За чи проти? Плюси та мінуси дистанційного навчання

За чи проти? Плюси та мінуси дистанційного навчання

Вже майже 2 роки з нетривалими перервами учні та студенти провели, навчаючись удома. Звісно, це єдина альтернатива в ситуації, яка склалася у зв’язку з COVID-19. Тож у зв’язку з впровадженням з 30 жовтня червоної зони на Житомирщині (знову) розглянемо переваги та недоліки такої форми навчання.

В залежності від числа інфікованих, рівня небезпеки та організованості кожної окремої школи та університету перехід на дистанційне навчання відбувався по-різному. 

За цей період навчальні заклади Житомира та України пережили вже декілька переходів з офлайн на онлайн навчання. Тому викладачі, батьки та учні стали більш досвідченими в організації дистанційного навчального процесу. 

Безумовно, було витрачено багато моральних сил до того часу, як було досягнуто певної стабільності в онлайн навчанні. А скільки було емоцій, поки люди звикли до такої форми навчання та роботи! Пам’ятаєте свої перші нервові зриви? Ах, ці прекрасні моменти…

Відео дня

Серед переваг такої форми отримання знань, перш за все, можливість навчатися не виходячи із своєї зони комфорту. Сидячи вдома у мережі Zoom, Google Class та інших соціальних мережах, що використовують при дистанційному навчанні індивідуально, ми маємо можливість економити час. Тобто час, який би ми зазвичай витратили на дорогу до навчального закладу, ми можемо витратити на щось важливіше – сон, сніданок, зарядку та ін. Але багато хто сидить на уроках та парах у піжамах, спокійно попиваючи чайок, не зважаючи на те, що етикет подібного не дозволяє. Але хто заборонить? Адже людина знаходиться у своєму власному просторі, відповідно, і правила встановлює свої.

Для більшості школярів «дистанційка» - це радість, а от для студентів, особливо, які навчаються на практичних спеціальностях, це втрата частини вмінь та навичок, які потім потрібно буде наздоганяти, жертвуючи тим самим часом. Або ж нас чекає наступна проблема – купа недостатньо кваліфікованих працівників. Уявіть собі лікаря, який вчився б 3 роки дистанційно. Пішли б ви лікуватися до такого спеціаліста?

Ще одним мінусом нашої улюбленої дистанційної форми навчання є відсутність живого спілкування. Інформаційні технології і справді розвинуті настільки, що спілкуванню онлайн не має меж. Але розмова в інтернеті, навіть через камеру – це не розмова з людиною тет-а-тет. Плюс, до життя на карантині легко звикнути і звідси випливають психологічні проблеми – десоціалізація, безпричинні депресії, емоційне вигорання. Особливо таким страждають екстраверти, які не можуть жити без соціуму та живого спілкування. 

А фізичне здоров’я? Погіршення зору, проблеми зі спиною через проведення великої кількості часу сидячи, головні болі – все це наслідки дистанційного навчання. Боротися з ними вкрай важко, оскільки підлітки і так багато часу проводять в інтернеті. Додайте ще навчання і зір -5 до закінчення школи/університету – зовсім не жарт. Хоча тут ніхто і не жартує.

Перераховувати плюси та мінуси "дистанційки" можна до безкінечності. Бо у кожного своя думка з цього приводу. Втім, плюсів у будь якому разі виходить значно менше. Але чому частина все ж надає перевагу цій формі? Токсичний колектив – найпоширеніша причина. Можливість не бачити людей, з якими некомфортно спілкуватися – це великий плюс дистанційного навчання. 

На сьогодні минуло вже вдосталь часу для того, щоб кожен сам вирішив, яка форма отримання знань йому більш до вподоби. На смак і колір товаришів немає як то кажуть. Ясно лише одне – це необхідність пристосовуватися до обставин та слідкувати за своїм станом. Тож сил вам, друзі. 

Мельничук Юлія

Барановська Іванна

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up