30 червня: яке сьогодні свято, прикмети і погода у Житомирі

30 червня: яке сьогодні свято, прикмети і погода у Житомирі

Останній день червня - вітаємо іменинників і вивчаємо народні прикмети.

Свята

30 червня у світі відзначають Міжнародний день парламентаризму, Міжнародний день астероїда, Міжнародний фестиваль джазу у Монреалі, Міжнародний день боротьби зі сколіозом і День соцмереж.

Сьогодні православна церква вшановує пам'ять трьох братів — Мануїла, Савела та Ісмаїла. За переказами, вони походили з родини почесного перса-язичника, а їхня мати була християнкою. Вона виховала синів у своїй вірі. У зрілому віці братів відправили до Риму до імператора Юліана для переговорів. Посланців добре прийняли, але коли вони відмовилися брати участь у язичницькому святі, це викликало гнів правителя. Він наказав братам зректися віри, і коли вони відмовилися, їх піддали тортурам і, зрештою, обезголовили. Вшанування братів-мучеників почалося невдовзі після їхньої смерті.

Іменини

 Йосип, Кирило, Максим, Микита.

Відео дня

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що після заходу сонця в цю дату особливо активна нечиста сила, тому виходити на вулицю в цей час не рекомендується. Православна церква суворо забороняє сваритися, пліткувати і лихословити - конфлікт, розпочатий 30 червня, затягнеться надовго. Господині в цю дату повинні відмовитися від прибирання в будинку, особливо небезпечно підмітати підлогу - можна "вимести" щастя і благополуччя.

Народні прикмети

  • часті зірниці в цей день - до хорошого врожаю;
  • з'явилося безліч дощових черв'яків - скоро підуть дощі;
  • польова берізка ховає свої квіткові бутони при наближенні дощу, а коли день буде ясним - розпускається;
  • веселка з'явилася з вечора - погода буде теплою і стабільною.

Погода у Житомирі

Ясним небо у Житомирі буде недовго, потім його затягне хмарами, які протримаються до пізнього вечора. Уночі був дощ, проте він закінчився ще до ранку. Більше опадів цього дня не передбачається. +19+29.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up