З вересня в житомирських школах впровадять нове меню

З вересня в житомирських школах впровадять нове меню

Із 1 вересня 2021 року в українських школах впровадять нове меню для учнів зі 160 страв із більш корисним та збалансованим раціоном.

На сайті МОН зазначено, що у 2020 році в Україні стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, в яких навчається близько 300 тисяч учнів.

За результатами онлайн-опитування, у міністерстві змогли виділити основні проблеми та напрями реформування системи шкільного харчування, а саме:

  • <

    Відео дня
    /li>

Як повідомляють в МОН, меню розробили не на 2 тижні, як зазвичай, а на 4 тижні для більшої різноманітності страв. 160 страв, з яких складається меню, використовуватимуть залежно від кратності харчування у кожному закладі освіти.

Зміни меню пов’язані з тим, що в Україні з 1 січня почали діяти нові санітарні правила і норми. У нових нормах збільшили кількість молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, бобових та круп. 

«Над цим меню освіта Житомира працює спільно з МОЗ. Ми зараз на етапі розробки меню для закладів дошкільної освіти, там також є зміни, не тільки для шкіл. 

Зміни є тому, що є єдина інструкція, раніше порядок був окремий для закладів дошкільної освіти і для шкіл, а сьогодні порядок єдиний, тільки він розкиданий по віковим категоріям. 

З приводу шкільного меню: у нас сьогодні вже є зміни в тому плані, що ми вже забрали всі ковбасні вироби, з 1 січня у нас їх немає. А з новим меню почнемо працювати з 1 вересня», – розповіла перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлани Ковтуненко.

Що там у новому меню?

Нове меню складається зі 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Воно містить як традиційні українські страви, так і популярні страви різних кухонь світу.

Вперше до шкільного меню внесли безглютенові позиції, також збільшили кількість фруктів і м’яса в раціоні. Меню розробляли в межах норм, які рекомендовані фахівцями МОЗ та відповідають політиці World Health Organization Ukraine.

Наприклад, у меню на осінній період школярам пропонуватимуть сирну запіканку з бананом та ягідним кюлі, чахохбілі з куркою, кускус, шпундру та рибні нагетси.

Чим заборонено годувати дітей у школах

Цьогоріч Держпродспоживслужба провела 414 позапланових і 8 планових перевірок по безпеці харчових продуктів. Перевірили 3966 постачальників та 466 операторів ринку, які годують 14531 школу. Виявилося, що кожне четверте шкільне меню (23%) порушує норми харчування, у шкільних їдальнях виявили понад 2 тонни небезпечних продуктів.

Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

Марія Кравчук

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up