Чи можна взяти відпустку авансом

Чи можна взяти відпустку авансом

Що робити із відпусткою, коли всі зароблені дні вже відгуляли? Чи можна взяти відпустку наперед, так би мовити - авансом?

Відповідно до положень ЗУ "Про відпустки", щорічні відпустки надаються за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Так, наприклад, якщо трудовий договір був укладений 02.01.2020, то щорічна основна відпустка має бути надана працівникові за робочий рік з 02.01.2020 по  02.01.2021.

Але, варто пам'ятати, що відповідно до положень Закону, право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві.

У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу.‼️

Відео дня

Також відповідно до положень Закону, щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються, зокрема:

  • жінкам - перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;
  • жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю; 
  • особам з інвалідністю; 
  • особам віком до вісімнадцяти років; 
  • чоловікам, дружини яких перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами 
  • та іншим за переліком.

Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

Таким чином, після шести місяців безперервної роботи на підприємстві, працівник вже має право отримати щорічну відпустку повної тривалості.

Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи надаються відповідно до графіка відпусток у будь-який час робочого року, який відлічується з дати укладення трудового договору.

Тобто, якщо ви пропрацювали безперервно на підприємстві 6 місяців, то після спливу цього терміну, ви можете взяти відпустку у будь-який час робочого року повної тривалості та незалежно від фактично відпрацьованого часу. Але за цей робочий рік. Надання щорічних відпусток в рахунок наступного робочого року, який ще не почався, чинним законодавством не передбачено.

«БЛОГ ПРАВА»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up