Блискуча перемога над Развадовським: екснардеп забрав позов проти газети «20 хвилин»

Блискуча перемога над Развадовським: екснардеп забрав позов проти газети «20 хвилин»

Народний депутат кількох минулих скликань Віктор Развадовський звернувся з відмовою у позові до редакції «20 хвилин Житомир» про захист честі та гідності.

Суддя Богунського районного суду закрила справу про стягнення 1 мільйона моральної школи через вихід статті про підроблене посвідчення ліквідатора ЧАЕС 1-ї категорії.

Розгляд справи відбувся 19 листопада без участі сторін. У поданій до суду заяві Віктор Развадовський відмовляється від позову, «оскільки суди в інших цивільних справах за моїми позовними заявами фактично спотворили (спотворюють) дійсні обставини справи, приймають рішення та підміняють суть фактичних обставин та навмисно вказують, що це оціночні судження».

Далі вказує, що на суд чиниться тиск, щоб виносилися незаконні рішення, хоча справа тільки потрапила з Житомирського районного до Богунського суду. Тобто редакція газети, на думку екснардепа та чинного депутата Житомирської обласної ради, начебто впливає на судочинство, і такі висновки для нього є очевидними.

Відео дня

Плутаючись у визначенні, чи є він просто людиною та депутатом чи публічною особою, щоразу Віктор Развадовський переживає про висвітлення розпочатої ним судової тяганини, називаючи статті про судові засідання брудною технологією.

Певно, за довгі роки перебування під куполом Верховної Ради він звик до статусу небожителя, про якого мають складати тільки радісні оди, розпливаючись у вдячності за виділення чергових подачок з державного бюджету. Тому будь-яка об’єктивна та збалансована інформація без вихваляння його великих діянь сприймається як щось негативне і неприйнятне. У судових баталіях брати участь він не бажає, оскільки не отримав належного захисту, а правосуддя, за його словами, є тільки на папері. Цікаво, чому він так же ж не сказав про правосуддя, коли Окружний адміністративний суд м. Києва ухвалив 22 червня рішення про перерахунок йому пенсії?! Тепер Пенсійний фонд України, котрий тисячам житомирян відмовляє збільшувати пенсію хоча б трохи більше мінімуму, за рішенням суду має здійснити її перерахунок екснардепу. Пенсія Віктора Развадовського має бути збільшена з урахуванням окладу за посадою, окладу за військовим званням, відсоткової надбавки за вислугу років та додаткових видів грошового забезпечення, без обмеження пенсії максимальним розміром у 100% розмірі грошового забезпечення, з урахуванням проведених виплат відповідно до посади заступника голови Національної поліції України.

Дуже зручна позиція: виграю – довіряю судам, не виграю – значить, не довіряю. Тому розуміючи, що справа вчергове буде з тріском програна, подав заяву про відмову від позову.

Суддя Інна Єригіна винесла ухвалу про повне закриття провадження по цивільній справі про захист честі та гідності та відмову у стягненні моральної шкоди. Повторного звернення про той самий предмет спору тими самими сторонами спору не допускається, що свідчить про повну капітуляцію колишнього народного обранця та перемогу редакції. Величезний внесок у юридичний захист газети «20 хвилин Житомир» зроблено адвокатесою Тетяною Левчук та ГО «Платформа прав людини», що представляють інтереси редакції в судах.

- На мою думку відмова позивача від позову, насамперед, може свідчити про збільшення рівня адекватності в оцінці перспектив його розгляду. І, зазначена у заяві підстава – зменшення довіри до суду або суддів – лише формальна, яка підходить для медійного обґрунтування таких дій. Адже, попередні справи за його позовами до ЗМІ, в т.ч. з вимогами про мільйонні стягнення, завершились програшем. Мабуть, однієї впливовості для перемоги або залякування вже не вистачає, коли журналісти перевіряють інформацію, діють відповідно до професійних стандартів та мають фаховий юридичний захист, - стверджує керівник ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін.
- Слід зазначити, що загальна практика ГО «Платформа прав людини» із захисту свободи слова в Україні свідчить, що юридичний тролінг медіа з боку публічних фігур різного масштабу шляхом систематичного подання позовів, з сотнями або мільйонами тисяч вимог відшкодування моральної шкоди – є небезпечним трендом останніх 5 років. Надаючи безкоштовну юридичну допомогу в таких справах в різних регіонах нам поки вдається переконувати суди відмовляти в задоволенні таких позовних вимог. Іноді на рівні першої інстанції, іноді на рівні апеляційних або касаційного судів, - додає 

Підроблене посвідчення

Причиною звернення до суду став вихід резонансного розслідування «У депутата обласної ради  підроблене посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС?». У цій статті журналіст-розслідувач Тарас Боросовський наводить докази того, що Развадовський роками користувався посвідченням ліквідатора 1-ї категорії, виданого іншій особі. У посвідченні постраждалого від Чорнобильської катастрофи прізвище власника змінене на прізвище екснардепа. 

Зібрана журналістом з відкритих джерел інформація свідчить про використання з 1997 по 2021 рік колишнім високопосадовцем правоохоронних органів (МВС України, транспортної міліції та податкової міліції України) та нардепом кількох скликань посвідчення «Особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 серії А № 083242». Це надавало йому право на численні пільги та компенсації від держави, внаслідок чого привласнювалися бюджетні кошти в значних розмірах. Також посвідчення ліквідатора екснардеп використав для отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною. У листі-поданні підставою для призначення на той час 44-річному Віктору Развадовському довічної пенсії вказана наявність в народного депутата групи інвалідності та статусу учасника ліквідації аварії на ЧАЄС. Однак згідно з витягом із протоколу від 20 листопада 1997 р. засідання тимчасової комісії для перевірки правильності видачі посвідчень, статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС підтверджено Віктору Розвадовському. Згідно з рішенням цієї комісії КМДА та копії довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою, Розвадовському Віктору Йосиповичу 20.11.1997 р. було видане посвідчення. Згодом у виданому посвідченні та вкладці № 147126 до посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 серії А в графі «Прізвище» з «Розвадовський» виправлене на «Развадовський». Це дозволяє йому отримувати пенсійні виплати на рівні не менше 83% від 50 тис. грн посадового окладу заступника керівника комітету Верховної Ради і 35% надбавку від прожиткового мінімуму. Попри введені обмеження максимального розміру пенсії, Віктору Развадовському за наявності особливих пільг вдається отримувати її без обмежень та стягувати 589 тис. грн тільки одного перерахунку пенсії.
 

Нікчемність поліції

За юридичної підтримки проєкту «Тисни» від «Бігус.Інфо» до поліції надійшла заява про вчинення кримінального правопорушення з описом перелічених фактів. Попри долучення до заяви цілого переліку доказів, реформована поліція довго зволікала з внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведенням розслідування проти генерала міліції. Однак ухвалою від 21 травня 2021 року слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва Н. Аббасова зобов’язала правоохоронців виконати вимоги закону.

Витяг з протоколу, згідно з яким посвідчення належить Розвадовському В Й (1)

На виконання ухвали суду Шевченківським райвідділом поліції порушено провадження за фактом підробки посвідчення ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, виданого на ім’я генерал-полковника міліції, колишнього народного депутата України Віктора Развадовського. «Зобов`язати уповноважену особу ГУ НП у місті Києві внести до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення на підставі заяви приватного підприємства «Медіа Ресурс» в особі директора ОСОБА_1 про кримінальне правопорушення від 29.03.2021 та повідомити про це заявника через надання витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань», – йдеться у тексті ухвали суду. 

Ухвала суду

На виконання ухвали суду Шевченківське управління поліції ГУНП у м. Києві зареєструвало кримінальне провадження за №12021105100002431 у Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Слідчому необхідно було лише декілька днів, щоб по-своєму «розібратися» з провадженням і просто закрити провадження. Ще б пак, мова йде про справу, де може фігурувати вище міліцейське керівництво, яке роками закривало очі на начебто допущену працівниками соціального захисту помилку. У тому, що розслідування справи буде проводитися вкрай погано, не було жодних сумнівів. Як і в тому, що реформа міліції була провальною, а відставні міліцейські генерали продовжують впливати на хід розслідувань справ, вибиваючи сотні тисяч гривень компенсації з бюджету.
Попри закриття справи редакція не зупинятиметься на досягнутому й надалі буде висвітлювати факти корупції високопосадовців незалежно від рангу та звання. Дякуємо за підтримку усім нашим партнерам та читачам, яким не байдуже, в якій країні житимуть їхні нащадки.

Тарас Боросовський

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Натали Павловская

    Вітаю!  Закони в Україніт є, але дуже тяжко вони застосовуються. На превеликий жаль Україна є єдиною країною, де люди виходять на мітингі не для того, що б змінити Закон, а за для того, що б жити за Законами нашої Держави.
  • Ігор Мазепа

    А справжня перемога ще попереду - коли до влади прийдуть етнічні українці.
  • Андрій Власюк

    Крутяк😎🎉🔥! Успіху і натхнення.

keyboard_arrow_up