3 лютого: яке сьогодні свято, що не можна робити, погода у Житомирі

3 лютого: яке сьогодні свято, що не можна робити, погода у Житомирі

Сьогодні, 3 лютого, святкують день лікарки, а віряни вшановують пам'ять Максима Сповідника і преподобного Максима Грека. 

3 лютого 2023 року – п'ятниця. 345-й день війни в Україні.

Свята

3 лютого святкують День лікарки. Так склалося, що практично в усіх країнах світу в медицині працюють чоловіки. А жінки здавна мали значно більше труднощів для професійного зростання. Однак вони не поступаються успішними результатами і компетентністю, а також відзначаються кращими комунікативними вміннями, ніж чоловіки. Святкувати це свято почали 1972 року. А дату обрали на честь дня народження відомої Елізабет Блеквелл. Вона стала першою жінкою, яка отримала вищу медицинську освіту в США.

А ще 3 лютого Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. Це свято започаткували, щоб виховати культуру спілкування у дітей та зменшити кількість лайливих слів у лексиконі дорослих. Ненормативну лексику можна знайти в кожній мові. Люди часто використовують її, щоб виразити свою агресію. Проте лайка заважає культурному і грамотному мовленню, а також може сигналізувати про психологічні проблеми.

Відео дня

А ще 3 лютого святкують Всесвітній день вільного кохання. Це досить оригінальне свято, яке зародилося у Німеччині. До цього дня традиційно організовуються різноманітні заходи для прихильників вільних стосунків. Наприклад, на телебаченні транслюють відповідні телепередачі, а медики розповідають про важливість контрацепції.

3 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Максима Сповідника. Він був відомим богословом, викладав у вищій школі в Константинополі та вів аскетичний спосіб життя.

Народився 580 року в Константинополі і помер 662 року в Грузії. Зростав у аристократичній сім’ї, навчався досить старанно. У спадок Максим Сповідник залишив чимало богословських трактатів, диспутів, богослужінь та пояснень до молитов. Також преподобний Максим Сповідник є автором теорії божественних ідей. Він вважав, що існують розділені логоси (ідеї-енергії), які відповідають кожному виду буття.

Також православна церква вшановує пам’ять преподобного Максима Грека. Він був перекладачем та публіцистом. Народився в місті Арті (Греція) в XV столітті в заможній родині. Довго мандрував світом, а потім пішов у монахи. Все своє життя активно перекладав різні публіцистичні твори. Пішов з життя у 70-річному віці. Поховали преподобного Максима Грека біля Троїце-Сергієвого монастиря, де він провів у засланні останні роки свого життя.

Іменини

Євген, Валеріан, Максим, Агнія.

Що не можна робити в цей день

  • 3 лютого забороняється зловживати шкідливою їжею.
  • Намагайтеся не лихословити.
  • Не варто позичати будь-які предмети побуту.

Народні прикмети і традиції на 3 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: через хмари вночі видно місяць, значить буде гарний врожай;
  • 3 лютого ясна погода, будуть затяжні морози.

В народі 3 лютого молилися до Максима, щоб той уберіг від бід. Існувало повір’я, якщо в цей день помиритися з тими, з ким перебували у сварці, то ваші взаємини зміцнюються. А ще 3 лютого йшли в ліс та обіймали березу. Дереву розповідали про всі свої переживання і проблеми. Казали, що тоді обов’язково на зворотному шляху прийде правильне рішення.

Погода у Житомирі

Протягом усього дня у Житомирі утримається хмарна погода. Вранці - сніг, але незабаром він повинен припинитися. Вдень та ввечері опадів не передбачається. Від 4 градусів морозу до 1 тепла.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up