Із 1 вересня 2021 року в українських школах впровадять нове меню для учнів зі 160 страв із більш корисним та збалансованим раціоном.
На сайті МОН зазначено, що у 2020 році в Україні стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, в яких навчається близько 300 тисяч учнів.
За результатами онлайн-опитування, у міністерстві змогли виділити основні проблеми та напрями реформування системи шкільного харчування, а саме:
оновлення застарілої нормативної бази;
<розв’язання проблем якості та безпечності харчових продуктів;
покращення ресурсного забезпечення шкіл;
формування культури здорового харчування.
Як повідомляють в МОН, меню розробили не на 2 тижні, як зазвичай, а на 4 тижні для більшої різноманітності страв. 160 страв, з яких складається меню, використовуватимуть залежно від кратності харчування у кожному закладі освіти.
Зміни меню пов’язані з тим, що в Україні з 1 січня почали діяти нові санітарні правила і норми. У нових нормах збільшили кількість молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, бобових та круп.
«Над цим меню освіта Житомира працює спільно з МОЗ. Ми зараз на етапі розробки меню для закладів дошкільної освіти, там також є зміни, не тільки для шкіл.
Зміни є тому, що є єдина інструкція, раніше порядок був окремий для закладів дошкільної освіти і для шкіл, а сьогодні порядок єдиний, тільки він розкиданий по віковим категоріям.
З приводу шкільного меню: у нас сьогодні вже є зміни в тому плані, що ми вже забрали всі ковбасні вироби, з 1 січня у нас їх немає. А з новим меню почнемо працювати з 1 вересня», – розповіла перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлани Ковтуненко.
Нове меню складається зі 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Воно містить як традиційні українські страви, так і популярні страви різних кухонь світу.
Вперше до шкільного меню внесли безглютенові позиції, також збільшили кількість фруктів і м’яса в раціоні. Меню розробляли в межах норм, які рекомендовані фахівцями МОЗ та відповідають політиці World Health Organization Ukraine.
Наприклад, у меню на осінній період школярам пропонуватимуть сирну запіканку з бананом та ягідним кюлі, чахохбілі з куркою, кускус, шпундру та рибні нагетси.
м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
непастеризовані соки, газовані напої та кава;
продукти (особливо чіпси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові;
продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
Цьогоріч Держпродспоживслужба провела 414 позапланових і 8 планових перевірок по безпеці харчових продуктів. Перевірили 3966 постачальників та 466 операторів ринку, які годують 14531 школу. Виявилося, що кожне четверте шкільне меню (23%) порушує норми харчування, у шкільних їдальнях виявили понад 2 тонни небезпечних продуктів.
Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.
Марія Кравчук
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер