1 червня: яке сьогодні свято, що не можна робити, погода у Житомирі

1 червня: яке сьогодні свято, що не можна робити, погода у Житомирі

Сьогодні, 1 червня, Міжнародний день захисту дітей.

Свята

1 червня в Україні і світі святкують Міжнародний день захисту дітей. Вперше ідея створення такої важливої дати з'явилася 1925 року під час проведення першої Всесвітньої конференції з благополуччя дітей. Конкретної дати тоді не встановили, тому кожна країна вибрала для неї окремий день — той, який найбільше співпадав з національними традиціями. Офіційно Міжнародний день захисту дітей створили 1949 року за ініціативи Міжнародної демократичної федерації жінок. Тоді ж обрали і сучасну дату — перший день літа.

Також 1 червня Всесвітній день батьків. Традиція святкування була започаткована Генеральною асамблеєю ООН 2012 року і її приурочили до Міжнародного дня захисту дітей. Головною метою свята є підкреслення ролі сім'ї у формуванні загальнолюдських цінностей. Цього дня варто звернути увагу на особливу роль батьків в вихованні дітей, подякувати своїм рідним за всі роки, які вони віддали своїй дитині.

А ще 1 червня Всесвітній день молока. Започаткували 2001 року за ініціативи Продовольчої та сільськогосподарської організації. Дату обрали зовсім не випадково. В різних країнах світу свято існувало задовго до 2001 року і припадало саме на перший день літа. Тому було вирішено не порушувати традиції.

Відео дня

1 червня святкують Всесвітній день відповідального туризму. Вперше відсвяткували 2006 року. Кожного дня свято присвячують якійсь окремій проблемі, яка потребує негайного втручання світової спільноти (браконьєрство тощо). Головним правилом цього дня є — потрібно ставитися до інших так, як ти хочеш, щоб відносилися до тебе.

Також 1 червня Всесвітній день рифа. Святкується від 2010 року. Головна мета дня — привернути увагу людства до коралових рифів, які є живим організмом, що містить велику кількість поліпів. У скелетоподібному утворені може проживати десятки тисяч створінь. А від його здоров'я залежить здоров'я океану загалом.

1 червня в церковному календарі – день пам’яті священномученика Патрикія. Про його життя відомо мало. Ми знаємо, що він був єпископом в місті Пруси в часи, коли було дуже поширене язичництво. Його схопили і піддали страшним мукам за те, що Патрикій сповідував християнство. Разом із ним схопили і кілька пресвітерів. Хоча вони і страждали, проте їм вдалося навернути багатьох язичників у християнство. Всі ці події відбувалися приблизно 100 року після Різдва Христового.

Іменини

 Роман, Артем, Олександр, Дмитро, Назар, Віталій, Анна, Анастасія.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна сидіти вдома, навіть якщо цього дня йде дощ.
  • Забороняється одягати несвіжий одяг — це може відвернути фінанси.
  • Не сумуйте і не піддавайтесь депресії, інакше все літо дощитиме.

Народні прикмети і традиції на 1 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: йде дощ — місяць буде посушливим;
  • сильна роса означає, що буде хороший урожай;
  • сильно пахнуть квіти і кукурікають півні — чекайте на опади;
  • вранці туманно — буде багато грибів восени;
  • прохолодно — ще 40 днів буде погана погода.

Цього дня було прийнято промовляти різноманітні промовляння — вони захищали від напастей поля (від шкідників, погодніх умов тощо). А селяни починали сіяти огірки, гарбузи, кабачки. Вірили, що тоді вони дадуть великий і густий урожай.

Погода у Житомирі

 

Увесь день у Житомирі утримається ясна погода. Без опадів. +10+26 градусів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up