Бути чи не бути пам'ятнику Пушкіну в Житомирі - мер запропонував остаточно розв'язати це питання

Бути чи не бути пам'ятнику Пушкіну в Житомирі - мер запропонував остаточно розв'язати це питання

Мер Житомира Сергій Сухомлин записав відеозвернення, у якому наголосив, що не проти знести пам’ятник Пушкіну в центрі міста, але просить містян вирішити його подальшу долю.

“Ми бачимо, що в Україні, в деяких містах, знімають, зносять пам’ятники. І сьогодні хочу спитати вас про пам’ятник Пушкіну. Так, всі ми в дитинстві вивчали Пушкіна в школі, був цілий розділ «русская литература», і в Житомирі цей пам’ятник, який стоїть на бульварі, свого часу був виготовлений житомирянином, скульптором Олішкевичем. Зносити чи не зносити? Знімати чи не знімати? І тут виникло декілька ідей. По-перше – дійсно, знімати потрібно. Свого часу ці пам’ятники однакові ставилися по всьому радянському союзу. Пушкіну, іншим, видатним військовим діячам російської імперії. Фактично імперія таким чином за допомогою мистецтва «помічала» свою ментальну територію, і казала, що це її територія. Сьогодні вони, прикриваючись всім цим роблять те, що вони роблять в Україні”, - сказав Сергій Сухомлин.

Також мер Сухомлин запропонував житомирянам самостійно визначити долю пам'ятника. Своєю чергою мер запропонував обміняти погруддя російського поета на наших військовополонених.

“Я думаю, що нам потрібно зняти пам’ятник Пушкіну, але що з ним зробити? Варіант №1: ми його знімаємо і віддаємо в наш краєзнавчий музей і далі діти ходять, дивляться на цей пам’ятник, це також історія Житомира. В мене виникла ще одна ідея: якщо цей пам’ятник такий дорогий для «руського міру», то запропонувати забрати його собі «на болота», встановити там, де вони хочуть, і поміняти на наших полонених хлопців. І подивимось, наскільки цей пам’ятник для них дорогий. Прохання – проголосуйте: 1 – музей, 2 – міняємо”, - запропонував Сухомлин.

Відео дня

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up