10 травня: все про цей день, яке свято, що не можна робити і погода у Житомирі

10 травня: все про цей день, яке свято, що не можна робити і погода у Житомирі

10 травня: все про цей день, яке свято, що не можна робити і погода у Житомирі
 

Свята

10 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день арганії. Подія присвячена підвищенню обізнаності про арганію – дерево, що росте лише в Марокко і відоме своєю витривалістю та багатогранною корисністю. Арганія (Argania spinosa) походить з регіону Марокко на південь від Сахари, особливо поширена в посушливих і напівпосушливих районах. Вона відіграє вирішальну роль у підтримці екологічного балансу, збереженні біорізноманіття та підтримці життєдіяльності місцевих громад.

Також 10 травня День океану-матері. Ця подія присвячена визнанню життєво важливої ролі, яку океани відіграють у підтримці життя на Землі, і підвищенню обізнаності про важливість захисту та збереження наших морських ресурсів.

А ще 10 травня Всесвітній день господарювання. Цей день присвячений визнанню та оцінці роботи професіоналів з управління об’єктами, які відіграють вирішальну роль у забезпеченні безпеки, ефективності та стійкості будівель та інфраструктури. Управління об’єктами охоплює широкий спектр діяльності, включаючи технічне обслуговування, ремонт, прибирання, безпеку та керування енергією тощо. Це складна та відповідальна сфера, яка вимагає високого рівня знань, навичок та професіоналізму.

Відео дня

10 травня День довіри своїй інтуїції. Це день, який спонукає людей дослухатися до свого внутрішнього голосу та довіряти своїм інстинктам. Інтуїція – це здатність зрозуміти щось негайно, без необхідності свідомого міркування. Це потужний інструмент, який може допомогти людям приймати рішення, вирішувати проблеми та орієнтуватися в життєвих труднощах.

Також 10 травня Всесвітній день боротьби з системним червоним вовчаком. Ця дата призначена для підвищення обізнаності про системний червоний вовчак (лупус) – хронічне аутоімунне захворювання, яке може впливати на різні органи та системи в організмі.

А ще 10 травня Всесвітній день руху для здоров’я. Це чудова нагода відзначити фізичну активність та підтримку здорового способу життя.

10 травня в церковному календарі – день пам’яті апостола Симона. Святий апостол Симон Зилот був одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Він також відомий як Симон Кананит. Симон Зилот походив з міста Кана Галилейського. Його прізвисько Зилот в перекладі з грецької означає “ревнитель”. Це вказує на його ревності до іудейського закону.

А ось Кананит пояснюється як “уродженець Кана” або “ревнитель”. Симон був присутній на першому диві Ісуса – перетворенні води в вино на весіллі в Кані Галилейській. Він прийняв дар Святого Духа разом з іншими апостолами в день П’ятидесятниці.

Святий апостол Симон проповідував в Іудеї, Єгипті, Лівії, Киринеї та Британії. За преданням, Симон Зилот помер мученицькою смертю на Чорноморському узбережжі Кавказу, можливо в Абхазії або Персії. Його мощі зберігаються в різних місцях, включаючи Новоафонський монастир в Абхазії та базиліку апостола Андрія Первозванного в Кельні.

Що не можна робити 10 травня

  • Не можна працювати в землі.
  • Заборонено сваритися і лихословити.
  • Краще не вживати алкогольні напої.

Народні прикмети і традиції на 10 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: птахи співають до світанку — буде дощ;
  • кріт розкидає землю навколо нори — до дощової погоди;
  • під час дощу сильний вітер — чекайте на покращення погоди;
  • вже лопають сережки на березі — час садити хліб;
  • йде дощ — до негожого літа.

Цього дня знахарі та знахарки йшли до лісу, щоб зібрати лікувальних трав. Вважалося, що вони набувають найсильнішої енергії.

Іменини

Кирило, Василь, Таїсія.

Талісманом людини, народженої 10 травня, є смарагд. Вважається одним із найшанованіших каменів. У давнину смарагд цінували більше, ніж діамант. Він символізує весну, молодість, надію, майбутнє, справедливість та гармонію.

Погода у Житомирі

Починаючи з самого ранку й до пізнього вечора, небо у Житомирі буде вкрите хмарами. Без опадів. +4+19 градусів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up