4 березня — річниця російського удару по 25 ліцею Житомира: хронологія подій

4 березня — річниця російського удару по 25 ліцею Житомира: хронологія подій

4 березня 2022 року російські окупанти завдали ракетного або бомбового удару по 25-й житомирській школі, фактично половину школи було знищено. Пропонуємо хронологію подій.

4 березня близько дев'ятої години ранку у Житомирі пролунали звуки вибуху. Міський голова Житомира Сергій Сухомлин під час прямого ефіру на своїй сторінці у мережі Facebook сказав, що ракета влучила в одну зі шкіл.

Перший сигнал повітряної тривоги прозвучав о восьмій ранку. Близько 9:05 було завдано удару з повітря, після чого пролунав сигнал відбою повітряної тривоги. Міський голова Сергій Сухомлин вийшов у прямий ефір і сказав про потрапляння удару в одну з міських шкіл.

Відео дня

Того ж дня прокуратура розпочала розслідування за фактом обстрілу російською федерацією 25 ліцею в Житомирі.

 

Учні ліцею проводили толоку та влаштовували “останній дзвінок” біля зруйнованого навчального закладу.

 

На початку квітня європейські країни почали пропонувати допомогу у відбудові ліцею №25, першою відгукнулась Барселона. Тоді ж мер Житомира Сергій Сухомлин розповів, що сума завданої шкоди не менше 200 млн грн.

У червні перший віцеспікер парламенту Естонії Ханно Певкур та Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск оглянули у Житомирі 25 ліцей, який зруйновано внаслідок авіаудару, що завдала росія. Ханно Певкур назвав дії росії варварством та запевнив, що Естонія готова допомогти Житомирщині у відбудові.

 

2 липня у Житомирі відбулась благодійна акція «Віват, ліцей 25». Головною її метою було залучити якомога більше людей та меценатів до відновлення ліцею № 25, який зруйнували окупанти. На заході вдалось зібрати 25 тис. грн та 100 доларів.

 

14 липня на сесії Житомирської міської ради депутати розглядали питання щодо майбутньої відбудови ліцею № 25, зруйнованого ракетами російських окупантів та виділили  100 тисяч гривень на заходи, що стосуються відбудови закладу.

 

24 серпня Житомир відвідали міністр закордонних справ Португалії, а також посол цієї країни, обговорили відновлення освітніх закладів області. 

Зазначено також, що іще на початку липня, під час конференції в Лугано, португальський уряд озвучив намір взяти участь у відновленні навчальних закладів Житомирщини, що постраждали внаслідок ракетних ударів. Один з цих об'єктів – ліцей №25 в Житомирі.

29 вересня голова міськради Таллінна передав 50 ноутбуків для учнів зруйнованого російською ракетою ліцею в Житомирі.

 

Уже в листопаді на онлайн-зустрічі із представниками Португалії житомирські чиновники обговорили будівництво сучасного освітнього хабу на місці ліцею №25 у Житомирі.

Як зазначав начальник ОВА Віталій Бунечко, це буде перша освітня програма в Україні зі створенням відкритого освітнього простору, що буде втілений за долученням міжнародних науковців, дослідників та підприємців. Сюди входить будівництво експерементаріуму, сучасних мегалабораторій, ІТ-студій, музею науки та сучасних технологій.

Також португальська сторона має намір допомогти вчителям Житомирщини підвищити рівень своїх навичок на базі освітніх центрів Португалії.

 

У Житомирі 12 січня 2023 року стартував проєкт з розробки концепції, стратегії та курикулуму ліцею №25. Проєкт на запит Житомирської міської ради втілюватимуть міжнародний благодійний фонд savED, Мала академія наук України за підтримки Finn Church Aid.

 

Цього ж місяця у Житомирі підписали меморандум про створення нової освітньої стратегії для ліцею №25, зруйнованого російською ракетою.

«Це про софт - це і навчальні програми для вчителів, стажування за кордоном і найголовніше - розробка самої освітньої програми саме для цього ліцею, яка буде після розробки затверджена у Міністерстві і по якій будуть навчатися діти. Абсолютно нова і абсолютно унікальна, саме для цього ліцею», - розповідав про меморандум житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

 

23 лютого на сесії Житомирської міськради депутати підтримали рішення про списання та демонтаж будівлі житомирського ліцею №25, розбомбленого армією рф.

"Ми розуміємо, що це небезпека дітей, і чекати більше не можемо. І сьогодні рішеннями сесії виділили три мільйони гривень попередньо на проведення тендеру. У програмі ми зазначили суму дев’ять мільйонів гривень", – каже Сергій Сухомлин.

Керівник міського управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов розповів, що на виконання робіт вже розробили проєктно-технологічну документацію.

"У нас в управлінні сьогодні було виділено гроші на розроблення проєктно-технологічного завдання на демонтаж і виділено гроші в сумі дев’ять мільйонів гривень на проведення самих робіт, – говорить чиновник. – Найближчим часом ми оголосимо закупівлі на "Прозоро" щодо проведення даного заходу. І я думаю, місяців через два розпочнуть виконання робіт із демонтажу".

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up