Брудна, проте недешева вода з кранів: директор водоканалу відзвітував за 2 роки роботи на посаді

Брудна, проте недешева вода з кранів: директор водоканалу відзвітував за 2 роки роботи на посаді

У сесійній залі Житомирської міської ради 29 серпня зібралися активісти та чиновники, щоб послухати звіт директора «Житомирводоканалу» Андрія Нікітіна.

На початку звітної промови директор місцевого водоканалу розповів про ключові фактори, що впливають на економічну ситуацію стратегічного підприємства міста.

“Усі підприємства в Україні, які займаються водопроводом та каналізацією, є збитковими. Коли ми задаємо запитання: чому у нас така тече така вода в кранах, ми маємо посилатись на те, що звідки взяти нам грошей на фінансування і реконструкцію. Проте вирішення даного питання є”, - говорить директор водоканалу.

Відео дня

Споживачі води платять за високими та підвищенними тарифами, за словами Андрія Нікітіна, через мільйонну заборгованість водоканалом перед  “Житомиробленерго”.

“Інший чинник, який впливає на якість води, - споживання елетроенергії. Коли будувався водоканал за часів Радянського Союзу, усі комунікації, об’єкти та насосні станції будувались з високим показником більш ніж у 2 рази, адже тодішня влада розраховувала на хорошу промисловість та збільшення населення міст, але ви самі знаєте, що цього не відбулось. Ось чому всі наші потужності набагато завишені, ми споживаємо набагато більше електроенергії, ніж маємо. Це сильно б’є по підприємству і звісно, по тарифах для населення. Ми намагаємося зменшити показник споживання електроенергії, у минулому році - на 2,8, у позаминулому - на 1.9%. Цьогоріч ми очікуємо зменшення показника за рахунок того, що ввели енергозаощаджуючі заходи, ми розраховуємо на більше ніж 5% енергоспоживання. Коли я почав працювати на водоканалі, заборгованість була дуже великою, і, на жаль, вона такою і залишається. Але наше підприємство - єдине, яке змогло заключити договір реструктуризації. Тобто, ми стабільно гасимо цю заброгваність перед обленерго. І з кожним роком вона стає меншою: за період моєї роботи ми погасили більшле ніж 3 млн заборгованості. Наші трубопроводи працюють по 60 років, і це дійсно суттєвий фактор того, що вони постійно ламаються. Якщо у вас немає обліку, ви не знаєте скільки постачаєте мешканцям води  - тому постійні збитки. Одна з головних задач - встановлення обліку на всьому підприємстві, як технологічно так і комерційно”, - зауважив Нікітін.

Повернувся Андрій Нікітін й до теми застарілого обладнання та мережі, яка постачає воду до споживачів. Директор “Житомирводоканалу” також додав, що повне відключення води у місті проводитимуть ще мінімум 2 рази.

“Ми маємо не забувати про застаріле обладанання та мережі і спецтехніку. Банально, якщо у нас багато грошей - ми можемо вирішити усі питання швидко, і якщо навпаки, то система споживає все більше грошей з кожним роком. Ми обрали 5 основних напрямків стратегії розвитку підприємства: якість облуговування, чиста питна вода з кранів, кількість питної води, екологічне питання і зменшення споживання електроенергії”, - розповів Андрій Нікітін.Арматура в місті нормально не працює - це як машина без керма. Заміна арматурного обладанання і надалі буде тривати. За один раз водоканал не може поміняти усі засувки, коли ми міняємо засувку діаметром 1 тис., з неї всю ніч і навіть на ранок тече вода, тому зупинити водопостачання лише на ніч і зробити відразу всі роботи - це фізично неможливо. Тому заміна арматури буде проводитись ще мінімум 2 рази. Після чого ми будемо почуватись захищеними від стихійних аварій. Також усі системи промивні працюють за принципом викиду води в річку, так були побудовані радянські технології. Хто розраховував на це, я не знаю, проте наші нові очисні споруди не будуть скидати воду, мул буде утилізовуватись”, - зазначає директор водоканалу.

Під час звіту обурені активісти дорікали начальнику водоканалу на неякісну воду, непрофільну освіту та звернулись  з запитанням: чи вода в кранах питна або ж вона все таки технічна? На що Нікітін відповів:

“Якщо ви хочете дізнатись, чи відповідає вода в кранах питної якості, ви маєте викликати до себе лабораторію: чи водоканалу або ж ліцензованих еспертів. Після отримання заключення ви отримаєте відповідь на це запитання. Більше з цього приводу коментарів не даю”, - прокоментував Нікітін.

Пропозицію активістів випити літр води з-під крану Нікітін відхилив, пояснивши, що не реагуватиме на провокації.

По завершенню звіту директор водоканалу Андрій Нікітін наголосив, що наприкінці 2020 року в Житомирі буде введено в експлуатацію  нові очисні споруди потужністю у 75 м куб. на добу.

Як результат, звіт директора водоканалу вивчать фахівці та нададуть свої висновки. Розібратися з висновками має профільна комісія з житлово-комунального господарства. Результати проведених експертних досліджень фахівці оприлюднять на найближчій сесії міськради.

Анастасія Ліберман


 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Dennis Korzun

    Як же заїбали ці рехформатори....люди повинні викликати лабораторію і доводити що вода не питна ...ах ти скотина єбуча щоб твої нащадки так доводили як це мають робити люди!!! Ви блять прийшли до влади на крові людей і спаплюжили все що можна було б спаплюжити!!! І це вже не бандити роблять а реформатори !!!!
  • Sergey Dyachenko

    На відміну від усіх робить та хоче щось покращити!!!!

    Irinka Shkurpola reply Sergey Dyachenko

    Сергій Дячик я вас умоляю, ""  робить щоб покращити " что-то от его улучшения ничего не видно... Чего это я должна ему доказывать что с труб идёт дерьмо, а он что не знает этого? Ничего он не делает он даже ответственность свою перекладывает на кого-то...
  • Alex Highlander

    А почему очистные будут введены только в 2020 году, а не к 2030 году? а лучше к 2050 году... Все крак при "СОВКЕ" решения проблемы нет, а за воду платите как за питьевую!!!! При этом лично директор признает что она не питьевая, а техническая!!! А тогда почему цены как на питьевую воду??? Там хоть у кого то из депутатов "мізки" включаются или нет??? P.S. Цитата - «Один из самых проблемных вопросов не только Житомира, но и всей Украины - это невозможность очистить воду от фактора моющих средств. Ни одно предприятие в нашей стране не было рассчитано на такое количество фосфатов в сточных водах. Что провоцируют фосфаты? Это прорастание фитопланктона, который на сегодняшний день дает тот цвет воде, который мы имеем в кране», - рассказывает директор КП «Житомирводоканала» Андрей Никитин.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up