10 яскравих астрономічних подій, які відбудуться у 2021 році

10 яскравих астрономічних подій, які відбудуться у 2021 році

З найдавніших часів, коли людина почала усвідомлювати себе, вона стала дивитися в небо, милуватися ним, вивчати. 

І хоча сьогодні навіть школярі знають, що таке зірки, планети, комети, до сих пір, піднявши голову вгору, ми дивуємося красі Всесвіту не менше, ніж тисячі років тому.

Цей рік буде досить багатим на астрономічні події, і, можливо, ти зможеш своїми очима побачити хоча б одне з них.

1. З'єднання Венери і Юпітера - 11 лютого

Відео дня

Якщо тобі вдасться побувати в Південній півкулі, у тебе буде можливість побачити з'єднання Венери і Юпітера. Найкраще його буде видно приблизно за 30-20 хвилин до сходу сонця, і для звичайного спостерігача виглядатиме як дві яскраві точки, розташовані дуже близько одна до одної. Але якщо озброїтися телескопом, можна буде ясно розгледіти Венеру і Юпітер.

2. Ліріди - 21-22 квітня

У ніч з 21 на 22 квітня Земля буде пролітати крізь шлейф пилу, залишений кометою Тетчер. Ця подія спостерігається вже кілька тисяч років і проходить щорічно в один і той же час. Щоб побачити її, потрібно дивитися після півночі і аж до ранку на точку на небі, близьку до зірки Вега. Якщо зробиш все правильно - зможеш побачити яскраве світлове шоу з метеоритного потоку. Ця подія видно з Північної півкулі, так що його можна спостерігати, перебуваючи на території України.

На відміну від 2020 року, в 2021-му проходження через шлейф пилу буде менш ефектним через 60-процентний повний місяць. Тому в цьому році Ліріди краще спостерігати в досвітні години після заходу Місяця.

3. Супермісяць - 25 травня

Відстань між Землею і Місяцем варіюється від 357 до 406 тисяч кілометрів. 25 травня Місяць буде найближче до Землі, і відстань між ними складе 357 311 кілометрів. Через це супутник буде виглядати на 14% більше в діаметрі і на 30% яскравіше, ніж при проходженні найбільш віддаленої точки. Це явище можна буде спостерігати на всій території України.

4. Повне місячне затемнення - 26 травня

Вперше з січня 2019 року земляни зможуть побачити повне місячне затемнення. На жаль, але це ефектне видовище буде доступно тільки для жителів Південної півкулі: в Тихому океані, Південній Америці, Австралії та Нової Зеландії. У Північній півкулі, в тому числі і в Україні, можна буде побачити часткове затемнення в ранні ранкові години. При цьому Місяць стане оранжево-червоним.

5. Кільцеве сонячне затемнення - 10 червня

Цією подією можна буде насолодитися в Північній півкулі: в Україні, Канаді та Гренландії. На відміну від повного затемнення, коли Місяць закриває Сонце, при кільцевому залишається своєрідний ореол навколо супутника у вигляді вогняного кільця. Таке затемнення відбувається тоді, коли Місяць, Сонце і Земля знаходяться на одній лінії.

Минулого разу подібне затемнення відбувалося 31 травня 2003 року, а в наступний раз настане 21 червня 2039 року. У Україні це кільцеве затемнення спостерігатиметься тільки частково в північної частині країни.

6. Сатурн в опозиції - 2 серпня

Сатурн - одна з найкрасивіших і часто фотографованих планет в Сонячній системі. 2 серпня, коли Сатурн буде в опозиції, він утворює пряму лінію з Землею і Сонцем і буде максимально близько розташований до глядачів на нашій планеті, через що можна буде розглянути не тільки його кільця, а й місяця в досить простий телескоп.

Спостерігати Сатурн в опозиції можна буде всю ніч в південній частині неба.

7. Персеїди 17 липня - 24 серпня

Подібно Лірідам, Персеїди - метеоритний потік, через який наша планета проходить щорічно. Це один з найяскравіших і тривалих метеоритних дощів, викликаний уламками комети Свіфта - Туттля. Через високу швидкість метеорити, що входять в атмосферу Землі, залишають яскраві довгі смуги світла. Найкраще їх буде видно з 11 на 13 серпня, коли метеоритний потік може досягати до 100 метеорів на годину.

В Україні можна буде спостерігати Персеїди на всій території країни. Щоб побачити максимальна кількість метеорів, потрібно дивитися на північний схід, орієнтуючись на сузір'я Кассіопеї.

8. Оріоніди 2 жовтня - 7 листопада

Як і Персеїди, Оріоніди є досить тривалим метеоритним потоком. Максимуму активності Оріоніди досягають з 20 по 22 жовтня, і цей метеоритний потік однаково добре видно як в Північній, так і в Південній півкулі після півночі. Незважаючи на те, що Оріоніди дають близько 20 метеорів на годину, по яскравості вони перевершують більшість потоків і вважаються одними з найкрасивіших, так як залишають довгий слід після падіння.

Спостерігати метеоритний потік найкраще ближче до ранку в східній частині неба високо над горизонтом.

9. Повне сонячне затемнення - 4 грудня

Це видовище, як і повне місячне затемнення, буде недоступно для жителів Північної півкулі. Зате в Південній півкулі, наприклад в Аргентині, Чилі, Південній Африці, Намібії, Австралії і особливо в Антарктиді, глядачі зможуть насолодитися повним затемненням, через що день перетвориться в ніч.

10. Гемініди -13-14 грудня

Гемініди, як Ліріди і Персеїди, є метеоритним потоком, але більш сильним і яскравим. Так, наприклад, в 2011 році Гемініди дали сплеск до 200 метеорів на годину. В середньому в піку можна побачити близько 120 метеоритів на годину. Вони виглядають як яскраві і швидкі метеори жовтого кольору, через що можуть бути не видно в умовах міської засвітки, де домінує якраз цей колір.

Гемініди будуть добре видні за містом на всій території України. Найкраще їх спостерігати після другої години ночі, коли Місяць не буде такою яскравою.

«TechSurf»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up