«Забрати необхідно до 15:00»: батьки першачків невдоволені умовами продовженого дня у школах Житомира

«Забрати необхідно до 15:00»: батьки першачків невдоволені умовами продовженого дня у школах Житомира

У школах Житомира стартувало навчання. Проте батьки першачків із самого початку стикнулися зі складнощами. 

До редакції «20 хвилин» посипалися дзвінки з питанням, чому групи продовженого дня лише до 15:00. 

«Ще під час перших батьківських зборів на початку літа нас попередили, що дитина може бути у групі продовженого дня не більше 3-х годин після закінчення уроків. Тобто якщо заняття до 12:00, забрати необхідно до 15:00. Добре, коли є допомога з боку бабусі або дідуся. А якщо її немає? Хто з батьків може собі дозволити такий графік роботи?» – зазначив батько першокласника Віктор. 

Як повідомив у коментарі журналісту «20 хвилин» директор департаменту освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук, така ситуація склалася тому, що у школах немає можливості обладнати спальні місця.

Відео дня

«Якщо в школі немає можливості обладнати спальні приміщення, то тут нічого не зробиш. Вимагається обладнати місце для сну для перших класів. Якщо у школі його немає, то діти не можуть залишатися на продовженому дні до 18:00. Я взагалі не розумію цю норму. Уявіть собі, яка в школі може бути тиша і сон, коли там постійно бігають діти, дзвоник і дуже голосно? Тому ось така ситуація склалася. Ми тут маємо цю норму виконувати, бо є закон», – наголосив Валентин Арендарчук. 

Батьки школярів обурені такою ситуацією, оскільки не завжди є можливість забрати дітей зі школи серед робочого дня, і, крім того, класи з групами продовженого дня дуже переповнені. За словами батьків, інколи в класі може бути близько 50-ти дітей.

«У перший же день, коли дитина пішла у групу продовженого дня, те, що я була здивована побаченим, – це м`яко сказано. Коли прийшла забирати доньку, перше, що кинулося в очі, це велика кількість дітей у класі – нарахувала майже 50. Не для усіх навіть було місце за партою. Ви уявляєте, як учителю за усіма ними вслідкувати?» – розповіла мама першокласниці Олена.

«Наповнюваність групи подовженого дня не повинна перевищувати 30 дітей», – йдеться у наказі МОН від 31 серпня 2018 року. 

Проте у департаменті зазначають, що батьки повинні в таких випадках звертатися до директора школи, оскільки питання формування групи продовженого дня, кількості дітей і терміну перебування у ній лежить на плечах керівництва навчального закладу:

«Ми нічого не можемо тут зробити, оскільки навчальні заклади самі мають формувати ГПД і створювати усі умови», – зазначив Валентин Арендарчук.

Проте у відповідному наказі МОН від 31 серпня 2018 року чітко прописано наступне: «Для цього у школі також має бути відповідна матеріально-технічна база та умови для харчування. Для першокласників можуть створювати умови для сну».

Про які умови можна говорити, коли більшість шкіл не мають фінансової спроможності обладнати такі класи, а також у деяких школах немає вільних аудиторій, не кажучи вже про формування там класів для сну. Отож невідомо, де логіка, коли встановлюють норми, які школи не можуть виконати, і невідомо, чому вирішенню цього питання не сприяють «верхи».

Валерія Наумова

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up