Армійські розвідники готуються до війни в горах

Армійські розвідники готуються до війни в горах

В арміях країн НАТО висотно-гірська складова є невід’ємною частиною бойової підготовки розвідувальних, десантних та спеціальних частин.

З 15 січня по 7 лютого окрема група роти глибинної розвідки 54 окремого розвідувального батальйону Збройних сил України проходила курс початкової підготовки за Системою Автономного Спорядження САС©, яку розробив український дослідник О. В. Дакал. Ця система призначена для впровадження висотно-гірської підготовки в розвідувальних підрозділах ЗСУ та розширення їх функціональних можливостей до рівня гірсько-стрілецьких.

 

Відео дня

 

Перший етап курсу пройшов у місці постійної дислокації підрозділу, на військовому полігоні. Протягом цього етапу було проведено  теоретичні і практичні заняття з тактико-спеціальної підготовки за системою САС©. Бійці в польових умовах відпрацювали комплекс тем, передбачених програмою початкової підготовки за системою САС©.

 

 

Наступним етапом став виїзд в Карпати для проведення тактико-спеціальних занять та здійснення залікових сходжень за програмою підготовки на спортивний розряд «Альпініст України», яка також є одним із етапів підготовки за системою САС©. Протягом цього етапу було здійснено сходження на найвищу гору Українських Карпат – Говерлу (висота 2061 м). Потім був проведений марш по гірсько-лісовій місцевості в складі підрозділу з відпрацюванням тактико-спеціальних завдань. І на завершення було здійснено сходження на гору Петрос (висота 2020 м), яка в технічному відношенні дещо складніша, ніж Говерла.

 

 

В арміях країн НАТО висотно-гірська складова є невід’ємною частиною бойової підготовки розвідувальних, десантних та спеціальних частин. Наприклад, розвідники морської піхоти США проходять гірську підготовку на Алясці в Тренувальному центрі з гірської підготовки, виживання та дій в умовах Арктики. Розвідники королівської морської піхоти Великобританії тренуються взагалі у всіх кліматичних зонах планети – у горах самої Великобританії, у найвищих горах світу в Непалі, у горах Белізу в Центральній Америці, покритих непрохідними джунглями, у Норвегії в центрі підготовки до військових дій в умовах Арктики на гірському рельєфі. Вони навіть здійснили рейд по Трансантарктичних горах в Антарктиді!

 

 

В збройних силах Російської Федерації всі військовослужбовці розвідувальних підрозділів сухопутних військ обов’язково проходять гірську підготовку. Вже давно функціонує центр гірської підготовки та виживання МО РФ «Терскол», що знаходиться у Ельбруському районі Кабардино-Балкарської республіки. Військовослужбовці цього центру протягом першого року служби зобов’язані виконати умови другого спортивного розраду з альпінізму та займатись далі спортивним самовдосконаленням по альпінізму та скі-альпінізму, а також пройти навчання в школі інструкторів по гірській підготовці та школі виживання. У Північній Осетії розміщений центр підготовки розвідувальних підрозділів на гірському рельєфі «Дар’ял» МО РФ.

 

 

Росія в складі своїх повітряно-десантних військ має 7-му гвардійську десантно-штурмову (гірську) дивізію ВДВ, що дислокується в м.Новоровійськ та входить до Південного військового округу.

Складова «гірська» в назві цієї дивізії означає, що кожен солдат-десантник пройшов спеціальну гірську підготовку та виконав нормативи на спортивний розряд «Альпініст Росії», а кожен офіцер та інструктор як мінімум мають 2-й або 1-й спортивний розряд з альпінізму. Орієнтовна кількість підготовленого до ведення бойових дій у горах особового складу становить близько 5 тисяч чоловік.

 

 

В тому ж Південному військовому окрузі є 34-та окрема мотострілецька бригада (гірська), Карачаєво-Черкеська республіка. Чисельність її особового складу близько 2300 гірських стрільців, вже цілеспрямовано підготовлених до бойових дій у горах.

Сили спеціальних операцій РФ мають окремий напрямок гірських спеціальних операцій, який спеціалізується на проведенні розвідувальних та бойових операцій в гірській місцевості. Весь особовий склад ССО РФ проходить гірську підготовку в 54-му центрі підготовки розвідувальних підрозділів (Північна Осетія, м.Владикавказ) та в центрі гірської підготовки та виживання «Терскол» (Кабардино-Балкарська республіка, сел. Терскол).

 

 

Україна має на своїй території цілу гірську систему Українських Карпат, де самі широкомасштабні бойові дії велися протягом Першої та Другої світових воєн двадцятого століття, і участь в цих подіях приймали десятки тисяч військових. Відлуння цих воєн і досі можна знайти у вигляді фортифікаційних споруд, колючого дроту чи навіть гільз від стрілецької зброї.

Тому вміння захищати свої гори – це обов’язок наших військовиків. Саме ці питання і відпрацьовували розвідники 54 ОРБн під час тактико-спеціальних занять в Карпатах.

 

 

Організацію і реалізацію гірської складової  початкового курсу за системою САС© взяли на себе спортсмени-альпіністи Бандрівський Іван Степанович та Шевяков Микола Іванович. Іван Степанович є професійним інструктором з альпінізму в гірському клубі «Екстрем», м.Львів. Микола Іванович є викладачем кафедри тактико-спеціальних дисциплін Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, м. Львів, а також автором висотно-гірської складової системи САС©. Документальну частину виконав Президент гірського клубу «Екстрем» Федірко Сергій Михайлович, який є представником Федерації альпінізму і скелелазіння України у Львівській області.

 

 

У реалізації цієї програми приймали участь багато людей, небайдужих до майбутнього нашої України та її Збройних сил. Це колективи та керівництво компанії ТОВ «Доля і Ко ЛТД», м.Київ; компанії ТОВ «Юнайтед Форест», м.Київ; компанії ТМ «SIGMA MOBILE», м.Київ;  компанії ТОВ «ТРЕВЕЛ ЕКСТРІМ», м.Житомир; компанії «SHAMBALA MOUNTAIN GROUP», м.Дніпро; видавництва «МАП100», м.Київ; компанії «ПРОФ1ГРУП», м.Київ; компанії «Кайнозой», м.Київ; а також Житомирська обласна федерація спортивного туризму в особі її Президента Святненко Віталія Валерійовича; підлітковий клуб зі спортивного туризму «Фортуна», м.Житомир; відділ «Воєнторг» магазину «Екомаркет», м.Житомир; токар-фрезерувальник Стуканов Олександр Михайлович, м.Коростишів.

© Автор: Олекса Васильович Древля, 2018.

© Фото: Іван Степанович Бандрівський, камера IPHONE 5, 2018.

© Фото: Олекса Васильович Древля, камера SIGMA MOBILE X-treme PQ28, 2018.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up