5 вересня в Житомирі вшанують чудотворну ікону Божої Матері “Подільська”

5 вересня в Житомирі вшанують чудотворну ікону Божої Матері “Подільська”

5 вересня Українська Православна Церква молитовно шанує чудотворний образ Божої Матері, що знаходиться у Житомирському Свято-Успенському архієрейському соборі та іменується “Подільська”.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської єпархії.

Щорічно, уже за традицією, на свято в честь Пресвятої Богородиці у древньому соборі на Подолі збираються православні житомиряни та сотні паломників. Усіх запрошують розділити радість Священної літургії.

Порядок урочистих богослужінь на честь свята у Свято-Успенському архієрейському соборі:

Відео дня

4 вересня:

17:00 – Всенічна

5 вересня:
7.30 – Водосвятниймолебінь з акафістом.
9.00 – Божественна літургія.

Точних відомостей про ікону Божої Матері “Подільська” немає, але згідно переданню, чудотворний образ був у пошані навіть раніше заснування самого храму, який був побудований у 1700 році. Подільська ікона Божої Матері почиталась в силу благодатної допомоги, котра посилалася усім, хто до неї звертався у хворобах та печалі.

У 1872 році в Житомирі загострилася епідемія холери. Житомиряни, віруючи в особливу допомогу та заступництво Божої Матері Подільської, по благословінню архієпископа Волинського і Житомирського Агафангела (Соловйова),торжественно, при великій кількості народу, обнесли святиню всіма вулицями міста, після чого епідемія згасла. В пам’ять цієї чудесної події була встановлена традиція в день Успіння Богоматері звершувати по вулицям Житомира торжественну ходу з іконою Подільської Божої Матері. В роки богоборницької влади традиція перервалася. Милістю Божою була знову відродженна. (На жаль, враховуючи карантинні обмеження, нині другий рік поспіль Хресна Хода не проводиться)

У 1935 році влада закрила храм, але православним житомирянам вдалось заховати ікону.

Коли ж у 1941 році церкву відкрили, образ повернули у храм. В 1967 році Свято-Успенську церкву в черговий раз закрили, а ікону перенесли в Спасо-Преображенський собор. В 1992 році Успенський храм повернули єпархії, чудотворний образ повернувся до  рідного храму. Зараз ікона знаходиться у новому кіоті та прикрашена ризою.

До революції 1917 року, в день Успіння Божої Матері (це храмове свято) для поклоніння великій святині збирались тисячі богомольців (від 10 до 12 тисяч) із усіх околиць Житомира та Волинської губернії. І сьогодні чудотворний образ глибоко почитається в народі. Багато вірян притікають до нього в хворобах та тяжких обставинах, і по усердним молитвам отримують благодатну допомогу, зцілюючись від тяжких недугів.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up