Біля скверу на Лятошинського зʼявився інтерактивний дитячий майданчик

Біля скверу на Лятошинського зʼявився інтерактивний дитячий майданчик

Відтепер маленькі житомиряни мають локацію, де можуть вчитись взаємодіяти між собою як різні учасники дорожнього руху: на велосипедах, самокатах або просто пішки. Створення дитячого інтерактивного майданчика поблизу скверу на вулиці Лятошинського – це реалізація акції з тактичного урбанізму в рамках Європейського тижня мобільності.

 «У Житомирі є лише одна пішохідна вулиця Михайлівська, де простору для всіх вже не вистачає. Цьогоріч один з ключових акцентів Європейського тижня мобільності був присвячений переосмисленню вулиці Лятошинського, – розповідає Борис Пахолюк, директор КУ «Агенція розвитку міста». – Біля скверу на пішохідній частині було створено імітацію дорожнього руху в яскравій ігровій формі, адже діти краще засвоюють знання через гру. Малюнок поділений на чіткі зони та навігацію: пішохідну, велосипедну і зону для руху на самокаті».

Малюнок втілювали у життя тиждень, з 27 вересня по 4 жовтня, під кураторством художниці Анастасії Сладковської. «Цей сквер я дуже добре знаю. Повз нього я ходила в школу, тутпровела багато часу, у сквері завжди було багато дітей, – розповідає Анастасія Сладковська. – Я сама мама і моєму сину тут також дуже подобається. Він і ескіз мені допомагав малювати. …Під час роботи над ескізом я надихалась прикладом європейських міст і нашими дітьми».За словами художниці, на малюнок витратили близько 70 літрів фарби та до 30 балончиків.

Відео дня

Авторкою ідеї акції стала координаторка проєкту «TUMI: шлях до школи», представниця «Агенції розвитку міста» Аліна Кундіч. «Це не перша акція з тактичного урбанізму в Житомирі. Наприкінці травня – на початку червня цьогоріч ми перекрили на декілька днів проїзд біля екологічного ліцею №24 і разом із дітьми тимчасово перетворили частину вулиці на дружню до пішоходів, а цього разу нам навіть не довелось перекривати дорогу, бо локація вже є пішохідною. Ми давно помітили цю локацію, просто спостерігали за дітьми і як вони використовують цей простір. Звідси ідея, – каже Аліна Кундіч. – Далі ми обговорили її з партнерами і колегами та нарешті перетворили сірий простір, яким активно користуються діти, – на яскравий, цікавий і корисний».

Організаторами Європейського тижня мобільності у Житомирській міській територіальній громаді вже декілька років поспіль є КУ «Агенція розвитку міста» міської ради за фінансової підтримки німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up