Анастасіївський монастир відзначив престольне свято

Анастасіївський монастир відзначив престольне свято

На околиці Житомира розташований Свято-Анастасіївський жіночий монастир, до якого приїздять паломники з усієї України та закордону.

Століття тому на цьому місці розташовувався графський маєток, у радянські часи – протитуберкульозний диспансер. Ми неодноразово розповідали про цю унікальну обитель, збудовану трудами та молитвами схимонахині Рафаїли. 

Днями монастир відзначив престольне свято. 26 червня Українська Православна Церква молитовно вшановує подію перенесення чесної глави святої преподобномучениці Анастасії Римлянині із Волині до Житомира. Великомученицю Анастасію Римляниню також вважають покровителькою міста Житомира.

Свята Анастасія жила у дні царя Декія і його співправителя Валеріана. Після смерті батьків її виховували у жіночому монастирі, що розташований неподалік Риму, у відокремленому місці. Ледве досягнувши повноліття, дівчина стала настільки красивою, що багато знатних римлян пристрасно бажали взяти її в дружини. Але подвижниця, відкинувши мирські блага, пішла у монахині. Обурені язичники спробували звести наклеп на неї перед воєначальником Провом.

Відео дня

Бажаючи пощадити Анастасію, воєначальник Пров порадив їй вклонитися язичницьким богам і вийти заміж за чоловіка вельможного, близького до царського престолу (можливо, він мав на увазі себе). Коли ж свята відмовилася від усіх принад мирського життя, її розтягнули і прив'язали до чотирьох стовпів головою вниз, били палицями і палили вогнем. Але замість стогону вона молилася.

У 60-х роках XIX століття чесна глава святої Анастасії прибула до Житомира: як дар від Антіохійського патріарха Єрофея її привіз архієпископ Волинський і Житомирський Модест. 

До революції святиня перебувала у нижньому храмі Спасо-Преображенського собору. У роки більшовицьких гонінь храм осквернили і закрили. Чесна глава таємничо зникла і з'явилася тільки у 1941 році, коли богослужіння в обителі поновилися. Вдруге вона зникла у той час, коли знову стали закривати храми.

Віруючі житомиряни сподіваються, що з часом мощі святої Анастасії знову будуть знайдені. 

У ці літні дні у Свято-Анастасіївському жіночому монастирі особливо красиво – цвітуть троянди та інші дивовижні квіти. Одне з таких фото опублікувала в мережі Любов Сидоренко, яка є автором багатьох прекрасних світлин, на яких Житомир постає у своїй унікальній красі. 

Андрій Козаченко

 

Фото – Любов Сидоренко та Андрій Козаченко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up