11 березня: яке сьогодні свято, що не можна робити, прикмети і традиції

11 березня: яке сьогодні свято, що не можна робити, прикмети і традиції

Завтра, 11 березня, День землевпорядника в Україні і Всесвітній день сантехніка. 

11 березня 2023 — субота. 381-й день війни в Україні.

Свята і події

11 березня в Україні святкують День земплевпорядника. Це професійне національне свято, яке щорічно припадає на другу суботу березня. Цього дня вітають людей, які працюють у сфері розподілу земельних ресурсів. Хоча широкому загаду людей ця професія не відома, але вона не стає від цього менш важливою. В Україні фахівці цієї галузі завжди користувалися повагою, адже вони мають справу з важливими ресурсами — землею. Вперше свято відсвяткували 1999 року після підписання наказу президента України Леоніда Кучми.

Також 11 березня Всесвітній день сантехніка. Подія була ініційована Всесвітньою радою сантехніків (World Plumbing Day), яка щороку проходить саме 11 березня. Головні завдання, які ставить перед собою рада, включають залучення різних органів (наприклад, ВООЗ) для просування переваг сантехніки. Свято було створене 2010 року, щоб показати, наскільки важливим є роль сантехніка у житті людини.

Відео дня

А ще 11 березня святкують День інструментів. Свій початок свято бере в США. Традиційно цього дня американці відвідують гаражі, сараї, комори, підвали, щоб привести улюблені інструменти до ладу. Також саме цього дня купують нові інструменти.

11 березня в церковному календарі – день пам’яті Порфирія, єпископа Газського. Народився в шляхетній і багатій родині в Солуні (Македонія). Будучи 25-річним, вступив до Скитського монастиря в Єгипті. П'ять років богомільного життя промайнули і Порфирій пішов до Єрусалима, щоб відвідати святі місця. Поселився там в Йордані в печері. Але масове заразне захворювання змусило його повернутися знову до Єрусалима через 5 років.

Виповнилося Порфирію 40 років, висвятив його єрусалимський патріарх на священника і віддав на зберігання йому частину хреста Господнього. 396 року помер єпископ палестинського міста Гази. І тоді Порфирія висвятив на єпископа митрополит Кесарії Палестинської Іван. Працював той ревно над спасінням людських душ 24 роки і помер 420 року.

Іменини

Миколай, Іван, Севастьян.

Що не можна робити цього дня

  • Чоловікам цього дня забороняли знайомитися з жінками або дівчатами.
  • Не можна їсти м'ясні, молочні продукти, яйця і рибу.
  • Не варто лихословити, лаятися, сваритися.

Народні прикмети і традиції на 11 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: з теплих країв повернулися перелітні птахи — рясно вродять зернові;
  • почалася заметіль — літо буде прохолодним і дощовим;
  • небо зоряне — до літньої засухи.

В народі 11 березня називали "Порфирій Пізній", Цього дня часто бувала хороша погода, але весна все ще могла піднести неприємний сюрприз у вигляді снігу чи морозу. Наші предки вірили, що 11 березня в жінок може вселятися Кікімора, яка чарами доводила чоловіків до безумства. На деревах прийнято встановлювати годівнички для птахів, які допомагали зрозуміти, якою буде весна. День найчастіше проводили в молитвах і легкій роботі.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up