25 березня: яке сьогодні свято, традиції, заборони

25 березня: яке сьогодні свято, традиції, заборони

Сьогодні, 25 березня, в Україні святкують День Служби безпеки, а в усьому світі відбувається акція Година Землі.

Свята

25 березня в Україні святкують День Служби безпеки. Професійне свято було започатковане президентом Леонідом Кучмою 22 березня 2001 року. Дату святкування обрали не випадково. Саме цього дня 1992 року було затверджено закон про Службу безпеки України. СБУ — центральний державний правоохоронний орган зі спеціальним призначенням.

Основними завданнями СБУ є: захист суверенітету держави, боротьба з тероризмом і корупцією, допомага у зміцненні оборони, сприяння економічному зростанню, допомога у політичному розвитку країни, інформаційний контроль громадян тощо.

Також 25 березня у світі святкують Годину Землі. Щороку припадає на останню суботу березня. Увечері потрібно на одну годину вимкнути світло, щоб показати, що вам небайдужа ваша планета. Вперше подію провели в австралійському місті Сідней. Сталося це 2007 року. Тоді до акції приєдналося близько 2000 підприємств, люди вимкнули в своїх оселях електричні лампи. Того вечора навіть відбулося одне весілля при свічках.

Відео дня

2008 року Година Землі вже мала світовий масштаб. Вона охопила всі континенти, 18 часових поясів і понад 370 міст. Наразі в акції щороку беруть участь 190 країн світу. Вона стала наймасовішим екологічним рухом в світі.

А ще 25 березня — День читання Толкіна (Tolkien Reading Day). Подія присвячена творчості Дж.Р.Р. Толкіна, який відомий своїми книжками "Гоббіт" та "Володар перснів". Заснували свято у Товаристві Толкіна 2003 року для того, щоб заохотити шанувальників читати і цінувати твори цього письменника. Дату обрали не просто так. Саме цього дня в книжках відбулося падіння Володаря Перснів (Саурона) і падіння Барад-дуру.

25 березня святкують Міжнародний день вафель. Відомо, що ще мешканці Стародавньої Греції ласували вафлями, але від того часу цей десерт розвивався та змінювався. Його люблять та випікають в усьому світі. Спочатку це свято почали святкувати у скандинавських країнах, адже люди, які там мешкають, особливо полюбляють цей десерт.

Сьогодні, 25 березня, в православному календарі — день пам’яті преподобного Феофана Сповідника. Народився він у Константинополі і належав до знатного роду, адже його батько був префектом Егейських островів. Осиротів у ранньому віці, тому навчанням юнака займався візантійський імператор Костянтин V Копронім.

Незабаром після одруження Феофан став ченцем, адже з дружиною вони жили в чистому шлюбі. Спочатку він заснував монастир біля Кізікуса, але взагалі за своє життя побудував три монастирі, в одному з яких був ігуменом. 787 року взяв участь у Другому Нікейському Соборі, під час якого виступав за іконопоклоніння.

Написав свій відомий твір "Хронологію", в якому описував події, що сталися. За часів правління імператора Лева набрало силу іконоборство. Феофан відмовився бути однодумцем правителя, за що його покарали тортурами і ув'язненням на два роки. Потім Феофана заслали на острів Самофракія. Там він і помер 817 року.

Іменини

Феофан, Григорій, Симеон, Семен, Арон.

Прикмети 25 березня

  • Сніг почав танути — літо буде довгим і спекотним.
  • Туманна погода — на хороший урожай.
  • На річках затримується крига — варто чекати на холодне літо.
  • Падає дощ — на швидке потепління.

Що сьогодні не можна робити

Не можна 25 березня піддаватися гріховним ділам і вживати спиртні напої. Також забороняється лихословити, лаятися, сваритися. Не тримайте в голові негативні думки, тому що вони можуть принести нещастя.

Що можна робити сьогодні

Селяни вірили, що 25 березня вже прилітають з вирію перелітні птахи, щоб задобрити їх, насипали в годівнички насіння льону чи коноплі. Цього дня заведено займатися хатньою роботою і готуватися до весняного періоду.

В народі цього дня намагалися "задобрити" птахів, частуючи їх лляним та конопляним насінням. Намагалися 25 березня не лихословити і не сваритися, тому що вважали, що це може принести нещастя у найближчому майбутньому. Також не виносили з будинку сміття, адже вірили, що разом із ним виносили своє щастя.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up