Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує

Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує

Ботанічний сад Житомира є структурним підрозділом Поліського національного університету та перебуває на повному його утриманні. За період з 1 січня 2023 року по 27 березня 2024 року витрати на його утримання склали 1 мільйон 248 тисяч 999 гривень.

За які кошти утримується Ботанічний сад та що потрібно, аби він був відкритий на постійній основі, йдеться у відповіді Поліського національного університету за підписом виконуючого обов'язки ректора закладу Юрія Демяненка на запит Суспільного. Ззокрема, йдеться, що Ботанічний сад Житомира входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання та щодо нього встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.

Протягом 2023-2024 pоків кошти на утримання Ботанічного саду з загального фонду державного бюджету не надходили. На відміну від більшості ботанічних садів України, Ботанічний сад Поліського національного університету перебуває на повному утриманні закладу винятково за рахунок коштів спеціального фонду. Університет власним коштом фінансує yci витрати, пов'язані з утриманням Ботанічного саду, зокрема поповнення та догляд за колекціями рослин;догляд за озерами; утримання чорних лебедів; догляд та утримання території й приміщень; оплата послуг охоронної фірми; заробітна плата чотирьох працівників Ботанічного саду. За період з 1 січня 2023 року по 27 березня 2024 року ці витрати склали 1 мільйон 248 тисяч 999 гривень, — повідомив Юрій Демяненко.

Відео дня

За його словами, Ботанічний сад університету обладнаний 14-ма камерами відеоспостереження, які охоплюють лише пів гектара партерної частини саду, загальна площа якого складає 35,4 гектара.

"Для вирішення питання відеоспостереження за усією територією необхідно встановити ще 20 відеокамер, вартість чого складає 300-400 тисяч гривень. Охорону території Ботанічного саду забезпечуютъ чотири охоронці, які чергують за графіком. Логічним є збільшення працівників охорони вдвічі у зв'язку з масовим відвідуванням Ботанічного саду жителями нашого міста та необхідністю постійного моніторингу відеоспостереження, а також патрулювання території саду", — йдеться у відповіді на запит.

Юрій Демяненко також повідомив, що у вихідні дні у березні 2024 року Ботанічний сад відвідали близько 28 тисяч людей.

"Крадіжок рослин під час відвідування саду житомирянами протягом останнього часу не зафіксовано, проте мають місце факти пошкодження рослинного покриву відвідувачами, які всупереч попередженням фотографують та фотографуються у місцях, не призначених для цього", — поінформував Юрій Демяненко.

Наразі відвідування Ботанічного саду жителями Житомира та області розглядається лише у вихідні та святкові дні у зв'язку з тим, що в інший час працівники саду проводять роботи з догляду та утримання території, а також забезпечується проведення навчальних занять для студентів вишу та наукової роботи фахівцями університету.

"Для відкриття Ботанічного саду на постійній основі потрібно забезпечити належне фінансування, збільшення кількості працівників Ботанічного саду та охоронців, а також врегулювати питання відеоспостереження. Університет потребує коштів на завершення огородження його території (орієнтовно 1,8-2,1 мільйони гривень) та постійних щорічних витрат на охорону i догляд у сумі близько 1,2-1,5 мільйона гривень", — йдеться у відповіді на запит.

Джерело: Суспільне

Фото: "20 хвилин"

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (6)
  • Надежда Фещук Янчук

    Точно подщитано
  • Виктория Железко

    Працює знайомий там,каже все за два тижня загадили так що вже сад не впізнати,сад затоптаний,діти все ламають і псують,дорослі залишаюсь сміття!

    Читач56 reply Виктория Железко

    всі зелєбоби вони такі. Я на річку їзджу завжди з сміттєвими пакетами і прибираю за 73% уєбанів
  • Сергій Самійлик

    Утримання... Студенти все роблять, все закрито від очей, а гроші на утримання списуються... І так не один десяток років...
  • Natalka Nazarenko

    От молодці і тут відмили

keyboard_arrow_up