департамент видавав би необхідні для початку будівництва умови, не маючи підстав вважати, що поява багатоповерхівки вплине на міські інженерні мережі. 

Поспілкувавшись з мешканцями довколишніх будинків, виявили, що з початком зведення 13-поверхівки ситуація у зведених раніше сусідніх будинках стала ще гіршою. Зокрема, постійно спостерігається дуже висока вологість у підвальних приміщеннях. За словами мешканців, під час дощу вода заливає не лише тротуари та поріг у будинках, а й навіть доходить до рівня торгових залів у прилеглих магазинах.

Зараз поруч із будівництвом в офісі йде повним ходом продаж квартир у новобудові. На кожному з 13 поверхів розміщено по шість квартир. Вартість одного квадратного метра становить від 16 до 17 тисяч гривень. Продавцем є спеціально для цього створений ЖБК «Покровський». Серед засновників знаходимо доньку Леоніда Крігера – Ольгу. Їй та ще представникам хмельницького забудовника належить ЖБК.

Чому ж така лояльність до будівництва з боку міської влади? Розгадку слід шукати у давніх стосунках міського голови Сергія Сухомлина та колишнього депутата від Партії регіонів Леоніда Крігера. У Житомирській обласній раді вони були колегами. Причетність до опальної партії Януковича і начебто зовсім інші політичні погляди не завадили продовжити співпрацю і з потраплянням Сергія Сухомлина в крісло чинного мера Житомира.

До того ж, багато спільного вони завжди знаходили довкола ідеї відновлення житомирського аеропорту. Попри задекларований успішний бізнес щодо продажу котлів Леоніду Крігеру за роки володіння часткою у приватизованому аеропорту так і не вдалося його розвинути та інвестувати необхідні кошти для його модернізації.

Ідея Сергія Сухомлина створити поряд з приватним аеропортом бізнес-парк, отримавши під цей проєкт державні кошти, дозволила новим власникам коштом платників податків привести до ладу свою приватну власність.

Очікуючи на необхідне погодження з Києва, мер Житомира не втрачає можливості реалізувати свою давню (ще з танкового училища) мрію – стати пілотом літака. Вчитися, за словами Сергія Сухомлина, не так вже й дорого – треба лише оплачувати пальне. Звичайно ж, якщо літак для тренувань надасть не хто інший, як Леонід Крігер. Як можна відмовити у такій послузі, коли мер будь-яке твоє питання готовий вирішити!

Мер навчається керувати літаком, наданим власником землі на підтопленому перехресті

Звідси й виходить, що на підведення комунікацій до аеропорту гроші знаходяться, на реконструкцію дороги на аеропорт – також є. А от для вирішення давньої проблеми затоплення одного з центральних перехресть у місті – немає. І бодай приблизні терміни, коли традиційний «штучний басейн» посеред дороги зникне – також ніхто у міськраді не озвучує.

Можливо, для мерії Житомира важливіше допомогти розвинути бізнес своєму оточенню? Чи в мерії хочуть дочекатися, щоб комунікації остаточно зруйнувалися і місто потрапило у комунальний колапс?!

Тарас Боросовський, Марія Кравчук, Руслан Мороз

 

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up