28 березня: все про цей день, яке свято, що не можна робити, погода у Житомирі

28 березня: все про цей день, яке свято, що не можна робити, погода у Житомирі

Сьогодні, 28 березня, Всесвітній день історика.

Свята і події

28 березня в Україні і світі святкують Всесвітній день історика. Цей фах недооцінюють багато людей. Проте історики достеменно знають, що наше минуле може впливати на майбутнє. Достеменно невідомо, як саме був створений Всесвітній день історика. Одним з перших відомих людству істориків був Геродот. Грецький науковець жив в V столітті до нашої ери і записував великі діяння еллінів в своєму творі "Історія".

Першим українським істориком був літописець Нестор, який також вважається основоположником істографії Русі. Він народився 1056 року та був ченцем Києво-Печерської лаври. Все своє життя віддав літописанню.

Історики вивчають не лише події минулого, але й те, як саме вони впливають на теперішні події. Також ці вчені займаються прогнозуванням майбутніх подій, використовуючи досвід минулого.

Відео дня

Також 28 березня День народження пральної машини. Саме цього дня 1851 року американець Джеймс Кінг отримав патент на прототип пральної машини. Хоча насправді перший патент на пральну конструкцію був отриманий ще 1691 року. Машина пройшла довгий розвиток від ручної роботи до звичної нам автоматики. Перша машина-автомат побачила світ 1937 року, але через складну конструкцію вона тоді коштувала дуже дорого.

А ще 28 березня святкують неофіційне свято День їжі на паличці. Популярне в США. Якоїсь особливої історичної дати з цим святкуванням непов'язано. Палички для їжі можна назвати ідеальним виробом для фуршету, вони допомагають зручно їсти на ходу. Тому такі страви прикрасять будь-який стіл і стануть чудовим закусуванням для гостей.

28 березня в церковному календарі — день пам’яті мученика Агапія і сімох інших. Жили вони за часів царювання імператора Діоклетіана і постраждали через свою віру в Господа в палестинській Кесарії.

Існував в ті часи публічний наказ, що всі містяни повинні поклонятися ідолам і приносити їм жертви. Але дехто відмовився це зробити під час одного з язичницьких свят. Мучеників Агапія і Фекла віддали тоді на поталу диким звірам, а Тимофія засудили на спалювання.

Це криваве видовище бачили шестеро мужніх юнаків, які не змогли витерпіти муки невинних. Вони зв'язали свої руки, показавши цим, що також підтримують християнство і готові покласти свою голову за віру. Правитель міста не хотів губити зовсім молодих хлопців, тому почав вмовляти їх поклонитися ідолам. Але вони стояли на своєму. Тоді їх кинули до в'язниці, де вони довгий час перебували. Їх багато разів катували, але вони не відступилися і одного дня поклали своє життя за Ісуса Христа.

Іменини

 Мануїл, Никанор, Денис, Олександр, Агапій.

Що не можна робити цього дня

  • Не дозволяється мити голову, інакше на вас чекає розлука з близьким родичем.
  • Не варто порушувати Великий піст, не дозволено їсти м'ячні, молочні продукти, рибу, яйця.
  • Заборонено пити алкогольні напої.

Народні прикмети і традиції на 28 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: хмарно — до негоди;
  • низько летять журавлі — чекайте поганої погоди;
  • цвірінькають горобці — буде теплий і сонячний день;
  • яскравий захід сонця вказує, що кілька наступних днів будуть дощовими.

Цього дня чекали на приліт чайок, вважалося, що в цей період починається швидкий рух льоду. Якщо ж птахи одразу кидалися купатися, вірили, що ще прийде негода. Також цього дня ходили до лісу, там дякували йому за дари і просили вибачення за те, що доводиться втручатися в його життя. В лісі прийнято було читати змову, щоб не згубитися там. До заходу сонця на одязі обов'язково носили шпильку, яка захищала від "злого ока".

Погода у Житомирі

Протягом усього дня у Житомирі утримається хмарна погода. Сильний сніг, який вдень прийде на зміну ранковому сильному дощу, продовжуватиме йти до пізнього вечора. Від -1 до +9 градусів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up