19 лютого у православних та греко-католиків розпочався Великий піст

19 лютого у православних та греко-католиків розпочався Великий піст

Це найбільший та найсуворіший піст за весь рік. Триватиме він до Великодня - рівно сім тижнів. Про деякі традиції та заборони під час посту – далі.

Перший день Великого посту називають “жилавим”  або ж "чистим"понеділком. Колись у цей день господині пекли житні коржі – “жилянки”. Це була єдина страва на день, дозволялося також вживати тертий хрін з буряковим квасом та редьку.

“Чистим понеділком” називали перший день Великого посту тому, що господині не варили обіду і їхні горщики залишалися чистими. За народними прикметами, “як у чистий понеділок погода ясна, то й пшениця уродить рясна”.

Дні найсуворішого утримання від їжі – перші чотири дні Великого посту та Стpaсна седмиця, а також Велика п’ятниця та Чистий понеділок.

У цей час лікарі радять:

– Пити багато рідини (півтора-два літри рідини з медом чи лимонним соком), особливо у перші та сонні дні посту, коли забороняється взагалі вживати їжу.

– Вживати мед – він позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, містить велику кількість глюкози та фруктози та вітаміни групи В, А, С, Е, РР, К.

– Утримуватися від висококалорійних продуктів – печива, макаронів, хліба.

– Варити компоти, узвар з шипшини та трав’яні чаї.

Користь посту напередодні весняного періоду підтримують і лікарі. Таке очищення  готує організм до зміни пори року, допомагає звільнитися від шлаків, відкриває шлях до кращого засвоєння вітамінів.

Крім того,науковці вважають, що дотримання посту корисніше, ніж голодування чи роздільне харчування. 

0
0
0
0
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up